Полет София/Европа-Хавана. Посрещане на летището. Трансфер Хавана- Винялес 140 километра. Настаняване в къщите за гости и нощувка.


1 ден.  Магията на Винялес. Описание на мястото:

Ще разгледаме Винялес.Западният район Пиняр дел Рио е най-голямата и обособена природна географска област в страната. Винялес е чудно селце в западна Куба, близо до Pinar del Rio. Селцето е сгушено между причудливи скали и хълмове като купи сено. Tук е региона, където се правят най-висококачествените пури. Пътят лъкатуши между насаждения от тютюн, сламени къщурки и високи скали. Ставане 30-40 мин преди изгрева за да отидем до панорамно място на запад от равнината. Подготовка за днес: заредени батерии, стативи /за пещерата/ бутилка с вода, удобни маратонки за катерене и слънце защитен крем. 

Снимане на изгрева  над събуждащото се село в долината на Винялес.  Закуска пожелание в къщите за гости . Следващата точка е подземна пещера, където ще  заснемем сталактити и сталактони. През пещерата минава подземна река.  Ще се пуснем с лодка по нея и така ще излезнем от пещерата. 30 минути снимки на този тропически оазис.  Ще снимаме индианци, устроили лагер пред пещерата и ще се запознаем с техния бит и култура. Истинските индианци са изчезнали и избити от испанските колонизатори, но това което ще видим е реална възстановка.

Следваща точка на нашето фотографско приключение е Стената на праисторията, огромна скала, в която са намерени фосили и затова е нарисувана с динозаври и проследява еволюцията на нашата планета. Любимо място на Ел Команданте Фидел Кастро Рус.  Ще се изкачим на едно място над скалата. Изкачването е от средна трудност но маратонките са задължителни. Мястото горе е перфектно за любителите на пейзажната фотография.  След това ще отидем на друго панорамно място около тази област. Свободно време за снимки 1 час.

В ранчото на типичния кубински гуахиро. Около 11 часа преди обяд програмата продължава  с разходка до ранчото на Бенитес където ще заснемем как се правят пурите.

Бенито е  типичния кубински гуахиро /земеделец/. Ще му гостуваме и ще опитате от домашната му агуарадиенте и  ще пийнем силно и ароматно кубинско кафе. Прочетете повече за Бенито тук.

Обяд по желание панорамен ресторант с пресни морски дарове и или по избор домашно свинско,пилешко или агнешко на барбекю.

След обяд свободно време за панорамни снимки на областта или портретни снимки на местни земеделци както и колоритната атмосфера из градчето. По залез слънце отиваме да снимаме залеза над Винялес в областта Лос Порталес. По желание вечеря в панорамен ресторант в близост. Нощувка във Винялес.


Втори ден.  Кайо Хутияс, загадъчния остров.

Ранно ставане за да хванем изгрева, този път в местността Паленке до Винялес. След това може да закусим /срещу допълнително заплащане/ и тръгваме към Кайо Хутияс. 

Кайо Хутияс е загадъчен остров с приказен бял плаж. Пътят до там е около 50 километра но е доста лош и осеян с дупки, но ние по пътя ще спираме за да правим натурални снимки в тази дива част от провинция Пиняр дел Рио, където няма туризъм и времето наистина спряло.  Хутия е местен вид бобър на който е именуван този остров. Тук ще имаме възможност да снимаме чапли и евентуално игуани. Част от пътят до Кайо Хутияс минава през мостове над водата. Свободно време за снимки, плаж и гмуркания. Следобяд връщане към  Винялес  и нощувка


Трети ден. Винялес -Хавана. Цветовете на Орхидеите и потоците на Сан Хуан.

Ставане 40 мин преди изгрев и трансфер до местността “ Двете сестри“. Мястото се казва така заради еднаквите по форма карстови образования.  Време за снимки.  Връщаме се за закуска по желание. Програмата продължавам към парка на Орхидеите и потоците на Сан Хуан в Еко гордостта на Революцията.  

В Сороа ще  снимаме прекрасната ботаническа градина създадена от д-р Камачо. Множество ендемични орхидеи, палми и огроми евкалипти ще попаднат под нашите обективи.

Следваща точка е  Лас Теразас което представлява китно селце, където ще посетим красивите вирове на реката Сан Хуан и ще имам възможност за фотосесии. Това място се избира от местните фотографи за снимки на професионални модели на фона на водопадите и синьо зелените вирове.

По-авантюристично настроените могат да се пуснат с въжета /zip line/ над джунглата /срещу допълнително заплащане/

По желание ще обядваме а след това ще снимаме цветните фламинга които обитават района в близко езеро. Продължаваме към Хавана. Вечерта пристигане в къщите за гости. Настаняване. Веднага след това първи снимки на залеза на  Хавана в горната част на Малекон край хотел Насионал. Нощувка в Хавана.


Четвърти ден Хавана.

Панорамна обиколка на Хавана. Снимане на местен пазар, снимане на града от открити стари лимузини в новия и стария център /3 часа/ пешеходна обиколка на Стара Хавана. Фотосесия на Малекон по залез слънце.

Програмата ни днес започва с местно тържище за зеленчуци и плодове. Там ще усетим специфичните аромати и неподправената атмосфера на кубинското ежедневие.  Около 10:30 се отправяме към емблематичния Хотел Насионал . Там ще научите за историята на Куба през вековете, ще изпиете по един коктейл в двора с прекрасен изглед към морето. В 11:30 започваме панорамна обиколка със стари цветни открити лимузини из най-интересните места в Хавана. Ще усетим безвремието и вятъра по времето на обиколката по  Малекон, емблемата на Хавана и най-дългата пейка в света, както я наричат местните. Ще продължим покрай Капитолио- точното копие на Капитолията от Вашингтон.

Ще спрем за фото пауза на най-големия  в Южна Америка  площад на Революцията, който се изпълва с над 1 000 000 души по време на майските манифестации под одобрителния поглед на партийните лидери. После ще минем покрай историческото католическо гробище „Христофор Колумб“, паметник на архитектурата , второто по големина и значимост в света.  Ако желаете ще спрем за снимки в огромното католическо гробище.  После продължаваме към прекрасния парк Алмендарес и ще снимаме  буйната тропическа растителност, която е и убежище на хаванчани от летните жеги.  По поречието на реката Алмендарес свещеници от местната религия Сантерия често правят жертвоприношения на животни и ако имаме късмет може да заснемем ритуала. Следва новия квартал Мирамар с луксозните хасиенди по Пето Авеню и посолства, между които и Българското.  Разходката с цветните открити лимузини свършва в Стара Хавана, където пък започва нашата пешеходна фото обиколка.

В 13:30 часа започваме с нашата фотографска обиколка на стария квартал на Хавана и ще заснемем най-цветните площади ¨Plaza de Armas¨, Plaza de la Catedral¨, ¨Plaza San Francisco de Asis¨ and Plaza Vieja. След това ще се разходим по известната търговска улица Obispo, Floridita бар (разположен в края на улица Obispo), хотел Ambos Mundos, където е пребивавал Хемингуей. Следва по желание обяд в един от най-вкусните ресторанти в Куба, където ще се насладите на всички местни специалитети: маланга с мед, сладки готвени банани , прясна риба/скариди/омар или октопод на скара. По желание ще опитаме и мохито фрапе- специалитета на ресторанта. От 14:00 часа до 17:00 часа ще направим пешеходна обиколка на китайския квартал в града. Под фокус ще попаднат пъстрата смесица от колониална и азиатска архитектура. По залез слънце започваме нашата фото сесия по знаменития Малекон.

Нощувка в отбрани къщи за гости във Ведадо Хавана.


Пети ден “ Цветовете на Хавана“

Ранно ставане за снимки на изгрева на Малекон от към 23 улица. От 8 часа закуска по избор. Програмата продължава с посещение на най-цветната улица в Куба Callejon de Hammel. Известна и като улицата на афро румба културата. 

Време за снимки 1 час. Тук ще танцьорите и цветните фасади на сградите и училищата. Повечето от тях са дело на местния художник Салвадор. Ще посетим галерията за да видим и негови творби. Чрез уличното изкуство ще видим цветността на изразяване. Това е едно от най-фотографираните места в Хавана. След това тръгваме пеша през бедния квартал Кайо Уесо и ще снимаме хората, ежедневието и старите коли. Абсолютно безопасно въпреки порутените фасади които частично ни разкриват миналото богатство на този град. 

Пеша ще стигнем стара Хавана, от където ще хванем корабче за Каса Бланка, романтично градче с затихващи функции. По пътя ще снимаме ученици пионерчета и чавдарчета в училищата с нотка на носталгия за нашето детство. Ще се изкачим на статуята на Исус Христос за да снимаме Хавана от възможно най-добрата гледна точка. Продължаваме отново пеша къма  Castillo De Los Tres Reyes Del Morro. Крепостта, която е пазила залива на Хавана през колониалната Епоха.

Ще видим Хавана от там. Там вечер се състои церемонията el Cano Naso, или топовен гърмеж от крепостта. Всъщност топовния гръм в миналото е оповестявал затварянето на вратите, за да могат земеделците и хората извън града да се приберат на сигурно зад крепостните стени.

След това ще отидем да обядваме /срещу допълнително заплащане/ и продължаваме със снимките в Стара Хавана.

Този път ще се заемем с малките улички край музея на Революцията. По залез слънце сме отново на Малекон с надеждата да заснемем стотиците улични музиканти, акробати, момичета на късмета които обичат да прекарват времето си тук по това време на деня.

Вечерта по желание /започва от 21:00/ посещение на Кабаре Тропикана и трансфер с ретро автомобили до Кабаре Тропикана, където гостите могат да се насладят на кабаретно шоу представление с включена консумация на Кава, Кубински ром Havana Club, Кубинска напитка Кола, хапки. Вечеря в Тропикана /по желание, срещу допълнително заплащане/. Представлението е от 22:00 – 00:00.Прочетете повече за бар Тропикана Хавана. Тук можете да видите най-добрите танцьори и танцьорки на Куба а след представлението може да танцуваме с тях на дансинга на бар Тропикана. Уникално нали?

Нощувка в  къщите за гости.


Шести ден.

Напускаме Хавана и потегляме към Гуама, Сиенфуегос и Тринидад.

Тръгваме с климатизиран бус за да видите за да снимаме и още едно лице на Цветната Куба. Пристигаме първо в Гуама.

Гуама се намира в сърцето на Националния парк Монтемар, където се намира и Ла Бока. Ще снимаме крокодилите в фермата. После  продължаваме с лодка през „Лагуната на съкровищата“. На отсрещния бряг е разположено автентично селище, съхранило атмосферата на времето на Колумб. Индианци вече няма, но със скулптури е пресъздаден бита, културата и ежедневието им. Ще разберем кой е бога на тютюна. Ще имаме шанса да заснемем крокодилите във фермата. Можем да си поръчаме да ги нахранят пред нас. А  птици и риби  можем да заснемем в естествената им среда. После можете да хапнете крокодилско. След Гуама се отправяме към красив панорамен път покрай Карибско море  и достигаме  „Залива на прасетата“ или плажа Хирон, където през април 1961 г. е извършен  неуспешен опит за открита агресия от бригада кубински емигранти, дебаркирали в залива с помощта и поддръжката на ВМС на САЩ. Ще разгледаме военния музей и продължаваме към красивия Сиенфуегос.

В началото на пролетта която тук е през февруари и март и съвпада с нашата фото обиколка колонии от хиляди раци преминават пътя за да се размножават в Карибско Море. Ако имаме късмет може да сме свидетели на миграцията им. По пътя ще спрем и за снимки на приказните коралови плажчета.

Пристигане по залез в Сиенфуегос проектиран и строен от френски заселници. Нощувка в Сиенфуегос в къща на морето в къща за гости в такава или подобна къща от линка. По предварителна заявка и срещу заплащане може да организираме вечеря с раци, омар, прясна риба или месо със студена бира, ром и пури както си му е реда.


Седми ден Сиенфуегос.

Тук не е необходимо да ходим да снимаме залеза и и изгрева, защото къщите ни за гости се намират в тънка ивица земя насред залива. Сутринта ще направим снимки на изгрева, а вечерта на залеза който ще се случва от двете страни на нашите къщи за гости

През деня ще снимаме яхтеното пристанище, морския клуб и красивата сграда в арабски стил Валей. След обяд до вечерта свободно време за снимки. Ще потънем в тихото кварталче зад митницата и ще дебнем за перфектните кадри по залез.  Втора нощувка във Сиенфуегос.


Осми ден. Сиенфуегос – Ел Ничо –Тринидад.

Със закуската / по желание / ще посрещнем изгрева на морето пред нас.  След това поемаме към Тринидад ще  разгледаме и ще се потопим в джунглата на втората планинска верига в Куба за да видим прекрасен водопад.

Ел Ничо съставлява най-красивата каскади от водопади в Куба. Освен да снимаме , можем да се изкъпем в синьо зелените красиви  водопади, вирове. Ще отделим 1 час на този тропически рай и продължаваме освежени от планинската вода към Тринидад.  Нанасяне в къщите за гости. Следва фото обиколка с посещение на изоставената катедрала и панорамна обиколка пеша на старата част. Ще посетим и храма на Йемая, божество-оришас, от местната религия Сантерия.

Нощувка в къщите за гости. Можем да организираме вечеря на покрива на къщата за гости с която работим и да се любуваме на светлините на колониалното градче,  докато по залез ще снимаме розовите окраски залеза над Карибско Море.

Естествено морски дарове, прясно пилешко или свинско. По желание посещение на Casa de la Musica на открито и танцуване до 23:40.Тринидад. Ще ви дадем урок по салса срещу една канчанчара /местен коктейл от агуардиенте ром, мед и много желание/.


Девети ден.Тринидад  – Природен Парк Ел Кубано-Плажа Анкон-Тринидад

Сутринта ще посетим националния резерват Парк Ел Кубано в близост до Тринидад /щракнете линка за подробности/.

Ще тръгнем в 9 часа от Тринидад до близкия резерват.По 3.6 км маршрут ще пресечем река и можем да се ще снимаме  езеро със сталактити.

Ще имаме възможност да снимаме колония от диви оси /безопасно е/ както и да наблюдаваме диви птици, между които Ел Токороро – птицата символ на Куба, избрана и заради окраската си в синьо, червено и бяло като националния флаг на Куба. Следобяд ще посетим плаж, близко до полуостров Анкон /на 8км от Тринидад/ и с желаещите можем да направим шнорхелинг всред корали и пъстри рибки до залез слънце.

При вечер фото обиколка на Тринидад, най-добре запазения колониален град в Куба. Снимане на залеза от централната катедрала в градчето.

Вечерта може да излезнем на ресторант с музика на живо, а после да посетим танците в Casa de la Musica Trinidad и да танцуваме салса и сон. Нощувка в Тринидад.


Десети ден.

Сутринта – снимки на изгрева и деца, отиващи на училище с трактор. Следва закуски по желание. След това напускаме Тринидад. По пътя ще посетим Санта Клара  и мавзолея на Че Гевара, където се пазят мощите и лични вещи на Националният герой на Куба.

Тринидад- Варадеро.

Сутринта – снимки на изгрева и деца, отиващи на училище с трактор. Следва закуски по желание. След това напускаме Тринидад. По пътя ще посетим Санта Клара  и мавзолея на Че Гевара, където се пазят мощите и лични вещи на Националният герой на Куба.

Пристигане късния следобед в хотела във Варадеро.

Варадеро предлага разкошни условия за гмуркане и морски снимки на близките рифове. Ще направим една нощувка на база всичко включено в хотел 4 / 5 звезди.

Варадеро. Нощувка


Единадесети ден. Варадеро-Хавана

След закуска напускаме хотела ни и се връщаме към Хавана.Първата точка е красивата къща на Дю Понт, превърната в днешно време във винарна. От покрива и се открива прекрасна гледка към голф полетата на Варадеро.

Следващата точка е най-високият виадукт в Куба Puente De Bacunayagua, където ще спрем за кафе и снимки. Тук ще пием и едно от най-вкусните пиняколади, като вместо от чаша ще ги пием от ананас.

Продължаваме към Матанзас, криещ в себе си очарованието на типичния провинциален колониален град.

Друго интересно място на път към Матанзас, което ще видим е делтата на река Canimar.  Време за плаж и обяд/заплащане допълнително/ и връщане към Хавана. Пристигайки в Хавана ще посетим и къщата музей на Хемингуей.

Прекрасната резиденция на знаменития бохем и автора на „Стареца и Морето“, намиращ се на около 20 км от Хавана . Прочетете повече тук моята статия за Хемингуей  🙂

След това може да вечеряме /срещу допълнително заплащане/в любимия му ресторант на брега морето край Аламар, близо до Хавана. Място вдъхновило го да напише „Стареца и Морето“

Свободно време за снимки в Хавана и още 2 нощувки в кубинската столица.

Тринадесети ден. Трансфер Хавана – летище Хавана и полет към Европа/България.

 • Подбрана фотографска програма, за да заснемете Куба такава, каквато е. Освен най-добрите места и ситуации за снимки съчетаваме фолклора и музиката, екзотиката и почивката, най-добрите резервати и природа, плаж и планина с нотка приключения и отдих на  база на 8 годишния ни опит в Куба.
 • Включени всички трансфери и екскурзии по програмата.
 • Екскурзовод и любител фотограф на български 24/7 който живеещ в Куба и е с вас и след края на деня когато другите гидове си тръгват. Забавляваме на макс и снимаме. С вас е и представител на photoschool.bg които ще дава съвет и ще помагат в случай на нужда по време на цялата фотографска екскурзия.
 • Групата ще е до 14 ЧОВЕКА МАКСИМУМ
 • Гъвкавост! Ако си купите самолетен билет няколко дни по-рано, си плащате само нощувките в къщи за гости по 17 кук на ден /16 евро/ за човек в двойна стая. Ще ви направим програма за допълните нощувки.
 • Всички нощувки в подбрани къщи за гости в Хавана, Сиенфуегос и Тринидад. Натиснете тук за да видите тази или подобна къща за гости в Хавана където ще спите.
 • 1 нощувка във Варадеро в хотел 4/5 на база всичко включено.
 • Климатизиран бус по време на екскурзиите из страната
 • Виза за Куба и застраховка за пътуване с покритие 5000 USD
 • Датите 1 февруари-13 февруари са приблизителни и търпят промени с разлика до 5 дни.
 • cuba.bgspace.com  е най-предпочитания партньор за организация на екскурзии в Куба от българи с над 15 групи на година от 2013 година насам.
 • БАР ТРОПИКАНА- 95 евро. Включено транспорт от и до кабарето което се намира на 8 километра от нашите квартири, 1/4 тъмен ром, ядки, пура и безалкохолни Може да вземете своя професионален фотоапарат и статив и да снимате вътре. За снимане с професионална камера се доплаща до 15 кука  Информация за парите в Куба тук. Още описание:

Посещение на Кабаре Тропикана и трансфер с ретро автомобили до Кабаре Тропикана, където гостите могат да се насладят на кабаретно шоу представление с включена консумация на Кава, Кубински ром Havana Club, Кубинска напитка Кола, хапки. Вечеря в Тропикана /по желание, срещу допълнително заплащане/. Представлението е от 22:00 – 00:00.Прочетете повече за бар Тропикана Хавана. Тук можете да видите най-добрите танцьори и танцьорки на Куба а след представлението може да танцуваме с тях на дансинга на бар Тропикана. Уникално нали?

 • Закуски в къщите за гости. Закуските в къщите за гости са по желателни. Включват прясно изцеден сок, яйца, колбаси, препечени филийки, сладкиш, кафе/чай. 5 кука /около 5 евро/. Обяди и вечери са между 10 и 20 евро на човек. Повече за парите в Куба тук.

ПАНОРАМНА ЕКСКУРЗИЯ ХАВАНА>>

  ХАВАНА С КЪЩАТА НА ХЕМИНГУЕЙ, КРЕПОСТТА И ЦВЕТНАТА УЛИЦА>>

ВАРАДЕРО И МАТАНЗАС

ВИНЯЛЕС С ПЕЩЕРАТА НА ИНДИАНЦИТЕ,СТЕНАТА НА ПРАИСТОРИЯТА

 ГУАМА С РЕЗЕРВАТА НА КРОКОДИЛИТЕ

СИЕНФУЕГОС КУБА

ТРИНИДАД КУБА