Хотел Насионал, Хавана.

Това е най-емблематичния хотел в Хавана и Куба. Официално е отворен на 30 декември 1930. Построен от американските фирми McKim, Mead & White and Purdy & Henderson Co но с парите на Американската Мафия, както и други известни хотели във Ведадо като Капри и Ривиера.

Хотелът е бил най-значимия за времето си в целият карибски регион. Емблематичното здание е било среща на босовете на най-големите мафиотски американо-италиански фамилии през декември 1947. Декор за”Кръстникът” като наистина е свързан тематично с мафията и прането на парите през 30-те и 40 години на миналия век. По стените на фоaйетата висят снимки с автографи на височайши гости, сред които българофоба Чърчъл , Нилсън Рокфелер, великият Франк Синатра,  Ърнест Хемингуей, Юрий Гагарин, Уолт Дисни и други анимационни герои 🙂

Насионал де Куба е част от район, известен в ранните векове на колониалния район като Monte Vedado ( Vedado – забранено ) , тъй като на испанското правителство създава указ , забраняващ създаването на пътища към плажа в тази област. Това е причината една от залите за конференции да се казва ” Sala Vedado “.

Постоянните атаки от пирати  по време на колониалната епоха, последвани от превземането на Хавана от англичаните , довели до приемането на строежа на различни укрепления , кули, батерии , включително и на укреплението Санта Клара .Останките от тази система за отбрана , две оръдия , в момента са на показ в градината на хотела.

В Хотел Насионал Хавана Куба Компай Сегундо, Ибрахим Ферер и други кубински легенди правят своите изискани концерти в зала 1930. Вижте видео и за един наш турист, чието любимо място е Хотел Насионал.

В хотел Насионал ще видите кабаре Парисиен, което по подобие на Тропикана представя музикална и танцувална програма. Е не толкова пищна, но е определено интересно да се види.

От елегантното кафе в прекрасната градина в двора се открива лазурна гледка към океана и El Malecon и Атлантическия Океан.

Пред централният му вход ще видите доста луксозни такисата за  Хавана.