Адис Абеба

Адис Абеба е първата среща на вероятно всеки турист пристигайки в Етиопия със самолет. Това е най-високата столица в Африка със своите 2400 метра надморска височина което прави климата тук хладен и пролетен почти през цялата година.
На Амхара, който е най-говорения език Адис Абеба означава Ново Цвете. Градът е през 1887 от Менелик II, a жената му била кръстница. На мястото където те решили да построят своята резиденция било пълно с разкошни цветя..

Когато Менелик Втори става император, той решава да обяви Адис Абеба за столица през 1889 година.

Града първоначално подлъгва със своето европейско излъчване заради небостъргачите и високите луксозни сгради на булеварда от летището, но ако кривнете малко встрани ще разберете, че сте все пак в Африка. Мръсни улици, много бедняци, каруци, коне и домашни животни по улиците. Интересното за българина тук са многото лади, функциониращи предимно като таксита. Носталгичните возила напомнят за социалистическия период на страната. Все пак е сравнително безопасно човек да се разхожда в Адис Абеба.В самия град има да се видят много неща. На първо място за пътеводителя на bgspace е двореца на Хеласие, който сега е обособен като исторически, етноложки и културен музей от една страна, а от друга просторна зоологическа градина.

Хайле Селасие е последния монарх на Етиопия, убит през 1974 година от Дерг по време на преврата, подпомогнат от Съветския Съюз. Мястото е отворено като туристическа атракция от 2020 година. Входа за чужденци е три пъти по-скъп от този за местните и е 850 бира или около 21 американски долари.

Следващата атракция е разбира се антропологическия музей с останките на най-древния човек Люси,който практически е роднина на всички ни. Скелета е открит през 1974 година и според археолози е на около 3 милиона години.
Другото интересно място за разходки е парка Ентото. Красивият парк се намира в подножието на едноименния връх, висок 3200 метра. В границите на защитения обект може да се разходите всред прекрасна евкалиптова гора. Има галерия, кафенета и алеи за разходки с панорамни гледки към Адис Абеба. Парка се намира на около 40 мин с кола от центъра на етиопската столица. Ентото няма вход за чужденци.

 

Непременно посетете и православните християнски храмове Света Тройца и Свети Георги. Последния беше затворен заради пандемията от Ковид19 но си струва да го разгледате.

Добра идея е и да намерите време за пазаруване. Естествено е да си купите най-хубавото кафе в света, както и икони и кожени изделия. Пазара Меркато е едно от местата за пазаруване, но там следва задължително да сте с гид и да внимавате за многото джебджии и крадци. Освен това Меркато работи в четвъртък и петък, възможно е да има все пак промяна. Има и няколко други местни пазари, които са отворени всеки ден.
Храна и ресторанти в Адис. Може би най-известния ресторант с типични ястия и танци е Абисиния. Задължителна гастрономическа точка за нашите туристи. В центъра има доста прилични ресторанти с цени около 20-30% по-ниски от България. В Адис се намира и нашето посолство, което освен за Етиопия отговаря за няколко африкански държави.