Много хора, пътували в Куба, са ме питали как да се сдобият с истински кубински пури. Е, тази статия е за всички тях.

Всеизвестен факт е, че най-качествените пури в света се правят в Куба. Не е тайна, че най-големите измами, от които страдат туристите, са свързани с фалшиви пури, свити с отпадъчен тютюн, а понякога дори с листа от банан. На външен вид често изглеждат добре, но лъжата проличава, когато ги запалите или разрежете.  Донякъде оправдавам кубинците – те постъпват така, за да припечелят някой лев от туристите, заради ниските заплати и високия стандарт на живот, непосилен за местните. Но нашата цел е да избегнем капаните, така че ето няколко съвета как:

  • НИКОГА не купувайте пури от улични търговци, водачи на рикши или съмнителни персони на ключови туристически места в Стара Хавана близо до фабриките за пури – “Кохиба”,  най-голямата фабрика “Корона”, “Хаче Умпан” или “Партагас”.  Ще ви казват, че пурите са “директно от фабриката”, а ако се вържете, ще ви излъжат на развален английски, че чичото, лелята, братовчед им или самите те работят там. Говорят лош английски, но вероятността да бъдете измамени е 99 %. Aко ги послушате, ще ви заведат в някое задънено мазе, където ще ви предложат добре изглеждащи пури – външността обаче лъже.
  • Ако пурата е направена от нарязан тютюн, то тя е правена на машина, а не ръчно. Пурите се правят от цели листа! Затова например пурите от най-ниската серия Guantanamera са толкова евтини – средно по 2 евро парчето.
 • Най-фалшифицираните пури в Куба се от марката “Кохиба” /Cohiba/ и в частност – модела Cohiba Explendido. Винаги го предлагат с кутия за средна цена 50-60 кука/евро/.
 • Най-добрият начин да се сдобиете с пури е от държавните магазини, където цените са фиксирани. Най-евтино, разбира се, е от сигурен приятел, работещ в някоя фабрика – на всеки торседор се полагат по пет пури дневно от съответната фабрика…
 • Имате право на 50 бройки пури в ръчния или чекирания си багаж на връщане от Куба.
 • Ако купувате цяла кутия, пурите вътре трябва да изглеждат еднакво. Капата /еластичен слой тютюн, представляващ най-външния слой на пурата/ определя цвета на пурата. Така например серията Cohiba Maduro 5 използват капа, отлежала от 2 до 5 години, Много често капата бива боядисана, за да изглежда по-тъмна, т.е. отлежала. Кутията трябва да има холограма и печат.
 • Всяка пура се прави от листа по строго пазена рецепта. Куба е единствената страна, която нормира тези стандарти в законодателната си система. Всяка серия пури има специфичен вкус, плътност и аромат. Тези характеристики невинаги са константни, тъй като реколтата е различна всяка година, а времето – променливо.
 • Всеки модел е стандартизиран със строги пропорции като дебелина и дължина, които може да видите тук:

  ПУРИ КУБА

  ПУРИ КУБА

Както споменах, на всеки работник във фабрика за пури се полагат по пет пури на ден като компенсация за тежкия труд. Всяка истинска пура минава над 300 ръчни манипулации до крайния продукт. Започва се от събирането на листата, което е безкрайно отговорен процес… Семената на тютюна са много дребни и се садят първо в разсадник обикновено през септември. След два месеца растението се пресажда в полето и когато достигне 0,10 – 0,15 см., се сади на полето. Регионът в Куба, където се отглежда най-висококачественият  тютюн, се казва “Вуелта Абахо” и се намира в Западна Куба, близо до Винялес

За това способства уникалният климат в района и глинестите червени почви, така че растението пуска по-дълбоки корени, а листата му се обогатяват с минерали. Там съм виждал огромни листа, близо 0,40 см. За разлика от България в Куба листата се берат по всяко време, а не рано сутрин, или с други думи, типично по карибски “без много зор”. Берат се лист по лист, процесът е много трудоемък. След като се събере продукцията, листата се окачват в сушилня за допълнителна ферментация/сушат около три месеца, до месец май/.

След това държавната фирма “Таба Куба” изкупува продукцията на фиксирани цени. Като пристигнат във фабриките, листата първо се сортират от жени. В Куба /а и по целия свят/ се вярва, че жените са добри в ръцете. Те ги подреждат по няколко характеристики. С така сортираните листа идва и най-важната ролята на тордесора. Най-еластичните листа /капа/ служат за повърхностния слой на пурата и както споменахме по-горе, по тайна рецепта се разпределят за съответната марка пури. Вътрешните листа  се наричат воладо, лихеро и секо. Определящият тютюнев лист за силната пура е лихеро, а за по-леките – секо. Торседорите ги свиват, прилагат бъдещата им форма и ги слагат в дървена преса според модела. След това се режат с гилотина, а от страната, от която ще се пуши, се залепва крайчето. Материалът за залепване е специален вид смола.

Готовите пури минават през качествен контрол, който включва преценка на точния им размер и проводимост със специален уред. Той служи, за да се провери плътността на пурата отвътре, тъй като, ако пурата е голяма, ще бъде трудно да се пуши. Пурите се съхраняват в хладилни камери при определена влажност. Последната стъпка е доставянето на пурите по света от държавния дистрибутор Habanos S.A. Посетете фестивала на пурите, който се провежда всеки февруари в Хавана.

В Куба има много марки пури. “Ойо де Монтерей”, “Партагас”, “Коиба”, “Ромео и Жулиета”, “Монтекристо”, “Симон Боливар” и други. Интересно е, че всяка фабрика произвежда почти всички брандове пури. Куриозен е фактът, че името на известния бранд “Ромео и Жулиета” идва след като ораторът прочел едноименната творба на Шекспир. Какво е оратор ли? Във всяка фабрика за пури в Куба има специална длъжност “оратор”, който чете вестници, книги на торседорите, за да разнообразява работния процес. Фабрики за пури в Куба освен в Хавана има и в Тринидад и Санта Клара. Любимата пура на покойния Ел Команданте Фидел Кастро Рус е  Cohiba Corona Especiales  или още известна като COHIBA LANCERO – тънка, дълга и лека  изключително ароматна пура. Почти е невъзможно да я намерите, защото тя се прави с най-ароматните листа и винаги е в лимитирано количество. Лимитираното количество – с него много се спекулира, но в Куба то е абсолютен факт. COHIBA LANCERO може все пак да намерите на панаира на пурите, който се провежда в Хавана. Ако сте дипломат, може да посетите фабриката за пури COHIBA.

 Любимата пура на Фидел

Ако искате да разберете всичко за пурите, трябва да присъствате на ежегодния фестивал в Хавана всеки февруари. Резервация е необходима поне 6 месеца по-рано…

И така! Купили сте си пури. Сигурно се питате как да съхранявам пурите си правилно? Пурите трябва да са държат в хумидор /дървена кутия най-често от кедрово дърво/, избирайте такъв с по-дебели стени. Добрият хумидор поддържа влажността, като запазва и добавя аромати на пурата. Идеалната влажност е 65 – 72 %. Не допускайте влажността да падне под 65 %. Влажността се регулира като овлажнявате гъбата която се намира в хумидора. Ако пурата изсъхне, тя губи своите качества и аромат и става само за подпалки. Също така не е много добре влажността да е над 85 %. Ако искате да добавите аромат, може да капнете няколко капки уиски, ром или пък няколко зрънца кафе в овлажнителя. За да си купите добър хумидор, трябва да знаете две неща. Добрият хумидор тежи. Цената му започва минимум от 50 кука /за 25 пури/ и нагоре. Когато затваряте капака, той изтласква въздуха и се прибира плавно. Не купувайте кутии, които са леки и струват под 20 кука. Повече за цените и валутата в Куба прочетете тук.

ПРОЧЕТЕТЕ ЗА ФЕРМАТА ЗА ТЮТЮН НА БЕНИТО ВЪВ ВИНЯЛЕС ТУК