Православното християнство в Етиопия

Православното християнство в Етиопия post thumbnail image

Етиопия е една от първите страни в света, приели християнството.

Християнството се приема в Етиопия още през първи век след Христа. По време на царството Аксум през 330 година цар Езана се покръства и  узаконява  християнството като официална религия във владенията си.  Tова поставя началото на  православното християнство в Етиопия  или „Ethiopian Orthodox Tewahedo church”. Както при нас в България, църквата вярва в Исус Христо, божият син.„Tewahedo” oозначава ЕДИНСТВЕНИЯ.

Етиопското православно християнство е комбинация от християнски и юдейски традиции.  Задължително във всяка православна църква в Етиопия съществува копие на „Ковчега на завета“ или Свещения кивот. Има много научни доказателства се, че оригинала на Кивота се намира в църквата „ Дева Мария от Сион“ в Аксум. Ние имахме невероятния шанс да бъдем благословени от монаха, който го пази. В много от църквите на Етиопия видяхме образите на Ароон, Давид, Якоб, Моисей, Исаак, Абрахам, Авраам, дори Адам и Ева.

Православното християнство в Етиопия е изключително свързано с Кивота на Завета.  Копие на всеки такъв лежи в олтара на всяка църква. 

Но изумлението не спира до тук. В православното /етиопско/ християнство съществува практиката бебетата от мъжки пол да се обрязват на осмия ден след раждането им, като само те почитат съботата наравно с неделята и спазват кашрут или юдейски религиозни правила. Тоест тук се намесва и юдаизма.

Всяка една църква има микрофони на вън, по които се чуват литургиите и песнопенията. Много често през нощта сме били събуждани от молитви. Първите дни си мислех, че близо до хотела има джамия, но се изненадах като видях че е църква. Това не ви ли е познато?

Всяка църква има два входа. Единия за мъже, другия за жени които са отделени в свещения дом. В храма задължително се свалят обувките, а пода е застлан от килим. Почти като закон е вярващите да се измият преди да влезнат в църквите. Поповете тук поразително приличат на ходжи, а жените и мъжете се молят, кланяйки се до земята като мюсюлмани. Вярващите са често забулени. Етиопската православна църква категорично отрича консумирането на свинско и никъде в страната  дори в ресторанти за чужденци не видяхме такова месо. Освен това се спазват строги пости и точно като в исляма в сряда и петък не се яде никакво месо. Това се отразява и в менюто на местните ресторантчета, където хапвахме. Вече ми стана ясно откъде мюсюлманството  приема голяма част от своите религиозни привички.

Етиопския православен календар се казва„Ethiopian Orthodox Tewahedo church calendar” . Според него Новата година е на 11 септември спрямо нашия календар. Във високосните години Нова Година се празнува на 12 септември.
 В Източната африканска държава всеки месец е 30 дни, а тринадесетия такъв има само 5 дни. Тоест това са тези 5 дни от месеците в Григорианския календар с 31 дни.

Най-големия православен празник в Етиопия е “Тимкат” който винаги се празнува на 19 януари и 20 януари ако е високосна годината. Това е еквивалента на Богоявление или Йорданов ден при нас в България.  Преди Тимкат се изкарват всички копия на Кивота от олтарите на църквите и се измиват на свещено място близо до река. На самото Богоявление с пищна церемония копията на Свещения Кивот се връщат в църквата.

Най-тържествено се празнува Възкресение Христово. Голям празник е и Meskel или “Намирането на Христовия кръст”.

Прочетете повече за религиите в Етиопия.

Related Post