Колумбия Перу

Колумбия с опция Перу с Мачу Пикчу или райския остров Сан Андрес октомври 2022

Първи ден. Полет Мадрид-Богота. Кацане в Богота същия ден и настаняване в хотела. Нощувка


Втори ден Богота

Панорамна обиколка на колумбийската столица. След Кито и Ла Паз Богота е третата по-височина столица със своите 2625 метра надморска височина. Обвит в приказна зеленина, модерния град привлича със своята изисканост и цветен латиноамерикански колорит. Столицата мегаполис приютява Музея на Златото, съдържащ над 30000 експоната от пред колумбово време с овалната златна стая, пълната до тавана с хиляди малки парченца злато. Самият музей се помещава в Централната банка и се охранява строго.  Богота е смятана не без основание за "Атина на Южна Америка". Ще бъдем приятно изненадани от разнообразните културни събития в столицата на Колумбия, скрит всред върховете на Андите. Модерният метрополис може най-добре да се разгледа от близкия връх Монсерат 3210 метра, където ще се качим с лифт и за някои наши приятели ще е нещо като дежа-ву с Ла Паз. Вечерта разбира се ще посетим по желание един от най-добрите ресторанти в Богота и да вкусим по желание от la bandeja Paisa- националното ястие с прясно мелено месо, фасул, авокадо, яйце и други съставки.


Трети ден. Богота.

Еднодневна екскурзия до Солната Катедрала и разбулването на тайната Ел Дорадо в лагуната Гуатавита.

Сутринта трансфер от хотела към района на лагуната Гуатавита.

През 1535 година в този район испанците побеждават индианското племе муиски. Бързо се разпространява слуха, че в златен град наоколо живеел мъж, посипан с благородния метал. Европейците повярват в индианската легенда, според която всеки нов техен владетел се намазва със смола и се посипва със златен прах. Със сал бъдещия вожд навлиза във вътрешността на свещеното езеро Гуатавита и му принася  злато и скъпоценни камъни. След като водите отмият златото от тялото му , властта на Вожда влиза в сила.

Възстановка, направена изцяло от благородния метал на тази церемония е изложена в музея на Златото и е неоспоримо доказателство за тази легенда.  Правителството на Колумбия забранява пресушаването на лагуната, за да осуети хилядите опити на авантюристи да открият Ел Дорадо. 

След тази вълнуващата експедиция ще хапнем вкусен обяд. След това продължаваме с друго интересно приключение, трикорабната барокова катедрала Зипакира,  едно от чудесата на Колумбийската архитектура. Издълбана е между 1992 и 1995 година на 200 метра дълбочина в солна мина. Катедралата е дълга е 120 метра и за нея се твърди, че е най-здравословната църква в света заради соления въздух.

Прибираме се привечер в Богота. За хората с неугасващ апетит вечерта сме приготвили посещение по желание в традиционен ресторант,  а купонджиите след това ще заведем да танцуваме салса в някой бар в столицата. Нощувка.


Четвърти ден. Полет Богота-Кали.

Сутрешен трансфер към летището и полет към третия по-големина град в Колумбия известен с хубавите си жени, котешките статуи и салсата. Добра комбинация, нали?

Настаняване в хотела и панорамна обиколка. Ще разгледаме символите на града с големия кръст на Исус, статуите на котки,  превърнали се емблематични за града и романтичните калдаръмени улички на квартала Сан Антонио . Вечерта по желание ще ви заведем на интересен ресторант за поредното кулинарно изкушение. Но пазете сили, вечерта е дълга. След Хавана, Кали е второто място, където ще намерим най-много салса фестивали и танцувални заведения. Ние имаме опит в салсата, така че при желание ще  потанцуваме и да покажем някоя друга стъпка за едно агуардиенте:) Нощувка.


Пети ден. Трансфер Кали -Ехе Кафетеро-Филандия-Саленто с климатизиран бус /210 км/.

Ранно тръгване към зоната "Eje Cafetero" където е съсредоточено  производството на кафе в Колумбия. Като всяко едно туристическо място тук съществуват "рекламни" плантации, целящи продажба на кафе. Ние ще избегнем тълпите на агенциите  и ще се потопим в процеса на отглеждане и приготвяне на ароматната напитка като ще имаме възможност да я дегустираме. Разбира с кафето ще хапнем и прясно изпечени курабийки, че да е пълно щастието.

След това ще пристигнем във Филандия за да посетим един от най-вкусните ресторанти, където и Шеф Манчев ще ни завиди. Късен обяд и трансфер към Саленто. Привечер ще направим бърза разходка на китното градче с цветни фасади. Нощувка.


Шести ден. Долината на Кокора. Най-високите палми в света.

Днес е ден за изгаряне на калории по прекрасен маршрут всред най-високите палми на света. Ще се качим в цветни джипки от Втората Световна война, които днес са с доста  приятно предназначение. Маршрута в парк Кокора е изключително живописен с много въжени мостчета и рекички, но най-важното че тук ще видим палмата-символ на Колумбия, дълга до 60 метра. Восъчната палма. Трека е с продължителност 6-7 часа със средна трудност. Имаме вариант и за хората които не желаят да вървят.

Заслужена вечеря /по-желание/в ресторант, където може да опитате прясна пъстърва с чесново масло на жар. Нощувка.


Седми ден. Полет към Меделин.

Ще  резервираме хотел 4/5 звезди с басейн и спа център за да може да релаксирате максимално в края на всеки ден. Настаняване в хотела и почивка и малко лично свободно време.

 

Ще отседнем в най-интересната зона на града Побладо. Ако не сте много уморени полета ни е сутрешен, ще ви закараме на лифт за да видите града от високо. Ако пристигнем след 15:00 часа няма да може да направим тура. Вечерта е за тези, които нямат умора. Ще предложим няколко добри ресторанта и барове след това. Нощувка.


Осми ден. Меделин.

Както винаги сме казвали в bgspace, за да усетиш един народ, посети пазара. За това първо в нашата обиколка ще посетим такъв. Меделин е градът на пролетта и тук сезона е 12 месеца. Плодовете тук са толкова евтини, че местните предпочитат да пият една Кока Кола вместо фреш, излизайки навън. Тук има много фамилии, забогатели заради износа на екзотични плодове които са в изобилие. Ще го проверим. Разнообразието на плодове и зеленчуци е огромно.

От вторият по големина град  най-известния наркодилър Пабло Ескобар развива своята държава в държавата с терор и насилие. Това е доста болна тема за местните, тъй като всичко отдавна е минало а мегаполиса е чист, зелен и мирен . 

За да видите откъде той е управлявал империята си ще посетим Комуна 13. Този квартал е символа на промяната в цялата държава. Ако през 80-те години тук е било определено най-опасното място на света, то сега ще видите едно спокойно място с много туристи и графити и улични артисти.

След това ще се върнем до центъра и ще разгледаме Двореца на Културата и творбите на скулптора Фернандо Ботеро, чиито произведения може да видите от Сингапур до Мадрид. Вечерта по-желание отново ще предложим поредното ни кулинарно изкушение с ресторант този път с жива музика, но за сметка на това прекрасна кухня със свежи продукти. Нощувка.


Девети ден. Меделин-Гуатупе-Ел Пеньол-Меделин.

Време е да посетим цветното колониално градче Гуатупе. Верни на принципа да не повтаряме  сходни забележителности, ще ви заведем само веднъж в типично колониално градче. Голяма част от къщите тук са  майсторски изрисувани в различни цветове и образи, с които често показват професията на притежателя на дома. Гуатупе се намира до язовир и гледката от свещенната в миналото скала Ел Пеньол е запленяваща.

Обяд. После ще изкачим и известната скала Ел Пеньол. Връщане в Меделин и нощувка.


Десети ден. Полет Меделин-Картахена

Картахена-някогашен център за прехвърляне на роби, е известен със солидните крепостни стени, спасяващи я от нападения от пирати и корсари.  Картахена заедно с Хавана, другата наша топ дестинация са били най-богатите градове в Новите земи. Това е така заради факта, че двата града са на пътя на корабите, които са пренасяли съкровищата от Новия свят към Европа.  А именно в Картахена са  товарили  богатствата на галеоните  към Европа. Карибския град намиращ се на тесен и дълъг полуостров е бил най-важното пристанище на Кралска Испания в Южна Америка. 

Градът е шарен и пъстър. Зад крепостните стени ще видим и колониални сгради, и стъклени небостъргачи. В панорамната разходка ще видим катедралата, двореца на Инквизицията, Боливарския парк и знаковия портал с Часовниковата кула. Вечерта по-желание ще посетим традиционен колумбийски ресторант. Ще предложим и музикална програма за по-късно. Нощувка.


Единадесети ден. Картахена.

Свободен ден за разходки и безвремие . След такава забързана програма избрахме този невероятен карибски град за да си преситите наситеността на емоциите. Ще предложим и варианти за плаж или допълнителни екскурзии. Нощувка в Картахена.


От тук следват два модула.

  1. Дванадесети ден модул островите Сан Андрес 3 нощувки all inclusive

  2. Дванадесети ден модул Перу с Лима, Куско и Мачу Пикчу

Дванадесети ден. Полет към Лима. 

Панорамна обиколка на централна Лима. Площада на оръжията.

Сравнение с моята любима Куба и Хавана, Лима е смесица със преобладаващо влияние на западната цивилизация с нейните корпорации , див капитализъм и остатъци от индианската култура. В Лима наследниците на кечуанците / целия свят ги нарича Инки но Инка просто се е казвал техния последен цар/ се струпват от цялата страна за да търсят препитание и кариера. В резултат града се е увеличил 10 пъти и от 1 милион през 60-те години сега надхвърля 10. Безбройни гета са обхванали пустините хълмове на града. От самолета обаче изглежда привлекателно.

Ще разгледаме Площада на оръжията . В Лима се намира най-старото висше училище в Америка. Интересни забележителности които ще видим са президентския дворец в историческия център, площадът Плаза Майор с катедралата Сан Франциско от 16-и век, Парка на маслините, катакомбите на църквата Конвенто де Сан Франциско. Вечерта ще посетим уникалните огромни пеещи фонтани, където можем буквално да усетим историята на Перу със звук и светлина. В нашата вечерна разходка ще видите и непознатите прийоми на местните за привличане на клиенти. Всеки автобус си има викач, а всеки викач си е и кондуктор. Нощувка в Лима

Тринадесети ден. Полет Лима-Куско. 

Полет със самолет до старата столица на Империята на Инките. Настаняване в хотел в центъра на града. Панорамна обиколка на града. Като властваща империя испанците надграждат своите храмове над тези на Инките. Но все пак ще видим идеалните форми на скалните късове над които е създаден новия Куско. Ще обиколим площада на оръжията, прекрасните катедрали Сан Кристобал Сан Франциско.Ако имаме време ще видим Историческия музей и Археологическия музей.

Нощувка в Куско

Четиринадесети ден.  Куско-Свещенната долина-Олайнтамбо

Днес се отправяме на вълнуваща обиколка из свещенната долина. Първо ще се спрем в Чинчеро. Ще се запознаем с начина по който кечуанците тъкат плетива и правят типичните за региона цветни облекла от вълна от лами и алпака.

Ще разгледаме една от първите построени от испанците катедрали в които ще видите стенописи изпобразяващи покоряването на империята на Инките. Следващата ни спирка е Морай. Ще видим изумяващите амфитеатрални тераси в малка долина построени от Кечуанците, може би най-древната открита лаботария за насаждения където са наблюдавали растежа на културите при различна влажност и температура. След това ще продължим към солнците Марас създадени от Пре – Инките. Те са създадени заради солеността на реката, заради това че извира от древен солник, някога намирал се на дъното на океана а сега в недрата на Андите в свещената долина. Ще обядваме в Порой, но името не трябва да ви стряска. По скоро ще имате възможността да хапнете порой от местни специалитети. След това продължаваме по поречието на Урумбамба към Олайтамбо, крепостта пазела подстъпите към свещения град Мачу Пикчу. Ще разгледаме първо крепостта.

Настаняване в разкошна къща за гости с цветни рогозки. След това ще се изкачим към построени от Инките складове за съхраняване на продукти и ще ви направя снимки на фона на залязващото слънце /ако няма облаци 🙂 / Къщите-складове са били построени съобразено с местните течения на ветровете. Така продуктите са били съхранявани за по-дълго време.Нощувка в Олайнтамбо

Петнадесети ден

Рано сутринта хващаме сутрешния панорамен влак Олайнтамбо-Агуас Калиентес. От огромните стъклени витрини ще се насладим на поне два климатични пояса и от планината ще слезнем в джунглата на Агуас Калиентес откъдето ще започне нашето изкачване наново до Мачу Пикчу.

Едно от най-магическите места на изгубената цивилизация ще прекараме 4-5 часа с местен гид който ще ни покаже невиждани детайли от Изгубения Град.В 13:00 часа връщане и хващане на влакчето в 15:00. Пристигане в Куско вечерта в 20:00 и настаняване в хотела.

15 ден. Лима, Мирафлорес

Сутрешен полет  Куско-Лима . Настаняване в луксозния квартал Мирафлорес на брега на океана.

Мирафлорес ще ни разкрие съвсем различното лице на Лима. Богат и аристократичен,  с големи небостъргачи и много паркове той по скоро ни напомня за Лос Анджелис от колкото за Латинска Америка.  Време за почивка. Можем да посетим прекрасен рибен ресторант като завършек на огърлицата от емоции през тези петнадесет дни.

BEST RESTAURANTS IN MIRAFLORES, LIMA, PERU

16 ден. Полет Лима-Мадрид. Полет към Мадрид. 

Дванадесети ден. Полет към Сан Андрес. 

На архипелага Сан Андрес и Провиденсия са най-красивите плажове в Колумбия.  Само тук наистина  ще се насладим бял като брашно пясък и море със седем цвята на водата с което е между другото известно това райско място. Карибските острови неслучайно са бил обект на териториални претенции между САЩ, Гватемала и Колумбия . Тук ще се изумим от чистите синьо зелени води, корали и идилични островчета. Ще имаме възможност за гмуркане до 30 метра, шноркелинг или просто излежаване в рая. 3 дни нощувки на база всички включено.

Петнадесети ден. Сан Андрес-Богота-Мадрид

МОДУЛ КОЛУМБИЯ + ПЕРУ /ЛИМА, КУСКО, СВЕЩЕНАТА ДОЛИНА И МАЧУ ПИКЧУ/

6999 лв на човек при настаняване в двойна стая. Включено:

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

МОДУЛ КОЛУМБИЯ + ОСТРОВИТЕ САН АНДРЕС

5898 лв на човек при настаняване в двойна стая. Включено:

Тръгване около 10 октомври 2022. Потвърдете участието си САМО С ЕМАЙЛ И ТЕЛЕФОН. Ние ще се свържем с вас за повече подробности.


    error: BGSPACE.COM