Ако българин чуе „Радостта на народа“ може би се сеща за Божидар Искренов. Едва ли той е бил радост на целия народ, като се има предвид че освен Левски, в България има много фенове на  БОТЕВ, ЦСКА, Локо Пловдив, Берое, Черно Море, Спартак ВН, Славия, Локо Сф, Дунав и други … Но да не обидя някой, имам приятели от всички български отбори. Отклонявам се от темата, защото тук говорим за истинска радост на разстояние + – югозападно 9000 километра от родна България. Куба и сладолед.  Радост за да хапнеш истински сладолед почти без пари в Куба.

Да , говорим за сладолед. Копелия е държавна верига за продажба на кубински сладолед в цяла Куба. Може да хапнете сладолед в Копелия в Сиенфуегос, Сантяго, Тринидад, Санта Клара  Варадеро и други градове.  Сладоледа в Копелия е истински, но избора е ограничен. Обикновено се предлагат няколко вкуса. 3 топки сладолед с десерт ви костват между 3 до 10 песо кубано или около 20-80 стотинки максимум. Цените тук са само в народната валута песо кубано. Прочетете повече за паричната система в Куба тук. Пред всяка Копелия почти винаги има опашка, особено по време на летния сезон от юни до септември или просто когато грее слънце. Не забравяйте, че тук в Куба се радваме на вечно лято 🙂

Най-голямата Копелия се намира естествено в Хавана, Ведадо. Идеята за създаването на  Копелия в Хавана идва от Ел Команданте Фидел Кастро Руз, а кръстницата на държавната верига се казва  Селиа Санчес Мандулей, героиня от Кубинската революция.  Селиа дава името на сладоледната къща  Копелия, на любимия и танцов балет. Постройката е огромна и е известна неслучайно като “ Катедралата на сладоледа“. Открита е  на 4 юни 1966 година. Копелия е вдъхновена и от най-успешния кубински филм за всички времена “ Fresa y chocolate¨ /ягода и шоколад/. Копелия в Хавана представлява огромна куполна конструкция с 6 зали.  Може да побере до 1000 клиента едновременно. През 2016 година се направи пълна реконструкция на сградата.

Впечатление на чужденеца прави огромния брой хора, които се грижат за вашето настаняване и обслужване. Поне 10 човека пазят входовете и някой да не пререди другия,  а когато най-после седнете да хапнете един човек взима поръчката, втори ви носи сладоледа, а плащате на трети. Но това е в реда на нещата тук. Така че самото посещаване на Копелия си струва не само заради качествения сладолед, а и заради цялостната организация.  Естествено посещение на Копелия винаги включвам в моите екскурзии. Държа на автентичното преживяване.

Това с което трябва да се въоръжите тук в Копелия е търпение и с песо кубано. Много пъти съм хапвал сладолед в Копелия и гарантирам за качеството му. Което не ми харесва е , че няма кафе. Но го преживявам. 🙂 Като част от атракцията са и сърдитите сервитьори, които толкова бързо записват вашата поръчка, че когато я доставят виждате мелба която  може би не сте поръчвали. Имайки в предвид символичната цена на всичко това , би трябвало да го приемем с усмивка. Но все пак ми липсва кафето. Важна подробност. В последните няколко години служителите са се изхитрили и като ви видят, че сте чужденец ви канят да заобиколите огромната опашка и ви предлагат меню в песо конвертибле, демек 24 пъти по скъпо. Това важи само за Копелия Хавана Куба .

Но винаги с всяко хубаво нещо винаги има проблем. В случая това е офанзивата на Нестле в Куба, които откриват фризери със своите боклуци навсякъде…Дано да не успеят.