ПУРИ КУБА

Много хора които са пътували в Куба са ме питали как да си купят истински пури. Всеизвестен факт е,  че най-качествените пури в света се правят в Куба. За всички тях е тази статия. Не е тайна, че най-големите измами от които страдат туристите е да си купят фалшиви пури. Те са свити с отпадъчен тютюн а понякога отвътре дори с листа от банан.  На външен вид често изглеждат добре, но лъжата лъсва когато ги запалите или разрежете.  Донякъде оправдавам кубинците, че го правят да припечелят някой лев от туристите заради ниските заплати и високия стандарт на живот, непосилен за местните. За да избегнете капаните, мога да ви посъветвам няколко неща:

  • НИКОГА не купувайте от улични търговци, водачи на рикши или измамници. Ще ги ви предложат на ключови туристически места в Стара Хавана, близо до фабриките за пури, като Кохиба,  най-голямата фабрика Корона, Хаче Умпан и Партагас.  Те ще ви нашепнат, „директно от фабриката“ а ако се вържете ще ви кажат на развален английски, че чичото/лелята/братовчед им или самите те работят там. Говорят развален английски. Вероятността да бъдете измамени е 99 % Aко им се вържете ще ви заведат в някое задънено мазе където ще ви предложат добре изглеждащи пури. Но външността лъже.
  • Ако пурата е направена от нарязан тютюн тя е правена на машина, а не ръчно. Пурите се правят от цели листа. За това примерно пурите от най-ниската серия Guantanamera са толкова евтини средно по 2 евро парчето.
 • Най-фалшифицираните пури в Куба се от марката Коиба/Cohiba/ и в частност модела Cohiba Explendido. Винаги го предлагат с кутия за средна цена 50-60 кука/евро/
 • Най-добрият начин да се сдобиете с пури е от държавните магазини, където цените са фиксирани или по-евтино ако наистина имате приятел, работещ в някоя фабрика. На всеки торседор се полагат по пет пури дневно по съответната фабрика и така може да се сдобиете с истинска пура.
 • Имате право на 50 бройки пури във вашия ръчен или чекиран багаж като се връщате от Куба.
 • Ако купувате цяла кутия пурите вътре трябва да изглеждат еднакво. Капата/еластичен слой тютюн представляващ най-външния слой на пурата/ определя цвета на пурата. Така например серията Cohiba Maduro 5 използват капа отлежала от 2 до 5 години Много често капата бива боядисана за да изглежда по-тъмна /тоест отлежала/ Кутията трябва да има холограма и печат.
 • Всяка пура се прави от листа по строго пазена рецепта. Куба е единствената страна която пази стандартите за това в законодателната си система.  За това всяка серия пури има специфичен вкус, плътност и аромат. Тези характеристики не са винаги константни, защото реколтата винаги е различна всяка година тъй като времето е променящо се.
 • Всеки един модел е стандартизиран със строги пропорции като дебелина и дължина които може да видите тук:

  ПУРИ КУБА

  ПУРИ КУБА

Истина е, че на всеки истински работник му се полагат пет пури на ден като компенсация за тежкия труд. Всяка истинска пура минава над 300 ръчни манипулации до крайния продукт. Да започнем от събирането на листата, което е безкрайно отговорен процес. Накратко за него. Семената на тютюна са много дребни и се садят първо в разсадник обикновено през септември. След 2 месеца растението се пресажда в полето и когато то достигне десет до петнадесет  сантиметра, се сади на полето. Региона в Куба, където се гледа най-висококачественият  тютюн се казва Вуелта Абахо и се намира в Западна Куба, близо до Винялес
За това способства уникалният климат в района и глинестите червени почви, което кара растението да пуска по-дълбоки корени като обогатява листата с минерали. Там съм виждал съм огромни листа, близо 40 сантиметра. За разлика от България в Куба листата се берат по всяко време а не както при нас рано сутрин. Казано на шега на Карибите не е нужно толкова зор 🙂 Откъсват се лист по лист и процеса е много трудоемък. След като се събере продукцията листата се окачват в сушилня за допълнителна ферментация/сушене около три месеца, до месец май. След това държавната фирма Таба Куба изкупува продукцията на фиксирани цени.  Като пристигнат във фабриките листата първо се сортират от жени. В Куба /а и по целия свят/ се вярва, че жените са добри в пипането. Те ги подреждат по няколко характеристики. С така сортираните листа идва и най-важната ролята на тордесора. Най-еластичните листа /капа/ служат за повърхностния слой на пурата и както споменахме по-горе по тайна рецепта се разпределят за съответната марка пури. Вътрешните листа  се наричат воладо, лихеро и секо. Определящия тютюнев лист за силната пура е лихеро, а за по леките  секо. Торседорите ги свиват, прилагат бъдещата им форма и ги слагат в дървена преса според модела. След това се режат с гилотина а от другата страна от която ще се пуши се залепва крайчето. Материала за залепване е специален вид смола. След това готовите пури минават през качествен контрол, който включва освен преценка на точния им размер и проводимост със специален уред. Той служи за да се провери плътността на пурата отвътре, която ако е голяма пурата ще бъде пушена трудно.  Пурите се съхраняват в хладилни камери с необходимата влажност които има във всяка фабрика. Като стане време, държавния дистрибутор Habanos S.A. ги доставя по света. Посетете фестивала на пурите, който се провежда всеки февруари в Хавана.

В Куба има много марки пури. Ойо де Монтерей, Партагас, Коиба, Ромео и Жулиета, Монтекристо, Симон Боливар и други. Интересно е, че всяка фабрика произвежда почти всички брандове пури. Куриозен е  факта, че имената примерно на известния бранд Ромео и Жулиета идва след като оратора чел едноименната творба на Шекспир. Във всяка фабрика за пури в Куба има специална длъжност оратор, който чете вестници, книги за да разнообразява работния процес на торседорите. Фабрики за пури в Куба освен в Хавана има и в Тринидад и Санта Клара.  Любимата пура на покойния Ел Команданте Фидел Кастро Рус е  Cohiba Corona Especiales  или още известно като COHIBA LANCERO която е тънка, дълга и лека  и изключително ароматна пура. Почти невъзможно е да я намерите, защото тя се прави с най-ароматните листа и винаги е в лимитирано количество. Лимитирано количество е търговска дума с която много се спекулира, но в Куба това е истина. Все пак на панаира на пурите, който се провежда в Хавана може да се сдобите е нея. Ако сте дипломат може да посетите фабриката за пури COHIBA /след потвърждение фабриката не приемат туристически групи/ и там също е възможно. Любимата пура на Фидел Ако искате да разберете всичко за пурите трябва да присъствате на ежегодния фестивал в Хавана всеки февруари.Трябва обаче да направите резервацията си поне 6 месеца по-рано иначе няма да има места. И така. Купили сте си пури. Прочетете по-надолу как да ги съхраняваме. Kак да съхраняваме пури правилно? Пурите трябва да са държат в умедор /дървена кутия от най-често кедрово дърво/ като избирайте такъв с по-дебели стени. Добрия умедор поддържа влажността като запазва и добавя аромати на пурата. Идеалната влажност е между 65 и 72 процента. Не допускайте влажността да падне под 65 процента. Влажността се регулира като овлажнявате гъбата която се намира в умедора. Ако пурата изсъхне тя губи своите качества и аромат и става само за подпалки.  Също така не е много добре влажността да е над 85 процента. Ако искате да добавите аромат може да капнете няколко капки уиски, ром или пък няколко зрънца кафе примерно в овлажнителя. За да си купите добър хумедор трябва да знаете две неща. Добрият умедор тежи. Цената му започва минимум от 50 кука /за 25 пури/ и нагоре. Когато затваряте капака , той изтласква въздуха и се прибира плавно. Не купувайте кутии които са леки и струват под 20 кука. Повече за цените и валутата в Куба тук.

ПРОЧЕТЕТЕ ЗА ФЕРМАТА ЗА ТЮТЮН НА БЕНИТО ВЪВ ВИНЯЛЕС ТУК