Уникалната Етиопия. Септември 2021 с опция Племената на Омо

Полет към Етиопия. Кацане в Адис Абеба и нощувка.

Първи ден.Панорамна обиколка на Адис Абеба.

Ще посетим Националния музей със скелета на най-древния човек Люси, етноложския музей, показващ богатото разнообразие от култури в Етиопия. Великолепното здание било двореца на Хайле Селасие, последния император на Етиопия. Като финал ще се изкачим до църквата Св. Тройца на 3000 м н.в построена Хайле Селасие и ще се насладим на панорамната гледка към Адис Абеба. Ще си купим сувенири от Широ Меда - местен пазар за дрехи и украшения както и "Меркато" най-големия открит пазар в Африка. Нощувка в 4 звезден хотел.

Втори ден. Трансфер към летището и ранен полет към Бахир Дар. От летището тръгваме веднага към изворите на Сини Нил, основния приток на Бели Нил.

Двата притока се сливат в Судан и правят Нил дългата река в света със своите 6853 километра. Продължаваме с близко намиращите се водопади и след това се връщаме към БахирДар за обяд и настаняване в хотела. Следобед се отправяме към най-голямото езеро в Етиопия Тана, образувало се в кратер на древен вулкан. Но това място има друго богатство. Над 30 християнски църкви са построени тук като ние се фокусираме с Ura Kidane Mehret. Манастирите и църквите се отличават от нашите с овална конструкция и различните материали за строеж. Заради труднодостъпния регион в тези църкви се съхраняват много икони художествени произведения.След това ще наблюдаваме хипопотами и пеликани на фона залязващото слънце над езерото. Нощувка в Аbay Minch Lodge или подобен.

Трети ден.Ранна закуска в хотела и тръгване към старата столица на Етиопия Гондар. Ще преминем 180 километра за около 4 часа през изумителни пейзажи на земи, владеещи се от племената Амхари. Пристигане в Гондар и настаняване в хотела. След това ще посетим известните замъци от XVI и XVII век, баните на цар Фасилидас и манастира Кускуа.

Четвърти ден. Напускаме Гондар и се отправяме към планинския масив Симиен представляващ високо плато, пресечено от долини и върхове. Тук се намира най-високият връх на страната – Рас Дашен със своите 4553 м а подобно на Мадагаскар ще може да имаме шанса за наблюдение на ендемични представители на фауната като етиопски козирози, маймуните гелада, антилопи бушбок.

Пристигане сутринта около 9:30 в Дебарк и потегляме към резервата Симиен. Ще наблюдаваме маймуни, антилопи и ще отидем да видим най-високия водопад в Етиопия. Връщане привечер в Дебарк и нощувка.

Пети ден. Трансфер към Аксум. Настаняване в хотела и нощувка.

Шести ден. В Аксум започва християнството в страната. Тук ще видим първо обелиски на около 1700 години превърнали се в символ на етиопската идентичност. Най-големият е 33 метра висок – Великата стела. След това ще посетим баните в двореца на Савската царица и църквата на „Св. Богородица от Цион", където се смята, че се намира Свещеният кивот.

Моисей изработва Кивота по заповед на БОГ в Синайската планина. Пазен първоначално в Скинията, а след това с Соломоновия храм когато следите към него изчезват. Множество източници съобщават, че след това бива преместен в Египет на място наречено Бар Анешамот или преведоно Кладенец на душите, впоследствие на остров Ив на р. Нил, след това до остров Тана Киркос в Етиопия, до неговата сегашна дестинация някъде под църквата “Св. Мария от Сион" в Аксум. В Етиопия се вярва, че Свещеният кивот , трябва да бъде предаден на Месия, когато Той се възцари над Цион. Кивота бил направен от акациево дърво и обвит със злато. Освен Десетте Божи заповеди той съдържал жезъла на Аарон и златна стомна с малко количество от манната, с която Божият народ се е хранил по време на пътуването към Обетованата земя.Прочете повече нашата статия за Кивота на Заветите. След това ще посетим руините на двореца на Савската Кралица. Прочетете повече за тайната на Кивота, започнала със срещата на Савската Кралица и Цар Соломон. Втора нощувка в Аксум.

Седми ден.Aксум-Гералта.Днес започва нов етап на нашето чудно пътешествие в Етиопската "Аризона" заради приликата на пустинния пейзаж с американския щат. Ще посетим скален регион с около близо 130 храмове,някой от тяхно непристъпно построени в канарите.

Ще разгледаме впечатляващата църква Abreha Wo Atsebeha която е издълбана в огромна монолитна скала. Ще посетим и храма Yeha, строен 700 години преди Христа от цивилизацията Саба, населявала тези земи и южната част на Арабския полуостров. Това е и най-древния и известен храм в Африка на юг от Сахара.

Осми ден. Гералтa- Луксор. Сутринта ще посетим още един впечатляващ християнски храм Abuna Yemata Guh , до който ще стигнем с катерене и качване. Осигуряването не е задължително но при нужда ще осигурим осигурителна техника и въжета.След това ще посетим църквата Wukro Cherkos.

Нощувка в Луксор.

Девети ден. Луксор- Депресията Далол- Мекеле. Ранно тръгване през пустинята и навлизане в териториите на племената Афари.По пътя ще видим процеса на добиване на сол от сезонни работници и пренасянето им с кервани от камили от езерото Афрера.

За разлика от друга солна пустиня в нашите програми Салар де Юни в Боливия , Далол е доста по-различна. Заради солта, жълто зелени гейзери, някои и с червеникави оттенъци поради вулканичната дейност. Далол е оформя неземен пейзаж. Ще разгледаме соленото езеро Асале. Може и да се изкъпем в малко езеро в близост. Поемане по-късно към конфортния ни хотел в Мекеле и пристигане привечер.

Десети ден. Мекеле-Лалибела. Рано тръгване към Лалибела, най-туристическото място в страната. По пътя обаче ще се насладим на уникални гледки от стръмни планини, гористи склонове и беритба на тиф, основната съставка на местното ястие инжера, която още се прави с изцяло ръчен труд.

Привечер пристигане в Лалибела. Студена бира и страхотен пейзаж от хотела.

Единадесети ден. Лалибела. Най-голямата забележителност тук е комплексът от 11 изсечени в скалите църкви. Храмовете са божествено изваяни в твърдия розов гранит от 12 до 13 век с покриви на равнището на терена. Тук ще видим и най-голямата монолитна скална църква в света – Бет Медане Алем или Храмът на Христос Спасителя.Всяка от църквите има специфичен архитектурен стил. Някои от храмовете са свързани помежду си от лабиринт с тесни проходи и тунели в скалите, а изследователите са открили и множество странични крипти, галерии и пещери декорирани с добре съхранени стенописи. Втора нощувка

Дванадесети ден. Полет Лалибела- Адис Абеба. Край на първата програма. Нощувка в Адис Абеба и/или полет към Европа ако може да го нагласим същия ден.

ОПЦИЯ ПЛЕМЕНАТА НА ОМО.

Дванадесети ден. Полет Лалибела-Адис Абеба-Арба Минч. Начало на втората програма и племената от Омо.

Тринадесети ден. Арба Минч-Ченца-Джинка. Дорзе са първите племена, които ще посетим. Те населяват земите до Ченца. Правят дрехи от листата на растения, които приличат на банани а от вътрешността на кората хляб който втасва 3 месеца в земята.

Ще опитаме и от тяхната ракия /по желание/ . Следва сафари в езерото Чамо и наблюдение на крокодили, хипопотами и птици.

Четиринадесети ден. Днес тръгваме през земите на Консо, Бенна, Цамай и Хамърите.

Ще посетим традиционен пазар на Хамърите. Нощувка в Турми.

Петнадесети ден. Днес ще посетим земята на племето Каро които са доста високи и носят много цветни гривни.

След това ще посетим племето Дасаанеч. Дасаанеч са едно от първите племена, които са приели християнството. От скоро държавата и много неправителствени организации помагат с построяване на начални училища. Изхранват се от земеделие, скотовъдство и лов. Нощувка в Джинка.

Шестнадесети ден. Джинка-Мурси-Арба Минч. Посещение на племето Мурси.

Мурсите са агресивно племе, което живее изолирано близо до границата със Судан.  Характерно за тях са носенето на чинии в долните устни на жените и големи обици в ушите.  Това идва от колониалната епоха като африканското племе целяло да изглеждат различни или грозни което ги правело непродаваеми и така да не бъдат отвлечени от ловците на роби. Седемнадесети ден. Арба Минч-Адис Абеба.

    Тръгване около 5 септември 2021 година като тръгването може да варира плюс минус до 4 дни в зависимост от обстановката и полетната информация. Включено:
 • Всички вътрешни трансфери и вътрешни самолетни полети в Етиопия.
 • Виза за Етиопия
 • Пакет Етиопия - 2 вътрешни полети. Пакет Етиопия плюс племената 4 вътрешни полета.
 • Всички екскурзии и резервати обявени в програмата
 • Застраховка за пътуване и застраховка отмяна от пътуване / с включен риск от covid19/
 • Нощувки в хотели категория 4 звезди
 • В повечето хотели имаме закуски
 • PCR тест за COVID
Не е включено:
 • Самолетен билет до Етиопия от София/600-800 долара/. Могат да се намерят билети от Истанбул до Адис Абеба за около 450 долара.
 • Лични разходи за храна,сувенири и бакшиши/400 долара/
ЦЕНИ:
 • Пакет Етиопия 1999 USD долара.
 • Пакет Етиопия с племената доплащане 699 USD долара.
ПЛАЩАНЕ:
 • В долари, лева, евро или криптовалута /BTC, ETH, BNB/ най-късно 5 дни преди екскурзията тоест около 30 август 2021. Купуване на самолетен билет 20 август 2021 /предпочитаме вие да си го вземете, при нужда може да съдействаме/
БРОЙ НА УЧАСТНИЦИТЕ: МАКСИМАЛНО 9 ЧОВЕКА, МИНИМАЛНО 4 ЧОВЕКА.  
За записване по тази екскурзия само изпратете емайл/телефон 0877311950 за потвърждение/или интерес. Ние ще се свържем с вас за детайли. Няма нужда от предплащане.