Преди да заминем за Мадагаскар

Преди да заминем за Мадагаскар

Преди да заминем за Мадагаскар

Какво трябва да знаем преди да заминем за Мадагаскар?

Здраве:

На първо място най-важното е да знаете, че в Мадагаскар  няма задължителни ваксини.Аз не си направих такива, въпреки че се препоръчва поне  против малария и по желание против жълта треска, хепатит А и Б. Ако нямате ваксина и НЕ желаете да си слагате си купете добър тропически репелент /антикомарин/против комари и насекоми. В националните паркове на Мадагаскар,  където ще изследвате лемури и насекоми използвайте дълги анцузи, с които да покривате краката си.

Хигиената сред местните е на ниско ниво за това винаги хапвайте в ресторанти за чужденци и в хотела, в който сте избрали. Никога не пийте от течащата вода от чешмите и ако предпочитате местните плодове и зеленчуци, внимателно ги измийте преди консумация. Moже да си закупите вода от магазините./0.50-1 евро/

Време:

Преди да заминем за Мадагаскар трябва да вземем дрехи и за лято и за пролет.В Мадагаскар съществуват няколко климатични района.Във високата земя, както и викат местните, която заема централната част на Мадагаскар, около столицата Антананариво и Анцирабе, температурите през юли и август /тамошната зима/ падат често до 4-5 градуса през нощта. В останалата част на страната температурите през това време на годината са около 15-20 градуса до 27-30 през деня.Най-доброто време за посещение на Мадагаскар е между август и октомври.



Прочетете повече за времето в Мадагаскар тук.

Сигурност.

Мадагаскар подобно на Куба е относително сигурна държава. Все пак ако сте в столицата Антананариво, избягвайте нощните разходки. Има случаи на ограбени чужденци, но засега са единични. Местното население е миролюбиво, но просещо от всеки „ваза“ – чужденец. Добре е преди да заминете за Мадагаскар да си вземете раничка, която да седи пред тялото за пари, фотоапарат и други вещи.

Пари:

В Мадагаскар националната валута се казва Малагашки Ариар. Eдно евро се равнява на 4,723.38  MGA /малагашки ариари/ по курс в момента, когато четете тази статия, защото се обновява  автоматично. Имайте предвид, че най-добрият курс е 1 евро за 3500 малагашки ариара. В Мадагаскар можете да обменяте долари както и английски паунди.

В Мадагаскар подобно на Куба e имало паралелна платежна система, вседно с малагашки франк, който обаче е изваден от употреба през 2005 година. Въпреки че нас не са ни питали е възможно някой да ви поиска /най-вече в дълбоката провинция/ да платите в аналога на малагашки франк, който за да не ви излъжат, разделяйте на пет. Тоест ако някой ви поиска 5000 малагашки франкове вие може да му дадете 1000 ариара. Но пак повтарям случаите са единични и в провинцията. Навсякъде работи националната валута Малагашки Ариар.

Ако решите да обменяте пари, го направете веднага след като минете паспортен и визов контрол във залата на посрещачите ако кацате в Антананариво. В залата за посрещачи има няколко банки. Едната е Bank of Africa /лош курс/ и BNI Madagascar -най-добър курс/

За хора свикнали с безкасови плащания имаме добра новина. За разлика от КУБА примерно тук работят повечето карти на VISA, American Express, Mastercard и други. Все пак имайте наум че таксите са между 4 и 5 процента от сумата. Освен това един банкомат, /не знам дали това е било просто случайност не даде повече от 440 000 ариара/ което е равностойността на около 110 евро. Все пак VISA  е най-безпроблемната карта.

Банкнотите на са 100, 200, 500, 1000, 5000, 10000 и 20000 малагашки ариара. 20000 банкнота бе въведена скоро. Изобщо сте милионери като обмените пари 🙂

 

error: Content is protected !!