Далол Етиопия. Добре дошли на Марс

Далол Етиопия. Добре дошли на Марс post thumbnail image

Далол Етиопия. Добре дошли на Марс

Не съм се чувствал в толкова агресивна и различна среда на нашата планета Земя. Най-вероятно трябва да пътуваме на Северния полюс за да видим нещо подобно.  За да стигнем до Далол, трябваше да минем през прашни и дупчести пътища през земите на племената Афари, които владеят тези земи. Хората там са агресивни като климата и земята им. По религия са мюсюлмани и имат свой собствен език  и са много казано по български “дръпнати”. Заради икономическата война между Етиопия и Еритрея често са били принуждавани да отвличат туристи в миналото. Разбира се, това  вече не се случва не заради това да ви поканим да пътувате с нас, а най-вече заради факта че местните са се усетили че печелят много повече от входни такси от туристи, от колкото от откупи.  За всеки случай посетихме мястото с въоръжена охрана и водач.

Равнината Далол се намира от 100 до  180 метра под морското равнище почти до границата на Етиопия с Еритрея. Според много източници е най-горещото място на земята, където никога не вали. На хоризонта се редуват вулкани, гейзери, солни равнини и геотермални извори, заради които пейзажът е оцветен с бяло, оранжево, жълто, синьо. В допълнение на тези условия несъвместими с живота трябва да допълним, че тук е и земетръсна зона. В същия район се намира и вулкана Ерта Але и когато е активен, може да видите езеро от лава в кратера му.  Това място наистина е извънземно и тук живот почти няма. Интересен факт е, че това място се изследва от учени за да се докаже дали може възникне на живот на други планети и луни.

Освен от туризма,  афарите се препитават от  добив на сол oт пустинята. Тежката изнурителна работа започва винаги преди изгрев слънце и приключва към 10 сутринта, защото след това температурите стават около 40 градуса и повече.  Това е и едно от последните места на планетата, където можете да видите кервани с камили, носещи тухли от сол към вътрешността на Етиопия. Там солта се търгува предимно срещу стоки,  а в бъдещето срещу биткойнти 🙂

 

 

Related Post