Религии в Етиопия

Религии в Етиопия post thumbnail image

Преди да започнем тази сложна и интересна тема, трябва да подчертая че изначално Етиопците вярват в природните сили и елементи като Слънцето, водата, Луната, Звездите и планините които съставляват ред в законите във вселената.

Етиопия официално е православна християнска държава. Освен това тук ще видите много етноси и други религии като юдаизъм, ислям, католицизъм, протестантство и други. Като всички живеят поне засега в мир.

Юдаизма в Етиопия.

Въпреки че юдаизма съществува от векове в Етиопия, повечето от евреите имигрират в Израел. Етиопските евреи все още живеят главно в северозападната част на страната. Те говорят езика кушити , както и най-разпространения език в страната амхарик. Етиопските евреи се смятат за потомци на същите онези висши израелски знатни синове, които цар Соломон изпратил заедно с Кивота в помощ на сина си Менелик преди цели 3000 години. През XX век видният лингвист Хаим Полоцки доказа, че в староетиопския език геез, на който са написани всички свещени книги на етиопците, има много думи, които са били заемани непосредствено от иврита. Прочетете повече за Кивота тук.

Юдеизма в Етиопия

Православното християнство.

Когато заминавахме за Етиопия туристите ми се изненадаха, че отиваме в православна християнска държава  в Африка. А историята е далеч по-дълга.

 Християнството се приема в Етиопия още през първи век след Христа. По време на царството Аксум през 330 година цар Езана се покръства и  узаконява  християнството като официална религия във владенията си.  Tова поставя началото на  православното християнство в Етиопия  или „Ethiopian Orthodox Tewahedo church”. Както при нас в България, църквата вярва в Исус Христо, божият син.„Tewahedo” oозначава ЕДИНСТВЕНИЯ.

Интересното е обаче, че Етиопското православно християнство е комбинация от християнски и юдейски традиции.  Задължително във всяка православна църква в Етиопия съществува копие на „Ковчега на завета“ или Свещения кивот. Има много научни доказателства се, че оригинала на Кивота се намира в църквата „ Дева Мария от Сион“ в Аксум. Ние имахме невероятния шанс да бъдем благословени от монаха, който го пази. В много от църквите на Етиопия видяхме образите на Ароон, Давид, Якоб, Моисей, Исаак, Абрахам, Авраам, дори Адам и Ева.

Християнството в Етиопия

 

Прочетете повече за православното християнство в Етиопия.

Исляма

Исляма идва в Етиопия през 7 век. Етиопия /тогава Абинисия/ била единствената страна, която дала убежище на мюсюлманите бягащи от Мека заради преследващия ги тогава властващ клан на Курейшите.

Исляма в Етиопия

  В Етиопия мохамеданите са  сунити. Мюсюлманите населяват най-вече така наречения „ Рог на Африка“ или източната част на страната между Сомалия и Джибути.  Въпреки това на север към Аксум, видяхме много новопостроени селища с джамии.

Католицизма

Католицизма идва в Етиопия през 16 век, а протестантството през около 100 години по-рано. 

Related Post