Уникалната Етиопия

Защо Етиопия е наистина уникална държава?

Често си казваме това е уникално, онова е неповторимо. И сякаш тази фраза стана изтъркана. Да, всяко нещо което се случва всеки ден е неповторимо защото не можеш да върнеш времето назад но не и уникално.

Собствено времево пространство

 Чували сте за държава, която има собствена писменост, собствен календар с 13 месеца който дори и сега продължава да спазва а като за капак и собствено локално часово време започващо с изгрева ? Ето това е Етиопия.
Продължаваме с изненадите. Ако някой ви говори да отидете за Нова Година в африканската държава не си мислете  че ще ходите на 31 декември. Според гореспоменатия календар  който се казва„Ethiopian Orthodox Tewahedo church calendar” Новата година в Етиопия се празнува  на 11 септември спрямо нашия календар. Във високосните години Нова Година се празнува на 12 септември.
 В Източната африканска държава всеки месец е 30 дни, а тринадесетия такъв има само 5 дни. Тоест това са тези 5 дни от месеците в Григорианския календар с 31 дни.

Ако имате среща с някой с по етиопско време в 6 часа сутринта, това би трябвало да е около 12 часа на обяд наше време. Все пак в хотелите, летищата или пък ако имате бизнес срещи времето се управлява от григорианския календар и нормалното часово време, а другото остава само за между етиопците.

 

Уникалната Етиопия

 

Религии, езици и етноси

Страната е многолика. Всъщност тук се говорят над 18 различни езици, като преобладаващия  и официален е Амхарик. Освен че е  шарена на езици, тя е и пъстра на религии и вярвания. Преобладаващата религия е православно християнство, но тук има и много мюсюлмани, евреи, католици, протестанти и изолирани племена със своите окултни вярвания.  Християнството, най-широко използваната религия идва в Етиопия още първи век след Христа, а през 330 година официално е узаконена от цар Езана. Но православното християнство в Етиопия не е такова, каквото имаме ние в България. Прочетете повече за религиите в Етиопия тук.

 

Уникалната Етиопия

За да бъде още повече дори близка и до нас българите, в съдбата на страната се намесват СССР и Куба за да направят военен преврат и за един етап Етиопия да стане „Народна Република“ със червено знаме, сърп и чук. Този период напомня не само с „червения терор“ както тук не случайно го наричат но и с многото лади из Адис Абеба които все по-уморено служат като таксита.
Още уникалност? Представете си да карате по кафяв път и пътища с дупки и без тротоари и изведнъж влизайки в друга провинция /Тигрей/ пътищата изведнъж стават „почти“ като бойкоборисовите, с тротоари, маркировка и изобщо все едно влизайте в друга държава. Обяснението е просто. Правителството, ръководило Етиопия почти 30 години  е било от тази географска етническа област и съответно насочвали всички финансови ресурси на държавата за да облагородят Тигрей. А другите райони са ги яли кучетата.  От 2 години /към 2020 година/ властва правителство с членове от областта   Освен влизайки в „територията“ на Тигрей се наложи да излезнем от колата и да бъдем претърсени. Което никак не бе случайно. Недоволни от управлението /разбирайте разпределението на държавния пай/ месец по-късно на 4 ноември 2020 година Тигрейците нападнаха казармени поделения на правителството и предизвикаха гражданска война. Ние бяхме още в Етиопия по това време.

Уникалната Етиопия

Иначе една от последиците от управлението на Тигрейците е войната с  Еритрея /където живеят хора от същия етнически състав като „Тигрейците“ и последвалото откъсване на тази територия от Етиопия и в последствие излаза на море на  страната.

Порядки и нрави

Другото уникално за нас е възгледа на етиопците за някои обичайни за нас неща. В страната никъде не се пуши. За месец не  усетих мирис на тютюн освен в един ресторант за европейци в столицата и то тези които пушеха бяха французи. На пушенето се гледа като на дяволска работа. Като заговорихме за работа, етиопеца не гледа на това занятие като нещо задължително. Не говорим за обичайните задължения на земеделеца като събиране на тиф /от него се прави инжера, националното ястие на Етиопия/ или пшеница. Говорим за офисни и обичайни за нас работни длъжности. Ако сте работодател, ще се сблъскате с абсолютната липса на мотивация на персонала без значение от позицията. Ако например на някой от колегите почине някой близък, всички отиват на погребението, без значение дори дали го познават. Ако ги заплашиш с уволнение те казват добре и си тръгват. Просто работата няма значение, колкото и странно да звучи в „капитализираните“ ни европейски глави.

Етиопия

Уникална е и храната им. По-скоро уникално еднообразна. Тя се състои от ястие с вид на палачинка но с лек втасала тесто върху което слагат подправки, козешко или говеждо месо. Ако сте производител на посуда в Етиопия и разчитате на местния пазар е твърде вероятно да фалирате. Тук се яде с ръце, просто такива са порядките.

Невероятно разнообразие на  релеф и пейзажи. Също като религиите и хората.

Уникалната Етиопия

Можете да карате в пустинята, а час по-късно да се намирате в прохладен и зелен каньон. Средната надморска височина в централната част на Етиопия е над 2000 метра. Навсякъде където пътувахме се удивлявахме на различни и често сменящи се пейзажи. Вижте филмчето по-долу, то е достатъчно доказателство.

 

Related Post