Информация за Мадагаскар

Информация за Мадагаскар

Информация за Мадагаскар

Обща информация

Мадагаскар е четвъртия по големина остров на света след Гренландия, Нова Гвинея и Борнео. Площта му е 590 000 кв. км. Има твърдения че Мадагаскар е бил част от огромния континент Лемурия и след това се е откъснал. При нашата обиколка из острова разбрахме защо го наричат и „Червеният остров“. Червените почви преобладават във „високата земя“ и южната част на острова. Високата земя се нарича такава заради голямата и надморска височина /средно 800-1400 метра надморска височина/. Най-високият връх в Мадагаскар е вулканическия конус Царатанана със своите 2886 метра надморска височина.

Безспорно мнозинството от туристите идват тук заради ендемичната флора и фауна в Мадагаскар. Въпреки че принадлежи към Африка, тук няма никой от типичните животни за черния континент. За сметка на това ще видите лемури които са над 15 вида и се срещат само тук. Според някои твърдения те са потомци на маймуни. В горите ще видите хамелеони, дребни гризачи и много ендемични насекоми. Всред флората безспорно се извисява Боабабът- символа на Мадагаскар. Тук ще срещнете и дървото на пътешественика. Нарича се така

Населението не съм го броял, но пише че е към 22 милиона души. Мисля, че са повече имайки в предвид отдалечените райони в Западен Мадагаскар където практически няма контрол върху местното население а раждаемостта е голяма. Там липсва всякаква инфраструктура, вода и ток.

Визов режим

Българи и граждани на европейския съюз пътуват плащат 80 000 ариари /25 eвро/ при кацане на летището/. Информация към 21.10.2017

Електричество

Няма нужда от адаптори мрежата е 220V

Престъпност и сигурност

В Мадагаскар има престъпност, но съществува полиция която е създадена да я ограничава. Избирайте централни места за нощувки. Особено в Антананариво избягвайте крайните квартали. Хората по провинцията са мирни но досаждат за пари, подаръци и други. Агресията е рядко наблюдавана.

Пари

В Мадагаскар може да вземете евро или долари които да обмените към местната валута малагашки ариари.1 евро = 3511.55 малгашки ариари /курс към 27.10.2017/ Oбменете пари на летището. Противно на всякаква логика там курса е най-изгоден. Като излезнете от bagage claim завийте вляво. Там има гишета на две банки: Bank of Africa  и BNI. Втората предлагаше по-добър курс. Така че обменете всичките си пари още на летището защото после е голяма разправия да намерите банка а и курса дори в Антананриву в повечето банки е същия или по-неизгоден.

error: Content is protected !!