Categories

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Kaтар. Почти като в Дубай.

Миро, благодаря ти за гостоприемството!

 

Едно от първите неща които прочетох от рекламните брошури бе: „Qatar. А small nation with a big heart“. Абе не е така бе, както викаше един любим човек от Индия. Знам какво е да имаш голямо сърце.

Катар взаимства много от порасналия си брат OAE за да популяризира името си. И се е заел сериозно. Имах чувството, че архитектите са направили copy-paste Дубай-Катар с по-малък аршин. Така де, защо да се мъчат за нещо по-различно,  като им се плаща еднакво или сигурно повече. Като говорим за много пари, визата  е 55 долара. Моята ми я изкара приятел, който работи там. За турист без познати сигурно ще е по-трудно.

Като един прост любител фотограф обичам да се вглеждам в хората.  Харесва ми да усещам техните импулси, мечти и дребни /за съжаление/ намерения. Рядко съм виждал хора, които виждат надалече, особено в близкия изток. Все пак не съм дипломат. Местните жени са забрадени добре, но почти всички носят доста високи токчета и цветни лещи.  Гадаех защо им са тези токчета, като така или иначе не може да им се види бедъра изпод черните гиздави носии . Но това си остава поредната загадка а аз като не мога да я разгадая оставам на вселената да го направи вместо мен. Обичат и сините лещи  които им седят доста странно. Но какво пък. Зад лещите обикновено срещах празни погледи или такива отдадени на смартфона в очакване на fb/viber  съобщение. Така че иначе асоциалните местни са се социализирали доста.  Сигурно им липсва нещо, което мрежите сигурно ще им дадат. Нека потърсят добре. Но това е толкова познато и тук в България, не казвам нищо ново. А пък може всички тези прозрения да са от човек, намиращ се в държава която се старае много да се държи настрана друговерни хора. Може и да имат $ричина да го правят.

Продължавам и все повече се уверявам в тезата си, че колкото по-богата  е една държава, толкова са по-празни са хората в нея. Сигурно има изключения. Дано да ги видя някой ден. До тогава ще съм често транзит в богатите държави. Но кои са те.

Ако сте се оказали транзит и имате няколко дни в Катар, ето какво може да видите:

1. Музеят на Ислямското изкуство.  Наистина забележителен.

2.Търговският център Souq Waqif. Tук има и златен пазар като този в Дубай. Само дето е по-малък, но за сметка на това цените са за по-високи.

3.Разходка по крайбрежния булевард Al Corniche. Приятно място с прекрасна гледка към Сити-то и морето.

4. Пазаруване в City Center- Молът на Доха. Тук има и  хокейно игрище.

5. The Pearl of Qatar. Перлата е реплика на „Палмата“ в Дубай или изкуствен остров с яхтено пристанище. Идеално място за вечеря и разходка.

6. Каtara Beach. Време за плаж в града.

7. Sealine Beach Resort. На около 60 километра от Доха може да усетите истинската пустиня.  Тук може да наемете джип за сафари всред пясъците, да яздите камили или просто да изтегнете на плажната ивица която си е доста дълга 🙂

Забавления:

Алкохолът се продава само в определени супер маркети и трябва да имате разрешение за да го купувате.

Партитата стават само по хотелите, където можете и да си поръчате бира по 12 лв или едно малко по 30-40 лв.

Общо взето държава на трезвеници. Или привидни такива. Или за да завършим девическия облик на Катар, нека да споменем и баш-патрона, емира на Катар.Шейхът има официално 3 жени, на които е построил няколко резиденции за да си живеят заедно в хармония и любов. Даже минах покрай една. Тъй като те са вече на възраст, даже почти баби а и са му народили общо 24 деца, той имал тежката задача да заживее с новата двадесетгодишна приятелка , на която местните твърдят че прехвърлил завидно количество акции. Така и се е паднало на момичето.

Работната ръка е  от Индия, Пакистан и Непал. При подготовката за националния празник на Катар/ 18.12.2013/ всичките работници от Индия, Пакистан и други трескaвo подготвяха сцените за празненствата, чуждестранните наети пилоти тренираха в небето за военния парад, техници от Европа подготвят озвучаването и фойерверките, а местните деребеи контролират седящи целия процес. Парите са голЕма работа. Както Витоша, дето по-високо нЕмало.

Местните хора са преобладаващо агресивни, особено като са в автомобили. Но това е характерно за целия регион. Когато някой, дръзнал да върви пеша пресича зебра му се бипка да припка по-бързо за да не се окаже под гумите. Което всъщност не е голяма беда за шофьора, особено ако е катарец. Той никога няма да влезне в затвора особено ако се е оказал късметлия, тоест сгазил чужденец-турист. Плащат се едни пари и всичко е ОК.

Изоставени строежи. Все пак кризата е с дълга ръка. Дори и тук необитавани, които чакат нещо да отмине.

 

 

Comments are closed.