Categories

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

За средната класа на балийците.

Колко страни имат средна класа?  Тя се стопява бавно и сигурно, защото управляващата световна каста няма нужда от нея. Тя желае себе си,  малкото  богати братя по съдба и милиарди управляеми мравки със скопени щипалки. Една пирамида с предизвестена разруха.

И там, където все още я има, средната класа  е разумното общество, играещо като буфер на социалните проблеми или промени и осигурява едно прилично житие на хората в нея. Средната класа е двигателят на нацията.  Той движи икономиката,  плаща огромна част от данъците и най-вече тези хора са бетоновият пласт, необходимият обективен коректив при всеки политически избор.

Религията променя толкова много битието на хората.  Допадна ми  хиндуизма. Той носи със себе си меките и ароматни черти на спокойствието и равновесието. Нищо, че плъховете се хранят от ежедневните дарове пред всеки дом, нали и те са чада божии. На съседния на Бали остров Ломбок където,  както в цяла Индонезия, властва исляма хората са различни. Единни и  чужди,  фанатично натрапващи се в своите намази /молитви/. Пътувах из вътрешността на Ломбок и видях една умерена бедност и преобладаваща посредственост.

Не искам да съм краен, но точно така моите сетива отразиха реалността в мюсюлманските острови на Индонезия.
Бях се зачудил и питах местните балийци  какво мислят за непрекъснатия поток на имигранти /разбирайте мюсюлмани от съседните острови на страната привлечени от туристите/ особено след бомбените ислямски атентати през 2002 година /.  Та местните твърдят, че ако някъде в Бали се случи престъпление или кражба, то това ще било извършено непременно от имигрант или в краен случай от турист. Казано без капка злоба или преднамереност .Тук отварям скоба. Балийците безусловно вярват в кармата. Или просто казано, че ако откраднеш едно манго на съседа примерно, ще ти изсъхне банановото дърво в градината или  да кажем  някой ще се погрижи да открадне същото от теб. Та това си е точно така. Така например в Убуд се учудих как един магазинер си беше забравил прекрасните статуетките пред капанчето му. На другата вечер пак си бяха там докато разбрах, че просто не си прави труда да ги прибира. Че кой луд ще ги отмъкне?

Да се върнем отново на средната класа. Нея я има в Бали. Тук няма много богати и много бедни. Като истински остров насред стряскащия контраст между повсеместно безпаричие и пълен разкош, както е навсякъде из страната и най-вече в Джакарта.

Средната класа на балийците създала няколко не правителствени организации .  Те са нещо като социалните служби на западния свят, ама не точно.  Така ако бай Иван фалира или по някакви причини няма покрив над главата, му се отпуска земя. Прави му се скромна къща. Без наказателна лихва и просрочия. Намира му се работа. Бай Иван не може да мързелува при създадените му условия, защото е задължен на съселяните/съгражданите/отпуснали му материалните блага.  Че нали всяка вечер си пие /оризовата/ ракия с тях , КАК ще ги погледне в очите ако се издъни?  Той  започва каква да е  работа и колелото се завърта. Всичко това е една добре смазана машина и тя работи приказно добре.  И не заради милионите туристи, които се изсипват заедно с парите си в острова на хилядата храма, а заради манталитета, чувството на отговорност и вяра на балийците.  И като следствие на всичко това те са просто един трудолюбив народ.

Comments are closed.