Екскурзия до Перу и Боливия

1 ден

Пристигане в Лима и настаняване в хотел в колониалния център.Ако полета ни е по-ранен

ще разгледаме цветните фонтани.

Сравнение с моята любима Куба и Хавана, Лима е смесица със преобладаващо влияние на западната цивилизация с нейните корпорации , див капитализъм и остатъци от индианската култура. В Лима наследниците на кечуанците / целия свят ги нарича Инки но Инка просто се е казвал техния последен цар/ се струпват от цялата страна за да търсят препитание и кариера. В резултат града се е увеличил 10 пъти и от 1 милион през 60-те години сега надхвърля 10. Безбройни гета са обхванали пустините хълмове на града. От самолета обаче изглежда привлекателно.

Въпреки бедността града е сравнително безопасен, но най-вече центъра.

В нашата вечерна разходка ще видите и непознатите прийоми на местните за привличане на клиенти. Всеки автобус си има викач, а всеки викач си е и кондуктор. Продавачите на плодове използват тонколони чийто глас се вписва прекрасно с бипкащата колония от коли и мотоциклети. Мръсотията е навсякъде.

Изобщо град за 1 ден само.

2 ден. Панорамна обиколка на централна Лима. Площада на оръжията.

лима

Площада на оръжията

3 ден. Рано ставане /5 часа/ сутринта и потегляме с климатизиран автобус към Ика.

Пристигане на обяд. От там отиваме в прекрасния оазис Уакачина и се настаняваме в хостела. В 16:00 часа се качваме на бъгитатата и започваме нашето пустинно приключение.

Уакачина

Спускане по дюните

Ще направим ексремно изкачване и пускане из дюните с бъгитата а накрая на най-високата точка ще се спуснем с дъски по стръмните склонове. Ще се снимаме на залез слънце на фона на оазиса и се прибираме. Вечерта може да опитаме „севиче“ и чашка винце за да оформим края на този приключенски ден.

Oaзиса в Уакачина

3 ден. Целодневна екскурзия до парка Паракас /70 км/

Сутринта в 7 тръгваме от хостела към Паракас. Думата буквално означава Пясъчен вятър.

Ще се качим в лодка в 8:30 и ще се потопим /ама не буквално/ в дивите колонии на птици, морски лъвове и пингвини на Балестовите острови.Студеното течение на океана, наречено на своя откривател Хумболт е причина и за изключителното животинско разнообразие Можем да срешнем и делфини.Ще видим и и рисунка – кактус подобна на линиите в Наска.

ПАРАКАС

Връщане в 10:30 и поемаме към другото природно чудо където пустинята бурно среща Тихия oкеан в един мирен синхрон изваян от вековете. Пътят по който ще пътуваме е направен изцяло от сол. Преди да стане пустиня, това е било океанско дъно и заради това има огромни залежи от сол, които Перу изнася .

Ще разгледаме фосили от предишния живот преди милиони години.

Продължаваме през червения плаж- хиляди малки камъчета със съдържание на желязо заради което имат този цвят.

ПАРАКАС

След това отиваме на малко рибарско пристанище което е създадено само преди няколко години от разрушителните вълни на цунамито на другия край на океана в Япония.

Ще обядваме прясна риба, октоподи и скариди уловени на същия ден от безбройните малки корабчета.

Връщане следобяд в Уакачина

Свободно време и почивка на басейна в хостела всред пустинята.

4 ден.

Целодневна екскурзия до Изгубения Каньон.

Днес тръгваме на вълнуваща ескурзия до Изгубения Пясъчен Каньон. Той е открит едва преди няколко години и /слава богу/ е неизвестен за повечето туристи.

ПЕРУ ИЗГУБЕНИЯТ КАНЬОН

В безводната пясъчна пустиня си е проправила път към Тихия океан реката Ика. Насред пустошта където почти не вали ще можем да се изкъпем в лагуна над изрисуваните от безкрайността линии на еволюцията. Ще влезнем дълбоко в Каньона и ще можем да направим незабравими снимки на сюрреалистичните форми на природата.

ИЗГУБЕНИЯТ КАНЬОН ПЕРУ

На връщане ще видим и следи от паднал метеорит и можем да си вземем камъчета от космоса за спомен. Имайте предвид че пътят е каменист и пясъчен и джипа върви много бавно.

Ще се върнем около 4 часа в Ика, Уакачина.

Свободно време за релакс в басейна на хотела.

5 ден. Ранно тръгване към Наска с автобус./150 км/

По желание и срещу допълнително заплащане полет над линиите на Наска който трае до 30-40 мин.

Вечерта потегляне към Арекипа и нощен преход в удобен автобус с климатик и легнали седалки.

Пристигане в Арекипа около 7 часа сутринта и настаняване в хостела в центъра на града.

Арекипа е първата по-висока точка/2300 м н.в/ от която започва постепенно нашето аклиматизиране с височината.

Ще разгледаме колониалния център и прекрасния Площада на Оръжията. Обиколката ни ще продължи с ферма където ще видим лами и алпаки, последните изключително ценени заради нежната и мека вълна от която кралете на Кечуаните са имали само привилегията да носят облекла а сега те могат да бъдат ваши срещу някой друг лев/ в случая сол/.Ще се запознаем с процеса на преработката на вълна до крайния продукт и ще може да се снимаме с животните.

После ще хапнем в някой от вкусните местни ресторанти севиче и да пийнем популярния местен коктейл Писко.

Нощувка в Арекипа

7 ден

Ранно ставане в 3 часа и отпътуване към едни от най-дълбоките каньони в света- Колка.

Каньонът Колка

В края на деня пристигане в Котос в къщата за гости на Валентин край брега на Титикака с прекрасен изглед към най-високото плавателно езеро в света. За разлика от 99 % от туровете на всички туристически фирми в България и по света ние ще избягаме от бутафорните екскурзии и ще опитаме от истинското. Ще спим 3 дни в къщата за гости на нашия домакин и ще опитаме всичко от местната кухня. По желание можем да разходим неговите лами и алапаки 🙂

Супи от киноа за вегетарианците, говеждо/месо от лима и прясна пъстърва за останалите. 100 % натурално.

Нощувка в Котос

8 ден.

Туристическият бизнес в Перу отдавна храни държавата. Местните правят всичко възможно за да създадат атракции за туристите. Голяма част от тях за съжаление са само постановки. Примерно всички екскурзии от Пуно- местния областен град водят до измислен бутафорен остров където местните ходят на работа и се представят за част от племето Уроси и вечер се прибират в града.

Ние обаче ще отидем до истинските Уроси. От Котос ще се качим на малка лодка и през този вълнуващ ден ще отидем до едно от малките островчета, където живеят племето Уроси. Ще посетим семейство и ще се запознаем с начина на живот. Не е лошо да им оставите нещо срещу някое от ръчно изработените сувенири.

Уроси

Следобяд ще направим пешеходен преход /около 1 час и половина отиване и толкова връщане/ до Пунта Зеро- свещен храм на Инките/Кечуанците, откъдето се е вярвало че се черпи енергията на света.Ще видим зашеметяваша 360 градусова гледка към езерото Титикака. От заснежените върхове в Боливия и връх Анкохума над Лас Паз /6427 м н.в./ до Хуакане /Перу/ на другия край. Заредени с енергията от това космическо място, се прибираме в къщите за гости в Котос.

9 ден

Днес ще се запознаем с начина на живот в Котос. Ще разгледаме селските къщи, ще видим насажденията от киноа и папа- картофи. След това ще отидем до Амантами- най-високия остров на Титикака и ще разгледаме музей в който се съхраняват мумии.

ТИТИКАКА

Нощувка в къщите за гости в Котос Титикака .

10 ден

Ставане в 5 сутринта и трансфер към град Пуно. От там с автобус поемаме към Боливия и Ла Пас. В ранния следобед пристигане в боливийската столица Ла Паз.

Настаняваме се в хотела. След това ще направим уникална панорамна обиколка на столицата с кабинков лифт. Ще „прелетим“ през бедни и богати квартали накацали по каньона където е построена столицата.

Ла Паз

Ако е ясно времето ще видим и връх Илимани който се извисява още 2 хиляди метра над града /Ла Паз е най-високата столица със своите 3700 м н.в/

Ла Паз

11 ден.

Ла Паз- Ел Алто- Салар де Юни

Днес летим към Салар де Юни, едно от природните чудеса на света. Бих казал в Топ 3.

Ранен полет със самолет към Салар де Юни.

Салар де Юни предлага една от най-уникалните гледки на нашата планета. Бялата идеална мозайка от сол контрастира с жълто-червените планини наоколо.

Салар де Юни

Когато вали пустинята се превръща в най-голямото огледало в света и човек губи представа от коя страна се намира. Ще посетим всичко най-интересно в района- острова с 5-6 метра високи кактуси, вулкана до Тахуа където ще обядваме заобиколени от лами и алпаки.

САЛАР ДЕ ЮНИ

Връщане към комфортния хотел. Комфортен за този район в Боливия означава че е отопляем с топла вода и интернет. Ще избегнем и безмислените 3 дневни турове които се предлагат не само защото няма да видим нещо по-добро а и за да избегнем мръзненето и бивакуването в колибите които са построени в пустинята и които местните викат хостел.

12 ден.

Връщаме се с полет до Ла Паз.

Полет Салар де Юни- Ла Паз

Трансфер до хотела и вечерна разходка из града.

Нощувка в Ла Пас

13 ден

Ла Паз- Куско

Полет със самолет до старата столица на Империята на Инките.

Настаняване в хостел в центъра на града. Панорамна обиколка на града.

Като властваща империя испанците надграждат своите храмове над тези на Инките. Но все пак ще видим идеалните форми на скалните късове над които е създаден новия Куско. Ще обиколим площада на оръжията, прекрасните катедрали Сан Кристобал Сан Франциско.Ако имаме време ще видим Историческия музей и Археологическия музей.

Нощувка в Куско

14 ден Олайнтамбо

Днес се отправяме на вълнуваща обиколка из свещенната долина.

Първо ще се спрем в Чинчеро. Ще се запознаем с начина по който кечуанците тъкат плетива и правят типичните за региона цветни облекла от вълна от лами и алпака.

Ще разгледаме една от първите построени от испанците катедрали в които ще видите стенописи изпобразяващи покоряването на империята на Инките.

Следващата ни спирка е Морай. Ще видим изумяващите амфитеатрални тераси в малка долина построени от Кечуанците, може би най-древната открита лаботария за насаждения където са наблюдавали растежа на културите при различна влажност и температура.

След това ще продължим към солнците Марас създадени от Пре – Инките. Те са създадени заради солеността на реката, заради това че извира от древен солник, някога намирал се на дъното на океана а сега в недрата на Андите в свещената долина.

Ще обядваме в Порой, но името не трябва да ви стряска. По скоро ще имате възможността да хапнете порой от местни специалитети.

След това продължаваме по поречието на Урумбамба към Олайтамбо, крепостта пазела подстъпите към свещения град Мачу Пикчу. Ще разгледаме първо крепостта

Настаняване в разкошна къща за гости с цветни рогозки. След това ще се изкачим към построени от Инките складове за съхраняване на продукти и ще ви направя снимки на фона на залязващото слънце /ако няма облаци 🙂 / Къщите-складове са били построени съобразено с местните течения на ветровете. Така продуктите са били съхранявани за по-дълго време.

Нощувка в Олайнтамбо

15 ден

Закуска по желание.Сутрешна обиколка на Олайнтамбо. Градчето според мен е единственото място град съхранил почти напълно кечуанската архитектура.

Влак Олайнтамбо-Агуас Калиентес.

Настаняване в хостел в Агуас Калиентес и подготовка за големия ден.

Агуас Калиентес

16 ден

Ставане в 4:30 и хвашане на автобуса за Мачу Пикчу. Няма да говоря за Мачу Пикчу има достатъчно информация в нета. Едно от най-магическите места на изгубената цивилизация ще прекараме 4-5 часа.

В 13:00 часа връщане и хващане на влакчето в 15:00. Пристигане в Куско вечерта в 20:00 и настаняване в хостела.

17 ден

Сутрешен полет

полет Куско-Лима

Кацане в Лима. Трансфер към хостела ни, който се намира в най-зеления квартал Мирафлорес. Нощувка в Мирафлорес и разглеждане на зеления парк на влюбените с прекрасен изглед към Тихият Океан. Един добър завършек на огърлицата от уникални емоции който ще изпитате през тези 17 дни.

18 ден полет към България/Европа/Вашия дом