Алеята на баобабите.

Алеята на баобабите.

Avenue of the Baobabs. Алеята на баобабите.

Символите на Мадагаскар са лемурите и баобабите. В този смисъл голяма част от туристите, които кацат в Мадагаскар се отправят  до Морондава, за да видят иконата на страната, Алеята на баобабите или Avenue of the Baobabs. Макар че използвам най-известната фраза за тази забележителност тук авеню-булевард няма. Има тесен кафяв черен път, по който местните се чудят как да измъкнат някой лев/ариар/  на цъкащите с език чужденици, които под строй чакат да стане залез за да снимат някой фото-шедьовър. За това ние отминахме групите и минахме от тук сутринта за усетим мястото.


Баобаба е огромно и достолепно дърво и най-много от видовете му шест се срещат само тук а останалите в Африка и Австралия.  Баобаба обаче е късметлия. Ствола му е като гъба, за да поема повече вода за сухия сезон, а от вътре е кухо. За това местните и  френските диваци са го оставили, а са изсекли други дървесни видове като Палисандъра например. Осемдесет процента от територията на Мадагаскар е обезлесена вследствие на системното изсичане най-вече преди и след френската колонизация на острова. В днешни дни местните продължават това дело и за да освобождават земи за говедата-зебу  палят  гори с баобаби. Другата причина за този прекрасен огън е, че той унищожавал насекоми, които можело да навредят на малките бебе-зебута. Чудесна причина. Видях по нашия път хиляди хектара горящи безконтролни гори. Но причината за това не са само местните диваци, а и тези отгоре, които контролират Мадагаскар. По скоро експлоатират. Имат все още за експлоатация…

Та да се върнем на темата. Преди тук около Авенюто на баобабите е имало гора, но сега са останали само малко баобаби, защото те както описах отгоре са късметлии.. За да се снимате с тях. Местните твърдят, че баобабите имали дух, който отгатвал желания. Сигурно са прави. Вашето какво ще е?

error: Content is protected !!