11 декември. Посрещане на летището в Хавана, транспорт и настаняване в къщите за гости в Хавана. Настаняване двама човека в единична стая в луксозна къща за гости във Ведадо Хавана . ЗАБЕЛЕЖКА: ТАЗИ ПРОГРАМА Е АКО КАЦАТЕ НА 11 ДЕКЕМВРИ СУТРИНТА

НАСТАНЯВАНЕ В ТАЗИ ИЛИ ПОДОБНА КЪЩА ЗА ГОСТИ. НЕ МОГА ДА ГАРАНТИРАМ НА ТОЗИ ЕТАП ДАЛИ КЪЩАТА ЗА ГОСТИ ЩЕ БЪДЕ ТАЗИ ИЛИ ПОДОБНА.

„За да се разбере един народ, трябва да се видят  пазарите му “ са казали мъдреците. За това първо ще посетим местно тържище за зеленчуци и плодове. Там ще усетим специфичните аромати и неподправената атмосфера на кубинското ежедневие.

Около 10:30 се отправяме към емблематичния Хотел Насионал . Там ще научите за историята на Куба през вековете, ще изпиете по един коктейл в двора с прекрасен изглед към морето.

В 11:30 започваме панорамна обиколка със стари открити лимузина из най-интересните места в Хавана. Ще усетим безвремието и вятъра по времето на обиколката по  Малекон, емблемата на Хавана и най-дългата пейка в света, както я наричат местните. Ще продължим покрай Капитолио- точното копие на Капитолията от Вашингтон.

Ще спрем за фото пауза на най-големия  в Южна Америка  площад на Революцията, който се изпълва с над 1 000 000 души по време на майските манифестации под одобрителния поглед на партийните лидери. После ще минем покрай историческото католическо гробище „Христофор Колумб“, паметник на архитектурата , второто по големина и значимост в света.

Ще продължим към прекрасния парк Алмендарес и ще се насладим на буйната тропическа растителност, която е и убежище на хаванчани от летните жеги. Следва новия квартал Мирамар с луксозните хасиенди по Пето Авеню и посолства, между които и Българското.  Разходката с цветните открити лимузини свършва в Стара Хавана, където пък започва нашата пешеходка обиколка.

След това започваме с пешеходната обиколка на стария квартал на Хавана, по време, на която ще бъдат разгледани:   площадите ¨Plaza de Armas¨, Plaza de la Catedral¨, ¨Plaza San Francisco de Asis¨ and Plaza Vieja. След това групата ще се разходи по известната търговска улица Obispo, Floridita бар (разположен в края на улица Obispo), хотел Ambos Mundos, където е пребивавал Хемингуей.

Следва по желание обяд в един от най-вкусните ресторанти в Куба, където ще се насладите на всички местни специалитети: маланга с мед, сладки готвени банани , прясна риба/скариди/омар или октопод на скара. По желание ще опитаме и мохито фрапе

Към 19:00 часа прибиране в колониалната къща за гости.

Ще ви предложа според програмата за деня актуални барове за танцуване според участията на бандите. През 2019 Хавана чества 500 години от основаването си и фиестите ще са навсякъде.

12.12.2019 Хавана-Винялес-Хавана

Магията на Винялес.

Днес ще разгледаме Винялес. Целодневен тур до Винялес/140 км на отиване и толкова на връщане/

Западният район Пиняр дел Рио е най-голямата и обособена природна географска област в страната.

Винялес е чудно селце в западна Куба, близо до Pinar del Rio. Селцето е сгушено между причудливи скали и хълмове като купи сено. Tук е региона, където се правят най-висококачествените пури. Пътят лъкатуши между насаждения от тютюн, сламени къщурки и високи скали. Нереално е.

и тук:

Ще плуваме с лодка в подземна пещера, ще разгледаме огромната скала, в която са намерени фосили и затова е нарисувана с динозаври и проследява еволюцията на нашата планета. Ще снимаме индианци, устроили лагер пред пещерата и ще се запознаем с техния бит и култура. /Истинските индианци са изчезнали и избити от испанските колонизатори, но това което ще видим е реална възстановка/

След това ще отидем до Стената на праисторията.  Огромната скала, в която са намерени фосили и затова е нарисувана с динозаври и проследява еволюцията на нашата планета. Любимо място на Ел Команданте Фидел Кастро Рус.

В ранчото на типичния кубински гуахиро

Програмата продължава  с разходка до ранчото на Бенитес и ще видим как се правят пурите.

[Not a valid template]

Бенито е  типичния кубински гуахиро /земеделец/. Ще му гостуваме и ще опитате от домашната му агуарадиенте и  ще пийнем силно и ароматно кубинско кафе. Прочетете повече Бенито тук.

[Not a valid template]

Обяд на панорамна тераса с изглед към долината на Винялес с морски дарове, пресни меса на барбекю. Към 15:00 преход Винялес.-Хавана.

Вечерта по желание и срещу допълнително заплащане трансфер в 20:00 часа към Кабаре Тропикана с ретро автомобили , където гостите могат да се насладят на кабаретно шоу представление с включена консумация на Кава, Кубински ром Havana Club, Кубинска напитка Кола, хапки.Прочетете повече за бар Тропикана Хавана. Тук можете да видите най-добрите танцьори и танцьорки на Куба а след представлението може да танцуваме с тях на дансинга на бар Тропикана. Уникално нали?

Нощувка в  къщите за гости в Хавана.

13 декември 2019 Хавана.

Свободно време в Хавана. Предлагам няколко възможности:

 1. Вариант . Свободно време за разходки. Мога да организирам срещу допълнително заплащане салса и румба уроци /15 евро на час/
 2. Вариант:Еднодневна екскурзия по желание цветовете на Хавана -69 евро на човек. Описание на целодневната екскурзия :

Посещение на улицата на Афро румба културата Callejon de Hammel.

После продължаваме към Castillo De Los Tres Reyes Del Morro. Крепостта, която е пазила залива на Хавана през колониалната Епоха.

Ще видим Хавана от там. Там вечер се състои церемонията el Cano Naso, или топовен гърмеж от крепостта. Всъщност топовния гръм в миналото е оповестявал затварянето на вратите, за да могат земеделците и хората извън града да се приберат на сигурно зад крепостните стени.

Ще се изкачим до статуята на Исус Христос,  откъдето се открива невероятна гледка към залива на Хавана . Тук можете да опитате едно от най-хубавите мохита в Хавана.

След това ще посетим някой вкусен ресторант където срещу допълнително заплащане може да опитате пресни морски дарове, вино и фреш от гуаяба или манго. Продължаваме към къщата-музей на Хемингуей .

Прекрасната резиденция на знаменития бохем и автора на „Стареца и Морето“, намиращ се на около 20 км от Хавана . Прочетете повече тук моята статия за Хемингуей  🙂

След това може да вечеряме /срещу допълнително заплащане/в любимия му ресторант на брега морето край Аламар, близо до Хавана. Място вдъхновило го да напише „Стареца и Морето“

Прибиране в къщите за гости. Вечерта може по желание да посетим актуалните салса заведения.

Нощувка в Хавана.

14 декември 2019 година.

Свободно време в Хавана. Предлагам два варианта за този ден:

 1. Вариант 39 евро на човек. Описание: Посещение на фабрика за пури сутринта и след това транспорт до плажовете Санта Мария /намират се на около 20 километра/ -. Описание: В Хавана има 5 фабрики за пури, в които може да се види процеса на изработване на най-качествените тютюневи изделия в света. Ще посетим най-голямата фабрика Корона и ще се запознаем с процеса от сортиране на листата до сгъване на пурите от торседорите, ще видите една уникална длъжност „четец“ на новини. Интересно преживяване. След това ще ви закарам до плажовете на Хавана /в самия град няма плажове/ на около 20 километра където може да хапнете вкусно и да се порадвате на синьо зелените води и белия пясък.
 2. Вариант еднодневна екскурзия до Гуама. 89 евро на човек./минимум 3 човека/ Описание

Напускаме Хавана и потегляме към Гуама

Гуама се намира в сърцето на Националния парк Монтемар, където се намира и Ла Бока. Ще снимаме крокодилите в фермата. После  продължаваме с лодка през „Лагуната на съкровищата“. На отсрещния бряг е разположено автентично селище, съхранило атмосферата на времето на Колумб. Индианци вече няма, но със скулптури е пресъздаден бита, културата и ежедневието им. Ще разберем кой е бога на тютюна. Ще имаме шанса да заснемем крокодилите във фермата. Можем да си поръчаме да ги нахранят пред нас. А  птици и риби  можем да заснемем в естествената им среда. После можете да хапнете крокодилско.

След Гуама се отправяме към красив панорамен път покрай Карибско море  и достигаме  „Залива на прасетата“ или плажа Хирон, където през април 1961 г. е извършен  неуспешен опит за открита агресия от бригада кубински емигранти, дебаркирали в залива с помощта и поддръжката на ВМС на САЩ. Ще разгледаме военния музей и се връщаме късно вечерта в Хавана

Нощувка в Хавана

15 декември 2019. Трансфер до Летище Хавана.

Цена 369 евро на човек в двойна стая

Включва:

 • Всички нощувки в отбрани къщи за гости в Хавана /Ведадо/
 • Климатизиран бус/кола по време на екскурзиите из страната и всички трансфери
 • Разглеждане на Plaza de La Cathedral, Plaza Vieja, Capitolio, Bodegida del Medio и La Floridita. Обиколка на стара Хавана . Разглеждане на Капитолио и разходка по Малекон
 • Посещение на Винялес с входовете за Индианската пещера, стената на праисторията и ранчо на кубински земеделец
 • Екскурзовод на Български с най-много екскурзии в Куба за българи от 2014 година.

Не включва:

 • Посещение на Бар Тропикана с транспорт. 90 евро
 • Екскурзия до Гуама ,Индианския резерват и Крокодилския резерват. Входове за резерватите, включено разходка с лодка из лагуната на златото – 89 евро
 • 13 декември 2019 Цветовете на Хавана :Къщата на Хемингуей, Крепостта Ел Моро, улицата на афро румба културата – 69 евро на човек.
 • 14 декември 2019 – фабрика за пури + плаж 39 евро
 • Допълнителна нощувка +35 евро /ако дойдете по-рано или по-късно/
 • Доплащане за единична стая 40 евро.
 • Кубинска виза. 25 евро