Categories

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Втора спирка. Торонто. Любов от пръв поглед.

Торонто е най-големият град на Канада и главен град на щата Онтарио.  Намира се на брега на езерото Онтарио. Пъстър и огромен, многонационален и подреден.  Тук е най-голямата китайска общност в Канада : над 750 000 души! Освен това финансовата столица на Канада е населена от  мексиканци, кубинци, хаитяни, корейци, индийци, араби, европейци. Българската общност е между 10 и 12 хиляди души. Със сигурност местните са малцинство. Едва ли ще се учудите,  ако ви кажа че тук е и най-голямото гей-общество в света.

Как го видях аз: чисти улици, приветливи хора,  високо строителство,  безкрайно много паркове и градини, синьо езеро като море и най-високата кула в света за да видиш всичко това.

Oще миналата година, когато от Youngstown видях очертанията на най-големият канадски град разбрах че ще бъда там.

Разполагах само със седем часа за разглеждане, така че не твърдя че този маршрут е достатъчно опознавателен и предполагам има още стотици места, които си струва да бъдат видяни!

Да започваме:

1. Кметствата на Торонто/Downtown/


Започваме от  старото кметство на града,  намиращо  се на 100 QUEEN str.  Построено в неоромански стил от архитекта E.J. Lennox и завършено на 18 септември 1899 то е било най-голямото общинско здание за времето си в цяла северна Америка. Продължете по същата улица  за да стигнете до новото кметство, отстоящо на 100 метра. Toronto City Hall се намира пред площада Nathan Phillips City Square и малко наподобява нашия соц център Бузлуджа. Чудесният площад е място на различни прояви и изложби.  Тук е и  паметника на Уистън Чърчъл.

2. Парламентът.


Продължете по Queen street надолу още 100  метра и завийте надясно по University Avenu. След около километър и нещо ще стигнете до красивия  Queen’s park и до местния парламент -втората по големина институционна сграда в Канада. Там може да наблюдавате на живо заседанията, ако ви влече.

3.Художествената Галерия -Art Gallery of Ontario

След като разгледате всичко, тръгнете обратно по University Avenu посока езерото Ontario.  На пресечката с College str завийте вдясно по същата улица. След около 200 метра завийте вляво по Beverley Str. където след около 1 километър на пресечката с Dundas Str ще видите галерията, която е десетата по големина в Северна Америка с повече от 68 000 творби, разположени на 45 000  квадратни метра.

4. Китайският квартал

Тук са „само“ около 7. Този беше най-близко и за това го препоръчвам.

За да стигнете до центъра на квартала тръгнете по Dundas Str W посока към Toronto Western Hospital и завийте вляво по Spadina Avenu.
5. CN Tower. Построената през 1976 година и със своите 554 метра дължина, кулата е  държала  първото място за най-високо здание в света до 2007 година /изместена от Бурж Халифа /. Страхотно е  да погледнете града от горе и невероятно синьото Онтарио.


За да стигнете до там, тръгнете надолу по Spadina Avenu и като стигнете до Clarence Square завийте наляво по Wellington Str. Като стигнете пресечката с Simcoe Str завийте надолу към езерото /ще видите и кулата вляво/.
Качете се горе. Ако е в работен ден, това ще стане по-бързо. Ако е по залез слънце, ще е прекрасно. Под вас може да видите подвижната конструкция на спортното съоръжение Rogers Center, която се затваря при лошо време.  Легнете на стъкления под ако ви стиска 🙂 Аз имам опит 🙂
След като слезнете от кулата, може да се разходите в прекрасния Roundhouse парк до CN Tower. В голяма музейна композиция ще видите как локомотивите са са въртяли в миналото за да се закачат за вагоните с цел пестене на място.


View Larger Map
––––

Следва Хиляда острова.  Началото на голямата река St Lawrence.

Comments are closed.