Къде се намира Ковчега на Завета или Изгубения Кивот?

Къде се намира Ковчега на Завета или Изгубения Кивот? post thumbnail image

Като малък любимия ми филм бе “Индиана Джоунс и похитителите на изчезналия кивот“. Мечтаех си да порасна и да почна да го потърся. И ето че стана. Мечтите са безплатни, ама труда и потта си струват повече.

Във всеки без изключение  всеки православен храм в Етиопия има копие на свещения кивот, разположен в  олтара. Наричат го “табот”.  Няма такъв аналог в други християнски православни храмове в други страни.  Това се прави за да заблуди търсачите на съкровището. Според повечето исторически източници Ковчега на Завета или Изгубения Кивот се намира в Аксум, Етиопия.

И така, къде е кивота? По тази тема може да се напише сигурно 10 тома книги, но аз ще се опитам да съм кратък.

 Моисей изработва  Кивота по заповед на БОГ в Синайската планина. Пазен първоначално в Скинията, а след това с  Соломоновия храм когато следите към него изчезват. Множество източници съобщават, че след това бива преместен в Египет на място наречено Бар Анешамот или преведоно Кладенец на душите, впоследствие на остров Ив на р. Нил, след това до  остров Тана Киркос в Етиопия, до неговата сегашна дестинация някъде под църквата “Св. Мария от Сион” в Аксум. В Етиопия се вярва, че Свещеният кивот , трябва да бъде предаден на Месия, когато Той се възцари над Сион. Кивота бил направен от акациево дърво и обвит със злато.  Освен Десетте Божи заповеди  той съдържал жезъла на Аарон и златна стомна с малко количество от манната, с която Божият народ се е хранил по време на пътуването към Обетованата земя. Изралтяните го носели със себе си и той им помагал да спечелят всички битки.

Kак се случва така, че Кивота идва /евентуално/ в Етиопия? Историята е толкова древна и заплетена, колкото религиите и нашия свят.

Връщаме се към цар Соломон, цара на Израел и Юдея, който бил втория син на Батшеба (Batseba) и Давид I. На него са посветени някои от древните писания от Стария завет като Мъдростите на Соломон и Песен на песните. Израелските царе били известни с многоженството си.

Знаменитата среща между Савската Царица и Соломон преди 3 000 години.

За Савската Царица се пише и в Корана, и в Библията и в “Кебран Нагаст” или Книга за славата на царете”, етиопската библия с други думи. Корана нарича царицата Балкис, Библията във Евангелието от Матей 12:42 Южната Кралица, а в етиопската свята книга Македа. Въз основа на светите писания и в трите източника  можем да опишем така древните събития.

Савската Царица посещава Цар Соломон. Там четем как  че визитата и продължила месец, през който известният с мъдростта си Соломон ѝ разкривал всички тайни на вселената. Тук вмествам, че според други източници родината на Савската царица е съвременен Йемен, а не Етиопия. Но откритите руини на двореца на Савската Царица край Аксум потвърждават първата теория.

Нищо не е липсвало на Цар Соломон. Най-вече жени. Това което обаче Соломон е не само красотата на Савската Кралица, но и интелекта и силата на духа и. Според една интересна легенда  Соломон е силно привлечен от Кралицата и решава да я “свали” чрез трик. Той поискал тя да му обещае, че нищо няма да вземе от двореца му като слага няколко стомни и огледала. Царицата обаче била много жадна и отпила от водата и така нарушила обещанието а в същия момент  Цар Соломон съзира че кралицата има косми по краката и. Но това не го разубеждава сексуално, ако може така да се изкажем съвременно. В знак на тяхната връзка, Соломон и подарява пръстен. Тяхната любов създава  Менелик I,  основал монархията на Етиопия, съществувала до смъртта на император Хайле Селасие през септември 1974 г. 

Посещението на Менелик при Соломон в Йерусалим

Съгласно гореспоменатата “Кебре Негаст” след 22 години сина взима от майка Соломоновия пръстен и посещава своя баща. Когато пристига в Йерусалим, Соломон го разпознава веднага , без дори да види пръстена.  Соломон коронова сина си като Давид II, цар на Израел.  Но шест години по-късно сина му решава да се върне в Етиопия.  Въпреки че е разочарован,  грижовния баща изпраща с него старшите синове на знатните израелски родове и много дарове в каляската. Менелик обаче взима оригинала на основната светиня на народа сиКивота на Завета от Йерусалимския храм а репликата остава в двореца в Йерусалим. Когато Соломон разбира измамата, започва преследване но в Газа вижда, че сина му вече бил избягал. Славата на Израел напуска Йерусалим с тръгването на Соломоновия син.

Пристигането на Менелик и Завета в Етиопия

Три дни след като Соломоновия син пристига в Етиопия, Савската Царица абдикира в негова полза и го коронова като Менелик I. След признанията на сина си за подмяната на  Кивота на Завета против волята на бащата тя започва да моли Бог за милост и прошка. Въвежда Юдаизма задължителна религия за страната и забрана на всички езически вярвания и магьосничества. Пристигането на Завета на Кивота в Етиопия бележи началото на ерата Цион.

Местоположението на Кивота

През вековете кивота е бил изнасян веднъж годишно, покрит с платно за да закриля вярващите от огромната му мощ, но и да бъде съхранен.  Както написах по-рано, първосвещениците създали негов дубликат табот, който седи в олтара на всяка етиопска църква.

Много векове от тогава кивота сменял местоположението си, като за последно му местоположение е  ” Света Мария от Цион”. Всичко това се е правило за да се избегне кражбата му.

Не е учудващо, че всички тези събития са разгледани толкова подробно. Те са фундаментални за етиопската православна църква и династията на Соломон продължила в Етиопия до своя последен император Хайле Селасие, убит от про съветския режим на Дерг.

 За срещата ни с монаха, пазител на храма “Света Мария от Цион”.

Когато пристигнахме в Аксум имахме уникалния шанс да бъдем благословени от монаха, който пази свещения кивот. Отшелника, който отказа интервю на американския президент Обама излезе и говори с нас за около 2 минути. Той изкарва целия си живот между четирите страни на най-строго охранявания храм в Етиопия, Света Мария от Цион. Малко преди смъртта си , той трябва да избере своя наследник да пази кивота до края на дните си. Той отдава целия си живот за това както наследника му.  И така до безкрай.  Благодарение на Ковид19  кризата нашата група бяхме единствените туристи там. След малко чакане ТОЙ се появи. Не знам дали заради духовния му ореол, тежащ повече от цялата вселена или чистата му сила просто се разплакахме. Той ни сложи по една връзка за врата и ни богослови да я носим до края на живота си. Категорично ще го направим.

Related Post