По следите на изчезналия кивот в Етиопия.

Полет към Етиопия. Кацане в Адис Абеба и нощувка.Първи ден.Панорамна обиколка на Адис Абеба. Ще посетим Националния музей със скелета на най-древния човек Люси, етноложския  музей показващ богатото разнообразие от култури в Етиопия. Великолепното здание било  двореца на Хайле Селасие, последния император на Етиопия.

Като финал ще се изкачим до  църквата Св. Тройца на 3000 м н.в построена Хайле Селасие и ще се насладим на панорамната гледка към Адис Абеба.  Ще си купим сувенири от Широ Меда - местен пазар за дрехи и украшения както и "Меркато" най-големия открит пазар в Африка.  Нощувка в 4 звезден хотел.

Втори ден. Трансфер към летището и ранен полет към БахирДар. От летището тръгваме веднага към изворите на Сини Нил, основния приток на Бели Нил.

Сини НилДвата притока се сливат в Судан и правят Нил дългата река в света със своите 6853 километра. Продължаваме с близко намиращите се водопади и след това се връщаме към БахирДар за обяд и настаняване в хотела. Следобед се отправяме към най-голямото езеро в Етиопия Тана, образувало се в кратер на древен вулкан. Но това място има друго богатство. Над 30 християнски църкви са построени тук като ние се фокусираме с Ura Kidane Mehret.  Манастирите и църквите се отличават от нашите с овална конструкция и различните материали за строеж. Манастир в ЕтиопияЗаради труднодостъпния регион в тези църкви се съхраняват много икони художествени произведения.След това ще наблюдаваме хипопотами и пеликани на фона залязващото слънце над езерото. Нощувка в Аbay Minch Lodge или подобен хотел.

хипопотами Етиопия

Трети ден.Ранна закуска в хотела и тръгване към старата столица на Етиопия Гондар. Ще преминем 180 километра за около 3.30 часа през изумителни пейзажи на земи, владеещи се от племената Амхари. Пристигане в Гондар и настаняване в хотела. След това ще посетим  известните замъци от XVI и XVII век, баните на цар Фасилидас и манастира Кускуа.

Гондар

Четвърти ден. Напускаме Гондар и се отправяме към планинския масив Симиен представляващ високо плато, пресечено от долини и върхове. Тук се намира най-високият връх на страната – Рас Дашен със своите 4553 м а подобно на Мадагаскар ще може да имаме шанса за наблюдение на ендемични представители на фауната като етиопски козирози, маймуните гелада, антилопи бушбок. Пристигане около 1 часа следобед и настаняване в най-високия хотел в Африка в резервата Симиен. Следва поход около 4 часа до водопада Джинбар. Нощувка над 3000 метра в Африка. 

Водопада Жинбар

Пети ден. Трансфер към Аксум. Настаняване в хотела и нощувка.

Шести ден. В Аксум започва  християнството в страната. Тук ще видим първо обелиски на около 1700 години превърнали се в символ на етиопската идентичност. Най-големият е 33 метра висок – Великата стела.След това ще посетим баните в двореца на Савската царица и църквата на „Св. Богородица от Цион", където се смята, че се намира Свещеният кивот.

Моисей изработва  Кивота по заповед на БОГ в Синайската планина. Пазен първоначално в Скинията, а след това с  Соломоновия храм когато следите към него изчезват. Множество източници съобщават, че след това бива преместен в Египет на място наречено Бар Анешамот или преведоно Кладенец на душите, впоследствие на остров Ив на р. Нил, след това до  остров Тана Киркос в Етиопия, до неговата сегашна дестинация някъде под църквата “Св. Мария от Сион" в Аксум. В Етиопия се вярва, че Свещеният кивот , трябва да бъде предаден на Месия, когато Той се възцари над Сион.

Кивота бил направен от акациево дърво и обвит със злато.  Освен Десетте Божи заповеди  той съдържал жезъла на Аарон и златна стомна с малко количество от манната, с която Божият народ се е хранил по време на пътуването към Обетованата земя. Изралтяните го носели със себе си и той им помагал да спечелят всички битки.Втора нощувка в Аксум.

Седми ден.Aксум-Гералта.Днес започва нов етап на нашето чудно пътешествие в Етиопската "Аризона" заради приликата на пустинния пейзаж с американския щат. Ще посетим скален регион с около близо 130 храмове, непристъпно построени в канарите. Ще разгледаме впечатляващата църква  Abreha Wo Atsebeha  която е издълбана в огромна монолитна скала. Ще посетим и храма  Yeha, строен 700 години преди Христа от цивилизацията Саба, населявала тези земи и южната част на Арабския полуостров. Това е и най-древния известен храм в Африка на юг от Сахара.

Абреха Хо Атсебеха

Нощувка в Гералта.

Осми ден. Гералта-Мекеле. Сутринта ще посетим още един впечатляващ християнски храм Abuna Yemata Guh , до който ще стигнем с катерене и лазене. не е задължителен ако не искате и отнема около 1 час в посока. Не е нужна осигурителна техника и въжета. След това ще посетим  църквата Wukro Cherkos . Нощувка в Planet hotel.

Гералда Етиопия

Девети ден.  Мекеле- Вулкана Ерт Але.  Ранно тръгване през пустинята през териториите на племената Афари. Пристигане в Додом. Вечеря и поход 4 часа през нощта към билото на кратера. Правим изкачването по това време защото през деня е невъзможно заради 45 градусовата жега. През нощта ще наблюдаваме океана от лава и сюрреалистичния пейзаж.

Вулкана Ерт Але Етиопия

Десети ден.Вулкана Ерт Але-Додом- депресията Далол.  Ранно тръгване обратно към Додом, закуска и потегляне към другия феномен солната пустиня Далол. По пътя ще видим процеса на добиване на сол от сезонни работници и пренасянето им с кервани от камили от езерото Афрера. За разлика от друга солна пустиня в нашите програми  Салар де Юни в Боливия , Далол е доста по-различна.  Заради солта,  жълто зелени гейзери, някои и с червеникави оттенъци поради вулканичната дейностДалол Етиопия Далол е оформя неземен пейзаж.

Нощувка в палатков лагер . Ще гледаме звездите, любувайки се на топлия вятър.

Единадесети ден. Връщаме се в Мекеле. Пристигане в хотела и заслужено време за отдих.

Дванадесети ден.Качваме се отново на джиповете и потегляме към Лалибела. Пътят минава из живописни местности, като част от него върви по каньона на река Текезе, една от главните реки в Етиопия Пристигане следобед и нощувка.

Тринадесети ден. Лалибела. Най-голямата забележителност тук е комплексът от 11 изсечени в скалите църкви. Храмовете са божествено изваяни в твърдия розов гранит от 12 до 13 век с покриви на равнището на терена. Тук ще видим и най-голямата монолитна скална църква в света – Бет Медане Алем или Храмът на Христос Спасителя.



Лалибела Етиопия

Всяка от църквите има специфичен архитектурен стил. Някои от храмовете са свързани помежду си от лабиринт с тесни проходи и тунели в скалите, а изследователите са открили и множество странични крипти, галерии и пещери декорирани с добре съхранени стенописи. Втора нощувка в Лалибела.

Четиринадесети ден.   Два полета Лалибела-Адис Абеба-Арба Минч. Започва последната, но не по-малка вълнуваща част от нашето пътешествие. Изследване на племената на Омо.  Кацане в Арба Минч. Ако няма закъснения в полета от етиопската столица, настаняване следобед в хотела и излет с лодка в езерото Chamo. Ще наблюдаваме крокодили, хипопотами и птици. Нощувка в в хотела.

Чамо Етиопия

Петнадесети ден. Арба Минч-Ченца-Джинка. Дорзе са първите племена, които ще посетим. Те населяват земите до Ченца. След това ще посетим и племената Консо, Цемай, Бена и Ари.  Тези племена се занимават предимно с земеделие. Изхранват се от кафе, авокадо, царевица, манго. Нощувка в Еко Омо до Джинка.

Племена Етиопия

Шестнадесети ден. Джинка-Мурси-Турми.

Мурси етиопия

Рано сутрин се отправяме към Национален парк Маго за да се видим най-атрактивното племе Мурси.  В миналото жените слагали чинии в долната си устна и според местните това ги правело по-атрактивни. Според много източници причината е да изглеждат смущаващо за търговците на роби и те да не бъдат отвличани за продан като жива сила в Куба и  другите колонии на Испания в Централна Южна Америка. След като разгледаме племето се връщаме до Джинка, а от там селото Турми, което принадлежи към земите на племето Хамъри. Нощувка в Buska lodge.

Седемнадесети ден. Джинка-Мурси-Турми.Oтправяме се по 60 километров асфалтов път за да посетим племето Geleb, прекосявайки река Омо с дървени канута. След това се връщаме в Турми за да присъстваме на пазар на племето Хамър. Нощувка в Turmi lodge.

Племето Хамър

Осемнадесети ден.Турми-Arba Minch. Имаме около 280 километра или около 6 часа до Аrba Minch.

Полет от Арба Минч до Адис Абеба. Нощувка в Адис Абеба.

Деветнадесети ден. Полет Адис Абеба- Европа-София.

 

Изключете телевизора и влезте в обувките на Индиана Джоунс ! Октомври 2020

    • Всеки от нас има прародини в Етиопия.  Там е намерен скелета на Люси чието откритие през 1974 година променя представите ни за началото на човешката цивилизация. Скелета на древната жена датира на повече от 3 милиона години а най-важното е, че костите от краката и таза показват, че Люси е ходела изправена за разлика от маймуните. Няма по-стар намерен скелет, който да показва така ясно началото на човешката еволюция.
    • Почти забравена и изолирана, но Етиопия е единствената африканска страна, която не е била колония с изключение на окупацията на Италия от 1935 до 1941.
    • За Етиопия се вярва, че е една от първите страни приели Християнската религия. Но тук тя е малко странна. Вярващите не ядат свинско, църквите са с два входа, един за мъжете и един за жените. Свалят се обувките преди да се влезе в храма.  По-време на празници ще чуете молитви от мегафоните в църквите. Намирате ли прилика с друга религия?
    • Тук се намират най-старите  християнски църкви в света, а някои от които изваяни в огромни скали. Тук според преданията е изгубения кивот с десетте божи заповеди а в свещения Аксум се вярва че е заровен свещения кивот.
    • Етиопия има своя писменост и стотици племена със своя култура и обичаи


  • Депресията Данакил изумява със своите цветове, серни жълти образования а във вулкана Ерта Але може да видите море от горяща лава.
  • Инджера е местния хляб, който изглежда като голяма палачинка от житната култура теф. Сместа няколко дни дена и се пече на огън. Леко кисело. Върху инджера се изсипва манджата отгоре и когато соса попие се консумира естествено с ръка.

 

Чукнете върху всяка точка за да видите картинки и обяснения за мястото.

Тръгваме началото на октомври 2020 година. Все още изчакваме затихване на вируса. Ако се забавят нещата, го правим началото на ноември 2020 година. За участие пишете на reservations@bgspace.com

Можете и да попълните формата тук


    0
    error: BGSPACE.COM