Денят на Мъртвите

Деня на мъртвите

Денят на мъртвите

Задушница в България е ден за възпоменаване на душите на починалите или църковен помен в чест на мъртвите. В Мексико също имат своята задушница, но тя минава по-съвсем различен начин.

Денят на мъртвите, честван на всеки втори ноември е един от най-важните събития в Мексико. Посещавайки тази страна, навсякъде ще видите като сувенири черепи, скелети които са свързани с този празник. Втори ноември съответствува на католическата Задушница, но е толкова повод за траур, а по-скоро за шумна фиеста. Това по-различно отношение към смъртта идва от индианците. Те вярвали, че смъртта слага края на земния живот, но не и на душата. Където тялото умира, душата се връща през нощта на 1 срещу 2 ноември, за да празнува с живите роднини.

Така приготовленията започват седмици преди 2 ноември. Мексиканците влагат много фантазия и декориране в честването на празника. Всички се обличат в костюми със скелети, рисуват черепи. За големия семеен пикник на гробището се приготвят много ястия. Хляба е също във формата на скелет. Поднасят се миниатюрни ковчези от марципан и захарни черепи. През нощта семействата на починалия украсяват гробовете с цветя и свещи. Има музика, хората се смеят, молят се. В света на мъртвите е весело. Традициите обаче са различни според региона.  

Всъщност веднъж присъствахме на този празник и се сетих за празнуването на мъртвите в Мадагаскар, където там достигат още по-далече, танцувайки с кокалите на починалите си роднини.

Предишния ден в северния съсед на Мексико САЩ се празнува все по-популярния за съжаление в България Хелоуин.