Полет към Куба. Посрещане на летището в Хавана и транспорт към къщите за гости.


Първи ден.  Панорамна обиколка на Хавана

„За да се разбере един народ, трябва да се видят  пазарите му “ са казали мъдреците. За това първо ще посетим местно тържище за зеленчуци и плодове. Там ще усетим специфичните аромати и неподправената атмосфера на кубинското ежедневие. Около 10:30 се отправяме към емблематичния Хотел Насионал . Там ще научите за историята на Куба през вековете, ще изпиете по един коктейл в двора с прекрасен изглед към морето. В 11:30 започваме панорамна обиколка със стари открити лимузина из най-интересните места в Хавана. Ще усетим безвремието и вятъра по времето на обиколката по  Малекон, емблемата на Хавана и най-дългата пейка в света, както я наричат местните. Ще продължим покрай Капитолио- точното копие на Капитолията от Вашингтон.

Ще спрем за фото пауза на най-големия  в Южна Америка  площад на Революцията, който се изпълва с над 1 000 000 души по време на майските манифестации под одобрителния поглед на партийните лидери. После ще минем покрай историческото католическо гробище „Христофор Колумб“, паметник на архитектурата , второто по големина и значимост в света. Ще продължим към прекрасния парк Алмендарес и ще се насладим на буйната тропическа растителност, която е и убежище на хаванчани от летните жеги.Ще разгледаме католическото гробище. Следва новия квартал Мирамар с луксозните хасиенди по Пето Авеню и посолства, между които и Българското.  Разходката с цветните открити лимузини свършва в Стара Хавана, където пък започва нашата пешеходка обиколка.

В 13:30 часа започваме с пешеходната обиколка на стария квартал на Хавана, по време, на която ще бъдат разгледани:   площадите ¨Plaza de Armas¨, Plaza de la Catedral¨, ¨Plaza San Francisco de Asis¨ and Plaza Vieja. След това групата ще се разходи по известната търговска улица Obispo, Floridita бар (разположен в края на улица Obispo), хотел Ambos Mundos, където е пребивавал Хемингуей.Следва по желание обяд в един от най-вкусните ресторанти в Куба, където ще се насладите на всички местни специалитети: маланга с мед, сладки готвени банани , прясна риба/скариди/омар или октопод на скара. По желание ще опитаме и мохито фрапе- специалитета на ресторанта. Към 18:00 часа прибиране в къщите за гости. Вечерта ще посетим актуалните салса заведения и според участията на групите ще се разберем къде да отидем. Нощувка в отбрани къщи за гости във Ведадо Хавана.


Втори ден Хавана. Днес първо ще посетим фабрика за пури. Вижте тук за кубинските пури  и за  повече за тяхното производство прочетете тук.

След това продължаваме към Mузея на Революцията. Ще разгледаме кораба Гранма, с който революционерите дебаркират край плажа Колорадос в Източна Куба. В бившия президентски дворец има много факти за невероятния подвиг и триумфа на Революцията. По следите на Хемингуей в Хавана . Продължаваме към всички места, които са били любимите на известния американски писател. Ще започнем от яхтеното пристанище на Хавана, построено от мафията и кръстено на Хемингуей.

 Ще разгледаме прекрасната резиденция на знаменития бохем и автора на „Стареца и Морето . Прочетете повече тук за моята статия за Хемингуей.

Освен за четирите ми любими кучета, ще узнаем и за любимите му жени, спорта и тениса, ще видим машинописната му машина и подаръци от известни хора, включително и Пикасо.

Следващата спирка е Замъка Ел Моро, пазел Хавана по време на колониалната епоха. Накрая се отправяме към музея на революцията.  Ще го разгледаме и така приключва нашия втори ден тук. Може да ви предложа и вечеря/концерт на Буена Виста Сосиал Клуб и или бар Тропикана. Прочетете повече за Тропикана тук.

Трети ден.  Хавана-Варадеро /140 км/ Във Варадеро ще разгледаме къщата на Дюпон, американския милиардер избрал това място за лятна вила в началото на 19 век.

Следващата точка е най-високият виадукт в Куба Puente De Bacunayagua, където ще спрем за кафе и снимки. Тук ще пием и едно от най-вкусните пиняколади, като вместо от чаша ще ги пием от ананас.

Продължаваме към Матанзас, криещ в себе си очарованието на типичния провинциален колониален град. Друго интересно място на път към Матанзас, което ще видим е делтата на река Canimar. Пристигаме следобед във Варадеро и се настаняваме в хотела на база all inclusive. Обяд и вечеря.Варадеро. Нощувка в хотел 4 *


4 ден Напускаме Варадеро и потегляме към Гуама, Сиенфуегос и Тринидад.

Пристигаме първо в Гуама.

Гуама се намира в сърцето на Националния парк Монтемар, където се намира и Ла Бока. Ще снимаме крокодилите в фермата. После  продължаваме с лодка през „Лагуната на съкровищата“. На отсрещния бряг е разположено автентично селище, съхранило атмосферата на времето на Колумб. Индианци вече няма, но със скулптури е пресъздаден бита, културата и ежедневието им. Ще разберем кой е бога на тютюна. Ще имаме шанса да заснемем крокодилите във фермата. Можем да си поръчаме да ги нахранят пред нас. А  птици и риби  можем да заснемем в естествената им среда. После можете да хапнете крокодилско. След Гуама се отправяме към красив панорамен път покрай Карибско море  и достигаме  „Залива на прасетата“ или плажа Хирон, където през април 1961 г. е извършен  неуспешен опит за открита агресия от бригада кубински емигранти, дебаркирали в залива с помощта и поддръжката на ВМС на САЩ. Ще разгледаме военния музей и продължаваме към красивия Сиенфуегос. Малко преди Сиенфуегос ще се опитаме да видим бюста на Васил Левски в едноименния завод строен от българи, единствения такъв в Централна Америка. Прочетете повече тук. Не обещаваме че със сигурност ще ни допуснат до завода.

Пристигане в Сиенфуегос. Ще направим бърза разходка из центъра на града.

Ще разгледаме Сиенфуегос, проектиран и строен от френски заселници. Ще направим кратка обиколка на централния площад Хосе Марти, а после с колата ще се спуснем по красивия Малекон и ще достигнем прекрасния палат Palacio de Valle.Вижте тук в каква /или подобна/ къща за гости ще нощувате

6 ден Рано сутринта преход СиенфуегосТринидад По пътя към Тринидад ще  разгледаме Водопадите Ел Ничо.

Водопадите Ел Ничо се намират в Планината Ескамбрай. Представлява приказно красиви каскади от множество водопади и кристално чисти води. Ще отделим 1 час на този тропически рай и продължаваме освежени от планинската вода към Тринидад.

Разходка из колониален Тринидад. Посещение на историческия музей, изоставената катедрала и панорамна обиколка пеша на старата част. Ще посетим и храма на Йемая, божество-оришас, от местната религия Сантерия. Може да ви гледа местния свещеник Бабалао и да ви каже коя е вашата ориша-покровител.

Нощувка в къщите за гости. Можем да организираме вечеря на покрива на къщата за гости с която работим и да се любуваме на светлините на колониалното градче,  докато на залез ще наблюдаваме розовите окраски на за далечината. Естествено морски дарове, прясно пилешко или свинско. По желание посещение на Casa de la Musica на открито и танцуване до 23:40. Ще ви дадем урок по салса срещу една канчанчара /местен коктейл от агуардиенте ром, мед и много желание/.Посещение на Casa de la Musica на открито и танцуване до късно Тринидад.Нощувка в къщите за гости


7 ден. Тринидад. Панорамна разходка из Тринидад. Ще ви заведа в Копелия, където можете да вкусите незабравимия кубински сладолед. След обяд ще посетим плаж, близко до полуостров Анкон /на 8км от Тринидад/ и с желаещите можем да направим шнорхелинг всред корали и пъстри рибки.

Вечерта може да излезнем на ресторант с музика на живо, а после да посетим танците в Casa de la Musica Trinidad и да танцуваме салса и сон.Нощувка в Тринидад.


Осми ден. Тринидад– Долината на Захарните Хълмове-Санкти СпиритусКамагуей.

След това се отправяме към долината на Захарните хълмове или Valle de los Ingenios. От 18 до 19 век Куба била най-големия производител на захар в света, а в тази долина са били построени 56 захарни плантации, където са се трудили в изнурителни условия 110000 роби. В края на 80-те години на 19 век тук била построена жп-линия, свързаваща долината с пристанище Касилда, за да се улесни транспорта на захарта. Малко по-късно, по време на войната за независимост на Куба, по-голямата част от плантациите били разрушени и захарната промишленост се преместила в Западна Куба. През 1988 година ЮНЕСКО включва долината Valle de los Ingenios и Тринидад в списъка на обектите със световно наследство. Ще посетим захарната плантация на Фамилия Изнага, за да се потопим за малко в забравения филм „Робинята Изаура“. Може да се покачим на кулата, от където пазачите са следели дали робите работят.

Следва  кратка обиколка из колониалния център на Санкти Спиритус.

Символ на града е моста над реката Яябо, както и небесносинята градска катедрала Iglesia Mayor de Sancti Spiritus. Централният площад се казва Parque Serafín Sánchez и е реновиран. В близост до него ще се разходим в пленителен колониален квартал с тесни каменни улички и разноцветни сгради.  Ще видим статуя в реален размер на известния музикант и композитор Gerardo Echemendía или повече известен под псевдонима си Serapio.

Ще разгледаме и след това се отправяме към Камагуей. Настаняване в къщите за гости в третия по големина град в Куба Камагуей.


Девети ден. Панорамна обиколка на Камагуей.

Символ на Камагуей е глинен съд /тинахонес/. В миналото местните събирали там дъждовна вода в за да се справят със засушаванията.  Легендата гласи, че който отпие от него завинаги се влюбва завинаги в града и се връща отново. E, ще пийнем.

Панорамна обиколка на града. Ще видим:

 • Museo Provincial Ignacio Agramonte

Игнасио Аграмонте /Ignacio Agramonte/ е национален герой на Куба в борбата им за независимост срещу испанските колонизатори.

 • Iglesia de Nuestra Senora de la Soledad

Местните се гордеят с факта, че всяка катедрала си има парк. И това наистина е така. А Паркът Casino Campestre е най-големият такъв на Куба.

 • Iglesia de Nuestra Senora de la Merced
 • Площада Ел Кармен

Да си седиш на Ел Кармен, и да гледаш бавния монотонен ежедневен цикъл си е да потънеш във вечността. След това ще се изкачим и на кулата на катедралата ‘Cathedral de Nuestra Senora de la Candelaria’ .Местният пазар е по бреговете на реката Hatibonico в южния край на историческия център. През 2008г Юнеско определя историческия център на града като световно наследство (Patrimonio de la Humanidad).

Втора нощувка в Камагуей.


Девети ден.

Трансфер Камагуей –Сантяго де Куба общо 338 километра. По пътя ще спрем да разгледаме Баямо родното място на “ Бащата на Нацията“Сеспедес и един от един от първите основани селища в Куба от Диего Веласкес.

Ще разгледаме колониалния площад на  Баямо ще обядваме по желание и продължаваме към старата столица Сантяго. Привечер пристигане в Сантяго де Куба и нощувка.


Десети ден.  Сантяго де Куба

Панорамна обиколка на Сантяго де Куба.

Посещение на гробището Санта Ифигения, където почиват тленните останки на Хосе Марти – националният герой на Куба. Панорамен тур: площад Антонио Масео и Музеят 26 юли. Пешеходен тур из стария град: парка Сеспедес, Катедралата, улиците Падре Пико и Хередиа, площад Долорес и крепостта Морро.

Вечерта мога ви заведа на на автентичен рибен ресторант на брега на морето. Ще хапнем морски пресни специалитети /СЕРВИРА СЕ ПРЕСНИ МОРСКИ ДАРОВЕ ТОКУ ЩО УЛОВЕНИ И СЕ заплаща допълнително/ Повечето за храна може да прочетете тук/

 

 

 

 

 

Нощувка в къщите за гости в Сантяго де Куба.


Единадесети ден.Сантяго де Куба.

Днес ще разгледаме Казармите Монкада, където Ел Команданте Ен Хефе Фидел Кастро Руз на 26 юли 1953 година организира нападение и с това започва своя поход към свободата. Първоначално революционерите са разгромени, но през 1956 година те се завръщат с кораба Гранма за да започнат своя подвиг срещу тиранията на Батиста който приключва победоносно на 1 януари 1959 година. Ще допълним този ден с други културни забележителности. Нощувка в Сантяго де Куба.


Тринадесети ден. Еднодневен трансфер Сантяго де Куба  към Кайо Санта Мария.

Настаняване в хотел 5 * на база всичко включено в такъв или подобен за 2 нощувки.

Петнадесети ден. Кайо Санта Мария.- летище Хавана.  По пътя ще посетим Санта Клара  и мавзолея на Че Гевара, където се пазят мощите и лични вещи на Националният герой на Куба. Ще разгледаме и статуята на Че Гевара и детето на революцията.

Трансфер до летище Хавана и полет.


 • Малки групи. Винаги сме равни или под 9 човека плюс гида. Не обичаме масовия туризъм. Това е особено актуално сега заради Корона Вируса. Спазваме всички мерки.
 • Отбрани къщи за гости и хотели. Не допускаме мизерни места за нощувки. Наясно сме, че човек който е дал голяма сума да пътува и е минал половината свят не трябва да спи в лоши условия. Предлагаме луксозни къщи и най-добрите хотели.Опционално предлагаме VIP резиденции и истински палати.
 • Подбрани ресторанти и богата нощна програма. Там когато свършва програмата и гидовете от агенциите си отиват, нашата продължава. За нас гастрономическото приключение е не по-малко от самото идване до Куба. Предварително подбрани ресторанти. Имаме опит в това.  След това ще ви предложим спрямо датата и вариетета, дискотеки, или концерти за прекрасния завършек на вечерта. Естествено гида е с вас.
 • Най-богатите и разнообразни авторски програми. Cuba.bgspace е и най-големия сайт за пътеписи за Куба. Говорим испански, английски, руски ако водите с вас приятели от други страни.
 •  CUBA.BGSPACE е най-предпочитания партньор на много агенции в България. Ние живеем тук  и ще ви посрещнем на летището в Хавана . Екипа ни се състои от един българин и 2 кубинки с добър български и 4 шофьора на бусове с климатик.
 • Предлагаме и индивидуални приключения. Нашите пътувания винаги се състоят. Минимално участие за тази екскурзия са 4 човека.
 • Запишете се от формата по-долу, пишете ни на cuba@bgspace.com или се обадете на телефон: 0877311950 (за България) или +5354741061 (за Куба) за актуална информация за цени и места. Минимално участие – 2 човека, максимално – 7 човека. НУЖНО Е САМО ПОТВЪРЖДЕНИЕ С ЕМАЙЛ ЗА ДА СЕ ЗАПИШЕТЕ.
 • В цената не е включен самолетен билет. Ако дойдете по-рано доплащате квартира за допълнителни нощувки 35 евро на ден. Няма значение от къде летите. Ние ще ви чакаме в Хавана.
 • Бъдете спокойни! Куба премахва всички мерки от 7 април 2022 година.
 • На ваше разположение ще бъдат с бусове под наем с климатик или ако сме по-малко кола под наем и гид на български.

  Има и още едно място  в Хавана където пищността, цветността и фолклорната програма ще наситят до безкрай вашите сетива.  По време на представлението, което трае час и 45 минути ще проследите по цветен и музикален начин историята на Куба от  началото познато на европееца.

  В 85 евро е включено коктейл, пура, безалкохолно, 1/4 бутилка тъмен ром, ядки  

  \
  mn 2