Полет към Куба. Посрещане на летището в Хавана и транспорт до къщата за гости.1 ноември 2020

2 ноември 2022 година – панорамна обиколка на Хавана

„За да се разбере един народ, трябва да се видят пазарите му“ са казали мъдреците. Затова първо ще посетим местно тържище за зеленчуци и плодове. Там ще усетим специфичните аромати и неподправената атмосфера на кубинското ежедневие. Около 10.30 ч. се отправяме към емблематичния Хотел Насионал. Там ще научите за историята на Куба през вековете, ще изпиете по един коктейл в двора с прекрасен изглед към морето. В 11.30 ч. започваме панорамна обиколка със стари открити лимузини из най-интересните места в Хавана. Ще усетим безвремието и вятъра, докато караме по Малекон, емблемата на Хавана и най-дългата улица в столицата, наричана шеговито от кубинците „най-дългата пейка в света“. Ще продължим покрай Капитолио – точното копие на Капитолията от Вашингтон.

Ще спрем за фото пауза на най-големия в Южна Америка Площад на Революцията, който се изпълва с над 1 000 000 души по време на майските манифестации под одобрителния поглед на партийните лидери. После ще минем покрай историческото католическо гробище „Христофор Колумб“, паметник на архитектурата и второто по големина и значимост в света. Ще продължим към прекрасния парк „Алмендарес“ и ще се насладим на буйната тропическа растителност, която е и убежище на хаванчани от летните жеги. Следва новият квартал „Мирамар“ с луксозните хасиенди по „Пето Авеню“ и посолства, между които и българското. Разходката с цветните открити лимузини свършва в Стара Хавана, откъдето започва нашата пешеходка обиколка.

В 13.30 ч. започваме с пешеходната обиколка на стария квартал на Хавана, когато ще разгледате: площадите „Plaza de Armas“, „Plaza de la Catedral“, „Plaza San Francisco de Asis“ и „Plaza Vieja“. След това групата ще се разходим по известната търговска улица „Obispo“, където се намира бар „Floridita“, ще видим и хотел „Ambos Mundos“, където е пребивавал Хемингуей. Следва обяд (по желание) в един от най-вкусните ресторанти в Куба, където ще се насладите на всички местни специалитети: маланга с мед, сладки готвени банани, прясна риба/скариди/омар или октопод на скара. Може да опитаме и мохито фрапе – специалитета на ресторанта. Към 18.00 ч. ще се  приберем в къщите за гости, а вечерта ще посетим актуалните салса заведения и според участията на групите ще решим къде да отидем. Нощувка в отбрани къщи за гости във Ведадо Хавана.


2 ден – Хавана. Магията на Винялес.

Ще разгледаме Винялес (отиване и връщане – 140 км. в посока). Западният район, Пиняр дел Рио (Pinar del Rio), е най-голямата и обособена природна географска област в страната, а Винялес е чудно селце в западна Куба  близо до Пиняр дел Рио. Селцето е сгушено между причудливи скали и хълмове като купи сено. Tук е регионът, където се правят най-висококачествените пури. Пътят лъкатуши между насаждения от тютюн, сламени къщурки и високи скали.

Ще плуваме с лодка в подземна пещера, ще снимаме индианци, устроили си лагер пред пещерата, и ще се запознаем с техния бит и култура. Истинските индианци са изчезнали, избити от испанските колонизатори, но това, което ще видим, е реална възстановка.

След това ще отидем до Стената на праисторията – любимо място на Ел Команданте Фидел Кастро Рус. Ще разгледаме огромната скала, в която са намерени фосили. Тя е обрисувана с динозаври и проследява еволюцията на нашата планета. 

В ранчото на типичния кубински гуахиро. Програмата продължава  с разходка до ранчото на Бенитес, за да видим как се правят пурите.

Бенито е  типичния кубински гуахиро /земеделец/. Ще му гостуваме и ще опитате от домашната му агуарадиенте, ще пийнем и силно ароматно кубинско кафе. Повече за Бенито прочетете тук.

Следва обяд (по желание) в панорамен ресторант с пресни морски дарове и/или домашно свинско, пилешко или агнешко на барбекю.

На връщане ще разгледаме Сороа.

Със своите тридесет и пет хиляди квадратни метра уникланият резерват Сороа в Куба приютява огромно разнообразие от цветя и орхидеи, включително и на Марипоса /пеперуда/ – цветето символ на Куба.
Локалният климат със средна температура 23,9 градуса, влажност 75,5 % и около 1500 мм. годишни валежи благоприятства Сороа да се превърне в подходящо място за тези нежни създания и не само.

Създател на парка е д-р Томас Филипе Камачо. Той започва да развива резервата през 1943 г. и превръща тропическата джунгла в райска градина. След неочакваната смърт на дъщеря си /умира на 21 години/ той кръщава резервата „Rancho Pilila“. След като и съпругата на д-р Камачо умира малко по-късно, той се посвещава изцяло на каузата си да се грижи резервата, и по-специално за така любимите на жена му орхидеи. Когато и самият създател на Сороа, доктор Камачо, умира през 1961 г., резерватът става културно наследство с национално значение.

През 1978  г. земеделският филиал на университета в Пиняр дел Рио започва да превръща парка в ботаническа градина. Сега резерватът е достъпен за всеки. Тук можете да видите всякакви орхидеи, различни цветя, тропически растения от цял свят и най-вече Марипоса (Мariposa), цветето – символ на Куба.

Трансфер Винялес -Хавана и нощувка.


3 ден

Свободно време в Хавана. Предлагаме няколко възможности  срещу допълнително заплащане. Вижте секция допълнителни екскурзии:

Нощувка в  къщите за гости в Хавана.


4 ден

Свободен ден в Хавана. Възможност за посещение на:

 • плаж в близост до Хавана;
 • музея на Революцията;
 • посещение на фабрика за пури;
 • музея на рома.

  Вечерта ще имате възможност да посетите концерта на „Буена Виста Соушъл Клъб“. 

Нощувка в  къщите за гости в Хавана.


5 ден

Хавана-Варадеро /140 км./

Във Варадеро ще разгледаме къщата на Дюпон, американския милиардер, избрал това място за лятна вила в началото на 19 век.

Следващата точка е най-високият виадукт в Куба Puente De Bacunayagua, където ще спрем за кафе и снимки. Тук ще пием и еднао от най-вкусните пиняколади, като вместо от чаша ще ги пием от ананас.

Продължаваме към Матанзас, криещ в себе си очарованието на типичния провинциален колониален град.


Друго интересно място на път към Матанзас, което ще видим е делтата на река Канмар (Canimar).
Пристигаме следобяд във Варадеро и се настаняваме в хотела на база all inclusive. Очакват ни обяд, вечеря и нощувка в хотел 4 *.


6 ден

Към 9.00 ч. напускаме Варадеро и потегляме към Гуама, Сиенфуегос и Тринидад.

Пристигаме първо в Гуама

Гуама се намира в сърцето на Националния парк „Монтемар“. Ще снимаме крокодилите във фермата, а после продължаваме с лодка през „Лагуната на съкровищата“. На отсрещния бряг е разположено автентично селище, съхранило атмосферата от времето на Колумб. Индианци вече няма, но чрез скулптури е пресъздаден битът, културата и ежедневието им. Ще разберем кой е бога на тютюна. Ще имаме шанса да заснемем крокодилите във фермата, като можем да си поръчаме да ги нахранят пред нас, а после самите ние да хапнем крокодилско. Можем още да заснемем птици и риби в естествената им среда. 

След Гуама се отправяме към красив панорамен път край Карибско море, за да стигнем до  „Залива на прасетата“, или плажа Хирон, където през април 1961 г. е извършен  неуспешен опит за открита агресия от бригада кубински емигранти, дебаркирали в залива с помощта и поддръжката на ВМС на САЩ. Ще разгледаме военния музей и ще продължим към красивия Сиенфуегос. Малко преди Сиенфуегос ще се опитаме да видим бюста на Васил Левски в едноименния завод строен от българи, единствения такъв в Централна Америка. Прочетете повече тук. Не обещавам, че ще ни допуснат в завода.

Нощувка в Сиенфуегос в къща на брега на морето.Вижте тук в каква /или подобна/ къща за гости ще нощувате.


7 ден

Обиколка на Сиенфуегос.

Ще разгледаме Сиенфуегос, проектиран и строен от френски заселници. Ще направим кратка обиколка на централния площад Хосе Марти, а после с колата ще се спуснем по красивия Малекон и ще достигнем прекрасния палат Palacio de Valle.

[Not a valid template]

Вижте тук в каква /или подобна/ къща за гости ще нощувате.

След обяд ни очаква и посещение на плажа Ранчо Луна и свободно време на Карибско море, привечер трансфер до къщата за гости и нощувка в приказния Сиенфуегос в къща на морето.


8 ден

Рано сутринта – преход СиенфуегосТринидад.

По пътя към Тринидад  ще  разгледаме водопадите Ел Ничо.

Водопадите Ел Ничо се намират в планината Ескамбрай. Представляват приказно красиви каскади от множество водопади и кристално чисти води. Ще отделим 1 час на този тропически рай и продължаваме, освежени от планинската вода, към Тринидад.

Разходка из колониален Тринидад. Посещение на историческия музей, изоставената катедрала и панорамна обиколка пеша по старата част. Ще посетим и храма на Йемая, божество-оришас от местната религия – сантерия. Може да ви гледа местният свещеник Бабалао и да ви каже коя е вашата ориша-покровител.

Ще посетим Casa de la Musica на открито и танцуване до късно. В Тринидад следва нощувка в къщите за гости.


9 ден

 Захарните Хълмове и мавзолеят на Че Гевара. Трансфер до Кайо Санта Мария.

Отправяме се към долината на Захарните хълмове, или Valle de los Ingenios. От 18 до 19 век Куба била най-големият производител на захар в света, а в тази долина са били построени 56 захарни плантации, където са се трудили в изнурителни условия 110 000 роби.

В края на 80-те години на 19 век тук била построена жп-линия, свързаваща долината с пристанище Касилда, за да се улесни транспортът на захарта. Малко по-късно, по време на войната за независимост на Куба, по-голямата част от плантациите били разрушени и захарната промишленост се преместила в Западна Куба. През 1988 година ЮНЕСКО включва долината Valle de los Ingenios и Тринидад в списъка на обектите със световно наследство.

След Захарните хълмове ще посетим Санта Клара  и мавзолея на Че Гевара, където се пазят мощите и лични вещи на националния герой на Куба. Ще разгледаме и статуята на Че Гевара и детето на революцията.

Пристигане – късния следобед в хотела ви в Кайо Санта Мария. Ще минем по 45-километрова магистрала в морето, за да стигнем до курорта.

Настаняване в хотел 5 * на база all inclusive в такъв или подобен с 3 нощувки.

13 ноември 2022 година. Трансфер Кайо Санта Мария летище Хавана и полет.


 • Малки групи – винаги сме до или под 9 човека с гида. Не обичаме масовия туризъм – това е особено актуално сега заради коронавируса. Спазваме всички мерки. Опционално предлагаме VIP резиденции и истински палати.
 • НАЙ-ДОБРИТЕ ЦЕНИ! ГАРАНТИРАНО
 • Отбрани къщи за гости и хотели. Не допускаме мизерни места за нощувки. Наясно сме, че човек, който е дал голяма сума да пътува и е минал половината свят, не трябва да спи в лоши условия. Предлагаме луксозни къщи и най-добрите хотели.
 • Подбрани ресторанти и богата нощна програма. Тогава, когато гидовете от другите агенциите си отиват, ние продължаваме програмата си с вас. За нас гастрономическото приключение е не по-малко от самото идване до Куба. Предварително подбираме ресторанти. Имамте опит в това! Според датата ще ви предложим и вариетета, дискотеки или концерти за прекрасен завършек на вечерта. Естествено, гидът е с вас!
 • Най-богатите и разнообразни авторски програми. Cuba.bgspace е и най-големият сайт за пътеписи за Куба. Говорим испански, английски, руски, ако водите с вас приятели от други страни.
 •  CUBA.BGSPACE е най-предпочитаният партньор на много агенции в България. Ние ще ви посрещнем на летището в Хавана. Екипът ни се състои от един българин, две кубинки с добър български и четирима шофьори на бусове с климатик.
 • Предлагаме и индивидуални приключения. Нашите пътувания винаги се състоят! Минималното участие е 2 души.
 • Запишете се от формата по-долу, пишете ни на cuba@bgspace.com или се обадете на телефон: 0877311950 (за България) или +5354741061 (за Куба) за актуална информация за цени и места. Минимално участие – 2 човека, максимално – 9 човека. НУЖНО Е САМО ПОТВЪРЖДЕНИЕ С ЕМАЙЛ ЗА ДА СЕ ЗАПИШЕТЕ.
 • В цената не е включен самолетен билет. Датите на настоящата оферта са 1 ноември – 13 ноември година. Ако дойдете по-рано, доплащате квартира за допълнителни нощувки 35 евро на ден. Няма значение от къде летите – ние ще ви чакаме в Хавана!
 • Бъдете спокойни! От 7 април 2022 година Куба премахна всички  мерки,
 • На ваше разположение ще бъдат бусове под наем с климатик или, ако сме по-малко – кола под наем, и гид на български.

  Има и още едно място в Хавана където пищността, цветността и фолклорната програма ще наситят до безкрай вашите сетива.  По време на представлението, което трае час и 45 минути ще проследите по цветен и музикален начин историята на Куба от  началото познато на европееца.

  В 85 евро конвертибле е включено коктейл, пура, безалкохолно, 1/4 бутилка тъмен ром, ядки

   

  \

  mn 2