Най-доброто от Венецуела с остров Маргарита 4-16 февруари 2023

Ден първи. Полет с Turkish Airlines Истамбул-Каракас. Кацане и настаняване в хотела.

Оставяме багажа и се отправяме към Каракас. Първо ще пресечем планитата Авила. Ще се издигнем високо над Карибско море и ще видим запазени колониални селца.  

Панорамна обиколка на Каракас. Ще направим пешеходна разходка  до Двореца Мира Флорес, Националния Конгрес, Пантеона, Националната Библиотека, паметника на Боливар.  Ще разгледаме и дипломатическия квартал с небостъргачи Карао. След това ще отидем в традиционен ресторант с изискани специалитети на скара. Нощувка.

Ден втори. Полет Каракас- Каймана. Поход към най-високия водопад в света Анхел 979 метра.

Закуска в хотела. Ще хапнем националната закуска арепас с яйца и/или месо, ще пийнем ароматно кафе и ще хванем полета ни към националния резерват Кайнама.

Дълбоко в джунглата, Кайнама е най-трудно достъпния н скъп резерват във Венецуела. Всички доставки на суровини се случват  предимно по въздушен път.Всички хотели и хостели  са на  генератори. Венецуела разполага с 43 национални парка и над 15% от територията на страната са защитени територии. Местната общност  в Каймана се наричат Пемон и имат собствен език.Разбира се говорят и испански.

След като се настаним в хотела, се качваме се на моторна лодка до голямото езеро Каймана, което се пълни от река Карао. Ще се насладим на невероятните  водопади Укаима, Голондрина, Вадиймо и  Ача с огромен дебит от вода .Ще преминем под плътната падаща вода от някои от тях по залез слънце. Изумително преживяване.

Прибиране в лоджа. Можем да изпушим по една кубинска пура, малко венецуелски ром и да лягаме.

Ден трети. Готови ли сте за Анхел?

След ранна в 6.30 сутринта закуска поемаме с лодки по реката Каррао нагоре към водопада. Изумителни пейзажи от гъсти тропически гори и планини с трапецовидна форма до 1000 метра височина. Реката често е  червеникава  заради желязото и други метали които се съдържат в почвата в целия регион. Това дава отражение и към цялата фауна. С лодките ще катерим нагоре по течението, минавайки бързеи и течения. Влизаме в зона откъсната от света, без ток и без покритие в дълбоката джунгла. Същия ден тези, които не са уморени ще поемата на едночасово покоряване до мястото с най-добрата гледка на водопада Анхел.

Вечеря в скромни условия с генератор който работи до 9 часа вечерта. Спане в хамаци.

Ден трети. Водопада Анхел и спускане отново по реката

Закуска рано сутринта. Поход към водопада. По изгрев слънце ще намерим смисъла на живота медитирайки пред мощта на природата. Колко незначителни сме всъщност..

Тези които искат повече адреналин ще ги закарам до мястото където бясните води се разбиват в скалите от един километър. Задължителни са непромокаеми дрехи и камера /подводна/ ако искате да снимате нещо. Водопада е достъпен до самото му начало от другата страна след трекинг 4 дни и изкачване с въжета. Нямаме време за това.

Слизаме. Качваме се на лодката и изтощени от емоции се връщаме отново към езерото Кайнама. Вечерта ще хапнем в хотела, ще пийнем по едно малко и ще заспим сладък сън зареден от цветните емоции досега. Има и още!

Нощувка в хотела.

Ден четвърти. Полет Парк Кайнама-Каракас. Каракас-Матурин

След закуска летим към Каракас. Малко по-късно полет към Матурин. Настаняване в хотел 5*  и нощувка

Ден Пети. Матурин- Делтата на Ориноко.

Рано сутринта тръгваме /5 часа/ тръгваме към втората по-големина река в Латинска Америка след Амазонка. Закуска с арепас преди да се качим на лодката и да тръгнем по водите на Ориноко.  Ще видим папагалите гуакамая, ара, тукани и много видове птици. Ще посетим селищата на местните индианци Варао, живеещи на наколни жилища в реката и ще се запознаем с техния начин на живот. Те говорят свой собствен език но все пак разбират испански. Нощувка в наколни бунгала всред звуците на дивото. На това отдалечено място тока е с генератор и е до 9. По желание нощен тур с посещение на абсолютно отдалечено от цивилизацията село на общността Варао и след това наблюдение на птици, каймани и огромното небе със звезди…Ориноко е част от територията на Варао населяващи тези земи които обхващат и незаконно отнетата от Венецуела  тъй наречените страни Гуяна и Суриноко. 

Ден Шести. Делтата на Ориноко-Матурин

Сутринта тръгваме рано за наблюдение на птици, змии, анаконди и  маймуни.  Посещение на семейство Варао. Ще се запознаем как живеят и от какво се препитават. След това ще ви предложим риболов на пирани..с  пилешко месо. Последната ми група хванахме само една, може би пилето не е било добре охранено.

След това тръгваме обратно към Матурин. Нощувка в прекрасния резорт. Време за релакс.

Ден Седми. Матурин- Остров Маргарита.

Полет Матурин-Маргарита /или преход Матурин с бус до пристанището и после с кораб до Маргарита.

Настаняване в хотела и вечеря на плажа /по желание/

Ден Осми. Остров Маргарита.Панорамна обиколка на острова.

До някъде остров Маргарита прилича на Куба защото всичко което тук се е строяло е спряло но за разлика от Куба тук е спряло преди само 30 години. 

Маргарита е все още duty free зона, което ще рече че тук е зона освободена от данъци. Това разбира се не е точно така, но наистина е най-доброто място да си купите венецуелски ром или пък кафе. Заради имперските амбиции на западащите Съединени Щати след 2016 Маргарита както и цялата страна страда от постоянна инфлация и липса на основни продукти и суровини и най-вече туристи.  На много места може да се види изоставени или недовършени хотели. Едно от прекрасните места тук е старата столица Асуансуон както и безкрайните плажове. Най-добрите места за гмуркане и сноркелингса около рифовете на съседните острови Puerto Real.

Първо ще посетим богатия рибен пазар, Старата столица La Asuncion, Крепостта El Morro, Морския фар с уникални гледки към солниците. Накрая ще отидем на прекрасен плаж с обяд по желание с пресни морски дарове. Прибиране в хотела. Нощувка

Ден Девети. Остров Маргарита.

Свободен ден за плаж.

Възможност за дайвинг в карибски риф до близък остров /10-30 метра/. За хората които не искат да се гмуркат можем да предложим сноркелинг.

Ден Десети. Остров Маргарита- Каракас.

Свободен ден за плаж.

Нощувка в хотела.

Ден Единадесети. Полет остров Маргарита- Каракас. Полет към Истанбул

0
error: BGSPACE.COM