Водопади, коралови рифове, чудни резервати където ще се докоснете до нежността на орхидеите. Водопади, бели пясъци и естествено подбрана вечерна програма по нощните клубове. Разбира се, избора на най-вкусните ресторанти в Куба е отново наша грижа в това изцяло бутиково преживяване с авторската ни програма единствена за България. Естествено на най-добра цена в България. Месец ноември 2019 Хавана чествува 500 години от своето създаване и програмата в Кубинската столица ще бъде много богата! Да започваме!

1 ноември 2019 година.

08:30
Закуска в къщите за гости /по желание/

„За да се разбере един народ, трябва да се видят  пазарите му “ са казали мъдреците. За това първо ще посетим местно тържище за зеленчуци и плодове. Там ще усетим специфичните аромати и неподправената атмосфера на кубинското ежедневие.

Около 10:30 се отправяме към емблематичния Хотел Насионал . Там ще научите за историята на Куба през вековете, ще изпиете по един коктейл в двора с прекрасен изглед към морето.

 

В 11:30 започваме панорамна обиколка със стари открити лимузина из най-интересните места в Хавана. Ще усетим безвремието и вятъра по времето на обиколката по  Малекон, емблемата на Хавана и най-дългата пейка в света, както я наричат местните. Ще продължим покрай Капитолио- точното копие на Капитолията от Вашингтон.

Ще спрем за фото пауза на най-големия  в Южна Америка  площад на Революцията, който се изпълва с над 1 000 000 души по време на майските манифестации под одобрителния поглед на партийните лидери. После ще минем покрай историческото католическо гробище „Христофор Колумб“, паметник на архитектурата и второто по големина и значимост в света.

Ще продължим към прекрасния парк Алмендарес и ще се насладим на буйната тропическа растителност, която е и убежище на хаванчани от летните жеги. Следва новия квартал Мирамар с луксозните хасиенди по Пето Авеню и посолства, между които и Българското.  Разходката с цветните открити лимузини свършва в Стара Хавана, където пък започва нашата пешеходка обиколка.

В 13:30 часа започваме с пешеходната обиколка на стария квартал на Хавана, по време, на която ще бъдат разгледани:   площадите ¨Plaza de Armas¨, Plaza de la Catedral¨, ¨Plaza San Francisco de Asis¨ and Plaza Vieja. След това групата ще се разходи по известната търговска улица Obispo, Floridita бар (разположен в края на улица Obispo), хотел Ambos Mundos, където е пребивавал Хемингуей.

Следва по желание обяд в един от най-вкусните ресторанти в Куба, където ще се насладите на всички местни специалитети: маланга с мед, сладки готвени банани , прясна риба/скариди/омар или октопод на скара. По желание ще опитаме и мохито фрапе- специалитета на ресторанта.

Към 18:00 часа прибиране в къщите за гости.

Вечерта ще посетим актуалните салса заведения и според участията на групите ще се разберем къде да отидем.9

2 ноември.

Посещение на улицата на Афро румба културата Callejon de Hammel.

Ето малко снимки за да си представите цветността на събитията:

После ще посетим Castillo De Los Tres Reyes Del Morro. Крепостта, която е пазила залива на Хавана през колониалната Епоха.

Ще видим Хавана от там. Там вечер се състои церемонията el Cano Naso, или топовен гърмеж от крепостта. Всъщност топовния гръм в миналото е оповестявал затварянето на вратите, за да могат земеделците и хората извън града да се приберат на сигурно зад крепостните стени.

Ето какво представлява церемонията:

Ще се изкачим до статуята на Исус Христос,  откъдето се открива невероятна гледка към залива на Хавана .

Следобед прибиране в къщите за гости.

Вечерта по желание /започва от 21:00/ посещение на Кабаре Тропикана и трансфер с ретро автомобили до Кабаре Тропикана, където гостите могат да се насладят на кабаретно шоу представление с включена консумация на Кава, Кубински ром Havana Club, Кубинска напитка Кола, хапки. Вечеря в Тропикана /по желание, срещу допълнително заплащане/. Представлението е от 22:00 – 00:00.Прочетете повече за бар Тропикана Хавана. Тук можете да видите най-добрите танцьори и танцьорки на Куба а след представлението може да танцуваме с тях на дансинга на бар Тропикана. Уникално нали?

Нощувка в  къщите за гости.

3 ноември. По следите на Хемингуей в Хавана

Днес ще обиколим всички места, които са били любимите на известния американски писател. Ще започнем от яхтеното пристанище на Хавана, построено от мафията и кръстено на Хемингуей.

След това ще отидем на някои от местата, където ще се чествуват 500 години от създаването на Хавана. Месец ноември 2019 ще бъде пика на тържествата, защото именно в края на този месец е основана кубинската столица. После продължаваме към хотела в центъра на Хавана, където Хемингуей е избрал да нощува. Ще пийнем по едно мохито там, където се е забъркало за пръв път. „Моето Мохито в Ла Бодегида и моето Дайкири в ла Флордита“ казвал известния бохем.

Ще разгледаме стаята в която е нощувал за пръв път и продължаваме към прекрасното му имение, намиращо се на 25 километра от града. Ще разгледаме прекрасната резиденция на знаменития бохем и автора на „Стареца и Морето . Прочетете повече тук за моята статия за Хемингуей.

Освен за четирите ми любими кучета, ще узнаем и за любимите му жени, спорта и тениса, ще видим машинописната му машина и подаръци от известни хора, включително и Пикасо.

След това се отправяме към залива на Кохимар, където Хемингуей е беседвал със стар рибар и се е вдъхновил за да напише „Стареца и морето. Ще се насладим на гледката и старата крепост. Може да хапнем пресни морски дарове в препоръчан ресторант и се прибираме в Хавана. Вечерта мога да ви разходя до някой клуб където да танцуваме салса, сон и регетон. Нощувка в Хавана.

4 ноември 2019 година.

Целодневна екскурзия до Винялес.

Ще разгледаме Винялес. Отиване 140 км и толкова връщане

Западният район Пиняр дел Рио е най-голямата и обособена природна географска област в страната.

Винялес е чудно селце в западна Куба, близо до Pinar del Rio. Селцето е сгушено между причудливи скали и хълмове като купи сено. Tук е региона, където се правят най-висококачествените пури. Пътят лъкатуши между насаждения от тютюн, сламени къщурки и високи скали.


Ще се насладим на нереалната красота.


Ще плуваме с лодка в подземна пещера, ще разгледаме огромната скала, в която са намерени фосили и затова е нарисувана с динозаври и проследява еволюцията на нашата планета. Ще снимаме индианци, устроили лагер пред пещерата и ще се запознаем с техния бит и култура. /Истинските индианци са изчезнали и избити от испанските колонизатори, но това което ще видим е реална възстановка/

След това ще отидем до Стената на праисторията.  Огромната скала, в която са намерени фосили и затова е нарисувана с динозаври и проследява еволюцията на нашата планета. Любимо място на Ел Команданте Фидел Кастро Рус.

В ранчото на типичния кубински гуахиро

Програмата продължава  с разходка до ранчото на Бенитес и ще видим как се правят пурите.

[Not a valid template]

Бенито е  типичния кубински гуахиро /земеделец/. Ще му гостуваме и ще опитате от домашната му агуарадиенте и  ще пийнем силно и ароматно кубинско кафе. Прочетете повече за Бенито тук.

[Not a valid template]

Обяд по желание панорамен ресторант с пресни морски дарове и /или пилешко/телешко/свинско на барбекю. На връщане ще минем през приказна ботаническа градина, където ще видим множество орхидеи, палми и цвята от цял свят. Прочетете повече тук за това място тук.

Трансфер Винялес -Хавана.

Нощувка в Хавана.

5 ноември 2019 година. Хавана- Варадеро.

Днес тръгваме към кубинския „Слънчев Бряг“ Варадеро. Първата точка е най-високият виадукт в Куба Puente De Bacunayagua, където ще спрем за кафе и снимки. Тук ще пием и едно от най-вкусните пиняколади, като вместо от чаша ще ги пием от ананас.

След това продължаваме към река Канимар и ще се насладим на чудните заливчета по пътя. По пътя ще разгледаме и Матанзас, романтичен провинциален град.

Във Варадеро ще разгледаме къщата на Дюпон, американския милиардер избрал това място за лятна вила в началото на 19 век.

Сега прекрасната резиденция функционира като хотел и винарна. До него се намира прекрасно голф игрище.

Нощувка във Варадеро.

6 ноември 2019 година.

Закуска по желание от 7 до 8 сутринта. Напускаме Хавана и потегляме към Гуама, Сиенфуегос и Тринидад.

С климатизирана кола, се отправяме, за да разгледаме най-доброто от вътрешността на страната.

Пристигаме първо в Гуама.Гуама се намира в сърцето на Националния парк Монтемар, където се намира и Ла Бока. Ще снимаме крокодилите в фермата. После  продължаваме с лодка през „Лагуната на съкровищата“. На отсрещния бряг е разположено автентично селище, съхранило атмосферата на времето на Колумб. Индианци вече няма, но със скулптури е пресъздаден бита, културата и ежедневието им. Ще разберем кой е бога на тютюна. Ще имаме шанса да заснемем крокодилите във фермата. Можем да си поръчаме да ги нахранят пред нас. А  птици и риби  можем да заснемем в естествената им среда. После можете да хапнете крокодилско.

След Гуама се отправяме към красив панорамен път покрай Карибско море  и достигаме  „Залива на прасетата“ или плажа Хирон, където през април 1961 г. е извършен  неуспешен опит за открита агресия от бригада кубински емигранти, дебаркирали в залива с помощта и поддръжката на ВМС на САЩ. Ще разгледаме военния музей и продължаваме към красивия Сиенфуегос.

Нощувка в Сиенфуегос в къща на морето.

Вижте тук в каква /или подобна/ къща за гости ще нощувате

7 ноември Сиенфуегос.


Днес ще направим разходка из центъра на Сиенфуегос проектиран и строен от френски заселници. Ще видим и най-интересно от Ла Пунта, както и Малекон, яхтеното пристанище и единствената сграда в Куба с арабски мотиви.

Нощувка в Сиенфуегос.

8 ноември Сиенфуегос – Ел Ничо –Тринидад.

По пътя към Тринидад ще  разгледаме Водопадите Ел Ничо.

Водопадите Ел Ничо се намират в Планината Ескамбрай. Представляват приказно красиви каскади от множество водопади и кристално чисти води. Ще отделим 1 час на този тропически рай и продължаваме освежени от планинската вода към Тринидад.

Настаняване в къщите за гости. Време за почивка. Вечерта ще отидем във вкусен ресторант , а после в Каса де Ла Музика където ще танцуваме до късно. Нощувка.

9 ноември Тринидад.

Сутринта ще посетим националния резерват Парк Ел Кубано в близост до Тринидад /цъкнете върху линка за подробности/.

Ще тръгнем в 9 часа.

По 3.6 км маршрут ще пресечем река и можем да се изкъпем в езеро със сталактити. Тук  имате възможност да яздите кон /плаща се допълнително/.

[Not a valid template]

Ще имаме възможност да разгледаме колония от диви оси /безопасно е/ както и да наблюдаваме диви птици, между които Ел Токороро – птицата символ на Куба, избрана и заради окраската си в синьо, червено и бяло като националния флаг на Куба. Следобяд ще посетим плаж, близко до полуостров Анкон /на 8км от Тринидад/ и с желаещите можем да направим шнорхелинг всред корали и пъстри рибки.

След това ще ви заведа /срещу допълнително заплащане средно по 8-12 евро на човек/в бутиков ресторант където ще пробвате местни специалитети между които шишчетата от пресни скариди със свинско и ананас. След това ще поемемем към  долината на Захарните хълмове или Valle de los Ingenios. От 18 до 19 век Куба била най-големия производител на захар в света, а в тази долина са били построени 56 захарни плантации, където са се трудили в изнурителни условия 110000 роби.

В края на 80-те години на 19 век тук била построена жп-линия, свързаваща долината с пристанище Касилда, за да се улесни транспорта на захарта. Малко по-късно, по време на войната за независимост на Куба, по-голямата част от плантациите били разрушени и захарната промишленост се преместила в Западна Куба. През 1988 година ЮНЕСКО включва долината Valle de los Ingenios и Тринидад в списъка на обектите със световно наследство.

Тринидад. Нощувка в къщите за гости.

––––––––––––––––––––––––––––

10 ноември 2019.Тринидад 

Закуска по желание на тераса с изглед към Карибско Море. След това ще посетим плаж, близко до полуостров Анкон /на 8км от Тринидад/ и с желаещите можем да направим шнорхелинг всред корали и пъстри рибки.

Вечерта може да излезнем на ресторант с музика на живо, а после да посетим танците в Casa de la Musica Trinidad и да танцуваме салса и сон.

Последна нощувка в Тринидад .

––––––––––––––––––––––––––––

11 ноември 2019 година

Тринидад -Санта Клара- Кайо Санта Мария

Ще посетим Санта Клара  и мавзолея на Че Гевара, където се пазят мощите и лични вещи на Националният герой на Куба.

Пристигане късния следобед в хотела ви в Кайо Санта Мария.

Ще минем по 45 километрова магистрала в морето, за да стигнем до курорта.

Резултат с изображение за autopista cayo santa maria

Първа нощувка в хотела.


12 и 13 ноември 2019  година.

Островът предлага разкошни условия за гмуркане. Още 2 незабравими нощувки на база всичко включено в хотел 4 / 5 звезди.

Втора и трета нощувка на база всичко включено.

––––––––––––––––––––––––––––

14 ноември 2019 година

Трансфер Кайо Санта Мария – летище Хавана и полет към Европа/България.

За участие и запитване за цена пишете на cuba@bgspace.com.

В ЦЕНАТА НА ПРОГРАМАТА Е ВКЛЮЧЕНО:

 • Самолетен билет София-Хавана-София
 • Всички трансфери по програмата
 • Екскурзовод на български 24/7 който живее в Куба
 • НАИСТИНА МАЛКИ ГРУПИ 9 ЧОВЕКА МИНИМУМ И 12 ЧОВЕКА МАКСИМУМ
 • Всички  нощувки в подбрани къщи за гости / Хавана, Сиенфуегос и Тринидад. Натиснете тук за да видите тази или подобна къща за гости в Хавана където ще спите.
 • Всички  нощувки в хотел в Кайо Санта Мария в хотел 4/5 на база всичко включено
 • Входове и разглеждане на резерват до Тринидад.
 • Климатизиран бус по време на екскурзиите из страната.
 • Разглеждане на Plaza de La Cathedral, Plaza Vieja, Capitolio, Bodegida del Medio и La Floridita. Обиколка на стара Хавана . Разглеждане на Капитолио и разходка по Малекон
 • Екскурзия до Гуама,  Сиенфуегос ,Индианския резерват и Крокодилския резерват и водопада Ел Ничо. Входове за резерватите, включено разходка с лодка из лагуната на златото.
 • Панорамна разходка из колониален Тринидад
 • Посещение на мемориала на Че Гевара
 • Посещение на Винялес с входовете за Индианската пещера, стената на праисторията
 •  Екскурзия до къщата музей на Хемингуей.
 • Транспорт от и до международното летище в Хавана на идване и на отиване.
 • Визи и застраховки за Куба
 • cuba.bgspace.com  е най-предпочитания партньор за организация на екскурзии в Куба от българи с над 10 групи на година от 2013 година насам.Най-добра цена за това което получавате. Гарантирано!