Навлизам в тази тема по-скоро като пътешественик и любител на Куба, а не като изследовател а още по-малко като ботаник или биолог.

Плодовете и зеленчуците на Куба са винаги сезонни и са местно производство. В България обаче супермаркетите са пълни с такива от цял свят. Например банани докарани зелени предимно от Южна Америка и обгазени с не толкова полезни газове в специализирани камери за да са приятно жълти, без ароматни и предполагам вредни. В Куба всичките плодове и зеленчуци се докарват от полето и са пресни.

НАЙ-ЧЕСТО СРЕЩАНИТЕ ПЛОДОВЕ В КУБА

 

  • Манго. Най-любимият ми плод мангото има точно 114 вида. Всичките са ми любими 🙂 Първият вид е готов за консумация около средата на май /с малко отклонения ако дойде по-рано дъждовния сезон /, другите видове са узрели до август. Да напомня, че дъждовния сезон в Куба започва от края на май до края на септември. Естествено вкусът му няма нищо общо с тези в България. Много често може да откъснете плода от някое дърво и да го оставите да омекне няколко дни. То трябва да е придобил червениково-оранжев отенък . Ако пък плода е паднал на земята и не е надупчен от някоя гладна птица, вземето го. Манговите дървета може да видите навсякъде в Куба.
  • Мамей. Изключително вкусен, но рядко се намира. Излиза от май до август. На външен вид е кафяв със средно твърда кафява обвивка. Расте на дърво. Плода му е оранжев и на вкус наподобява тиква с мед. Трябва да го оставите да омекне или да го купите такъв. Костилката му е твърда,лъскава и голяма.
  • Фрута Бомба или Папая.
    В Куба по-скоро този плод се нарича Фрута -Бомба защото другото му име има вулгарен смисъл на улицата. Може да го намерите в Куба почти по всяко време на годината.
    Дървото му е ниско, плодовете му наподобяват продълговат зелен пъпеш. За да стане готов, трябва папаята да стане жълта. Много подходящ е за фреш.
  • Мараньон.

Прилича малко на чушка. Излиза на пазарите в средата на месец май. Сладък и интересен плод но рядко се намира.

 

  • Платано. Банан.
    Има няколко вида банани които може да видите в Куба.
    Платано Вианда- се използва за готвене. Плода е малко по-голям от познатите в България но съдържанието му е твърдо не е сладко и не става за ядене. То се използва за готвене, нещо като картофите в България. Или се вари.
    Платано Буро. Дебел /плосък и къс. Може да се яде но отново има влакнесто месесто съдържание. Отново се използва за пържене и варене.
    Платано Банана. Прилича на бейби-бананите както им викат в България. Това е единствения вид който се консумира суров тук и е много сладък и вкусен.
    Растението е високо до 4 метра. Интересното е, че живее между 2 и 4 години и после умира и от издънките му продължат. Има огромни листа и зелено стъбло което е много добър фураж за добитъка. В провинцията се засаждат огромни плантации. Банани в Куба има по всяко време на годината.
  • Ананас. Царицата на Плодовете. В Куба се нарича „Пиня“.
    Някога този плод служел като обикновена храна на Индианците от този регион.
    Когато Христофор Колумб го вкусил за пръв път на остров Гуадалупе му дал това име, запазено и до днес.
    Ананасът е храстовиден. Отглежда се главно около Камагуей и Хавана. Пинята съдържа много витамини и е сладка и вкусна. В Куба често правят фреш от нея.
    Ананас в Куба има по-всяко време в годината а /за/на нас също 🙂
  • Гуаяба. В Европа известна като Гуава.
    Още един любим мой плод. Прилича въшно на ябълка.За да е готов за консумация трябва да е мек вече. Вътрешността му е червеникава, с много твърди дребни семки в средата. От гуаябата се правят много сладка и нектари. Има го всяко време в година в Куба. Фреш от Гуаяба е задължителна при вашето посещение в Куба. Дървото напомня малко на нашата череша, не е много високо.
  • Цитрусови плодове. Лимони, портокали /наранха, грейпфурти, мандарини.

    Лимоните в Куба приличат на това което в България викаме на „лайм“ и са зелени на цвят. Портокалите и грейпфрутите са зелено-кафяви на цвят. Лимони има почти през цялата година. Портокали, грейпфрути и мандарини ще намерите през ноември и декември.

    Тук има и един вид портокал чийто сок се използва само за готвене самия плод не се консумира. Казва се Наранха агрикултура.

    Интересно е да се отбележи, че в миналото цитрусовата градина на Куба се е намирала в „Исла де Ла Хувентуд“- Острова на Младежта. След един голям тайфун обаче реколтите и насажденията са отнесени и проекта в който са участвали и български специалисти замира. Големи насаждания съм виждал /информация от 2017 година/ около Жагуей Гранде, провинция Матаназас.

  •  Нар

    В Куба му викат гранада.

     

    Тук няма непознати неща, имаме си нар и в България. Плодовете му стават в края на юни. Разликата обаче е че тук нара цъфти и връзва целогодишно а в България само един път.

  • Авокадо. Агуакате
    Дървото достига до 7-8 метра и дава плод от юни до август и ноември/декември. Тук то се консумира често в салати с лимон или като гарнитура на свинско с конгри /ориз и боб/.Няма нищо общо като вкус и размер с тези които ги имаме в България.
  •  Сируела. Слива

         Сладък кръгъл плод от ниско дръвче. Напомня нашата слива.Дава плод през май и юни.

 

Зеленчуци в Куба. Кореноплодни и грудкови растения. Има ги по всяко време на пазара.

 

  • Бониато. В Европа са познати като сладки картофи. Изглеждат червеникави и големи.
  • Юка. Култура, чиято родина е Куба. Плодовете са дълги бели коренища. Храста е висок до 3-4 метра.
  • Маланга. Има една салса песен„Se acabo la Malanga y yo no se lo que comer” или ‘“Свърши Малангата и не знам какво ще ям“.
    Малангата по външен вид прилича малко на нашето цвекло, но вътрешността и е кафеникова-бяла. Тя е много богата на витамини и минерали. За това я варят и правят пюре на малките деца които се отбиват от кърмене. Много често в ресторантите може да видите в менюто „Frituras de Malanga” който се сервира с мед. Типично топло предястие в Куба.
  • Картофи. Тук няма нищо за обяснение.

Други зеленчуци и плодове в Куба.

Кубинският домат няма нищо общо с българските видове. Безвкусен и по-дребен. Същото мога да кажа за краставицата и чушката. Динята пък изобщо не я купувайте. Тук ще видите и тиква, която се използва за готвене като гарнитура на свинско и пилешко. Има и марули, моркови, чесън, лук, фъстъци, фасул, нахут, магданоз.
Фъстъците заемат основно място в местните сладкиши, а отделно се предлагат осолени в фунийки по улиците както при нас се продават семки.
Черният фасул е превъзходен и от него се прави вкусния сос „потахе“ с който се полива ориза. Но навлизаме в друга тема заради което спирам до тук 🙂

Още мои статии за храна, плодове:

Вижте най-подробните пътеписи за Куба от почти всяко нейно кътче: