Приключения в Мексико и Гватемала 20 ноември 2022

Първи ден в Мексико Сити.

Тур на Мексико сити – историческия център на града, главния площад Сокало, Националния дворец, построен от Кортес през 1529 г. и известен със стенописите на Диего Ривера от началото на XX век, градската катедрала (най-голямата и една от най-старите на запад от Гринуич), както и руините от столицата на ацтеките – Тенотчитлан, разположени до катедралата.

Следобяд ще се качим на една висока кула и ще видим безкрайния хоризонт от сгради и вулканите обградили този мегаполис. Нощувка в Мексико сити.

Втори ден в Мексико Сити.

Еднодневна екскурзия до Теотиуакан/отиване и връщане около 100 километра/ Тръгване в 6 сутринта.

Теотиуакан („Мястото на боговете”) е най големият запазен град от древността в Северна и Южна Америка. Ще видим третата най-голяма пирамида в света – Пирамидата на Слънцето, свързана чрез Булеварда на мъртвите с по-малката Пирамида на Луната. В центъра на археологическата зона има прекрасен музей с експозиция на редки археологически предмети и умален модел на Теотиуакан.

Следобед трансфер до хотела и втора нощувка в Мексико Сити. Вечерта по желание ще отидем до Площад Гарибалди където може да ни припяват мариачи а ние да си пийнем по една две пет маргарити и да си починем от обиколката днес.

Трети ден в Мексико

Трансфер до летището и полет Мексико Сити- Тукстла де Гутерез. Полет в 6 сутринта.

Следва трансфер до началото на каньона Сумидеро. Ще се качим на лодка и ще направим прекрасна разходка навътре в каньона. В най-тясната и висока част скалите се издигат до 1100 метра. В края на каньона ще наблюдаваме и крокодили. Разходката ще трае около час и половина.

В около 5 следобяд ще пристигнем в град Сан Кристобал де лас Касас. Града малко напомня Тринидад в Куба със своите каменни настилки и колониална архитектура. Ще видим и цветния квартал от накацали по склоновете колоритни къщички.

Нощувка в Сан Кристобал.

Четвърти ден в Мексико

Сан Кристобал де лас Касас -Ел Чифлон- Сан Кристобал де лас Касас.

Днес отиваме на еднодневна екскурзия до чудните водопади Ел Чифлон и езерата Монтебельо на границата с Гватемала. /не се предлагат от никоя агенция в България/ Тръгване около 8 часа и връщане в 9 часа вечерта. Ще имаме възможност да се пуснем с zip line/въже над джунглата/ за по-авантюристично настроените. Въжетата са подобни на Лас Теразас Куба.

Може да се изкъпем в изумрудените синьо зелени вирове на Чифлон а в езерата Монтебельо ще се разходим със сал. Цветовете не са създадени с фотошоп, реални са :).

Връщане в Сан Кристобал около 17:30-18:00 и втора нощувка.

Пети ден в Мексико

Сан Кристобал - Агуас Азулес- Руините на Паленке.

Рано сутрин напускаме Сан Кристобал и тръгваме към друго природно чудо в Щата Чиапас. Агуас Асулес или сините води. Ще започнем да слизаме надолу /Сан Кристобал е на по-висока надморска височина/ и ще усетим влагата и температурата като видим водопадите. Ще навлезем в гъсти джунгли. Ако искате може да се изкъпете във водопадите Агуа Асулес.

След около час ще пристигнем в Паленке Мексико. Едно от най-впечатляващите дворци на Маите погълнати с времето от джунглата след края на цивилизацията им.

Нощувка край Паленке в хотел с басейн.

Шести ден в Мексико. Екскурзия до древните селища на маите Яхчилан и Бонампак.

Ранно ставане в 6 и трансфер към Яхчилан.

Закуска/вкл в крайната цена/ и пристигане до границата на Мексико с Гватемала. Качваме се на лодка по река Усамасинта, която е граничната река разделяща Гватемала и Мексико. Ще изминем вълнуващи 25 километра с наистина девствени джунгли, ще чуем крясъци на маймуни и много птици. Накрая ще достигнем зелените руини на Яхчилан. Първото заселване тук датира от трети век преди новата ера. Разцвета на Яхчилан е по време на династията на цар Itzamna-Ягуар III и сина му Pajaro-Ягуар IV .

Всъщност това е единствения възможен начин да се достигне до древния Яхчилан който поради трудната му достъпност е спасен за сега от тълпите туристи. Дълбоко в джунглата Лакандон ще видим обрасли статуи и древни руини на майската цивилизация които бавно се поглъщат от джунглата. Ще наблюдаваме и живота на диви маймуни.

След това ще обядваме и ще побързаме към Бонампак /затваря в 16:30 / където ще видим най-добре запазени рисунки от живота и битието на маите.Благодарение главно на тези стенописи, в които изобразяват битки, войни и жертвоприношения историците развенчават мита, че маите са били миролюбива цивилизация . Нощувка в Коразал с вечеря.

Седми ден. Трансфер Коросал- Флорес Гватемала.

Днес приключението продължава с пълна сила. Закусваме и с лодки ще пресечем отново реката Усамасинта за да влезем в Гватемала. Първото впечатление за Гватемала ще ви излъже. Ще тръгнем с джипове по кафяв път. Малко по-късно пътя се оправя. В около 3 часа следобед пристигане в живописния Флорес, намиращ се на остров в езерото Петен Ица. Градчето е прекрасно, с малки улички и цветни фасади. Разходка. Като една от запазените марки на bgspace ще ви закараме във вкусен, но за сметка на това евтин ресторант на брега на езерото, където вълните ще плискат на метър пред вас. На чаша вино ще си спомним емоциите от последните дни и ще се подготвим за новите, които предстоят.

Нощувка във Флорес.

Oсми ден. Тикал Гватемала. Загадъчен спомен за една изчезнала империя

Ранно тръгване към Тикал който според много археолози е най-впечатляващия комплекс от наследството на Маите. Той е бил столица на древното Мутулско царство. Тук се намират най-високите пирамиди от Майската цивилизация, които са открити през 1848 година които гъстата влажната джунгла съхранила няколко столетия. Възможно е да видим папагалите токани и маймуни.

Нощувка в Флорес.


Девети ден. Флорес - Ланкин Гватемала

Връщаме се в Гватемала. Днес ще направим най-дългия преход / от 8 до 11 часа в зависимост от трафиак/ до Ланкин Гватемала. Настаняване в хотел Ел Портал в резервата Семук Шампей в джунглата. Нощувка

Десети ден. Семук Шампей.

Природния феномен Семук Шампей е едно от най-красивите места в Гватемала. Река Кахабон мина под около 300 метров терасовиден, варовиков мост, образувайки зелено сини лагуни с прекрасна за къпане и плуване вода. От двете страни има гъста джунгла.

Следобед ще отидем на другата незабравима атракция /за хора които имат клаустрофобия ще предложим почивка в хотела/.Ще спуснем в близко намиращата се пещера. Необходимо е да имате фенер и аква обувки. Ще видим подводни водопади, реки и чудни образувания. Незабравимо! Втора нощувка в Семук Шампей.

Единадесети ден. Трансфер  Самук Шампей - Гватемала Сити- Антигуа 6-7 часа

Пристигане в хотела и нанасяне. Свободно време за снимки в старата столица на Гватемала Антигуа.Нощувка

Дванадесети ден. Антигуа.

Антигуа

Антигуа е старата столица на Гватемала. Разположена около три вулкана ще ви плени с колониалната си архитектура, калдъръмените си улички и цветните фасади. Безброй пъстри ресторанчета и кафетерии предлагат най-доброто от гватемалската кухня както и известното местно кафе, което ние разбира се няма да пропуснем.

Тринадесети ден. Антигуа

За днес ще предложим 3 варианта. Вулкани, езера или разходка из Антигуа. Вижте в секция допълнителните варианти.

Четиринадесети ден. Трансфер Антигуа-Гватемала. Полет Гватемала- Канкун

Трансфер Антигуа- летище Гватемала и полет към белите плажове на Канкун в Мексико.

Настаняване в хотел 4/5 звезди всичко включено за три нощувки

Ривиера Мая

Четиринадесети, петнадесети и шестнадесети  ден Канкун. Възможност за допълнителни екскурзии или просто лежерно спокойствие в хотела. Вижте нашите идеи в секция ДОПЪЛНИТЕЛНИ  ако искате още приключения. Естествено гида на български е бил на всички от тях и ще ви посъветва за всички.

Шестнадесети ден. Полет от Канкун към България/Европа.

Цена 2200 долара при поне 5 човека. Включено:

 

  • Всички нощувки в къщи за гости и хотели по програмата със закуски
  • Всички входове за резерватите по програмата
  • Всички трансфери с 3 вътрешни полети Мексико Сити- Тукстла Гутиерес и Гватемала Сити-Канкун
  • 3 дни всичко включено в 4/5 звезден хотел в Канкун /Ривиера Мая
  • Сим карти с интернет

Не е включено: 

  • Билет от Европа/САЩ до Мексико
  • Лични разходи и бакшиши

ЗАБЕЛЕЖКА: ВЪЗМОЖНО Е ПРОМЯНА НА САМОЛЕТНИЯ БИЛЕТ ДО 6 ДНИ НАПРЕД/НАЗАД  В ПРОГРАМАТА

За участие пишете на reservations@bgspace.com или от тази контактна форма:

    Малки групи. Винаги сме равни или под 9 човека плюс гида. Не обичаме масовия туризъм. Това е особено актуално сега заради Корона Вируса. Спазваме всички мерки. Винаги гид на български
    Отбрани къщи за гости и хотели. Не допускаме мизерни места за нощувки. Наясно сме, че човек който е дал голяма сума да пътува и е минал половината свят не трябва да спи в лоши условия. Предлагаме луксозни къщи и най-добрите хотели.
    Подбрани ресторанти и богата нощна програма. Там когато свършва програмата и гидовете от агенциите си отиват, нашата продължава. За нас гастрономическото приключение е не по-малко от самото пътуване.
    Най-богатите и разнообразни авторски програми.
    Предлагаме и индивидуални приключения.
    Живеем извън България, но ще ви чакаме на летището в Мексико Сити

    Тринадесети ден. Антигуа

    Днес ще предоставим 3 варианта за последната ни нощувка в Антигуа. Задължително е до началото на екскурзията в Мексико да кажете кой избирате. Поне 3 човека желаещи трябва да има за вариант 2 и 3. За първия вариант няма проблем.

    • Тринадесети ден Вариант 1. Антигуа. Свободно време за разходки из прекрасния град и време за пазаруване и кулинарен туризъм и сувенири. Както винаги, ще ви посоча най-добрите ресторанти които тук не са никак малко.
    • Тринадесети ден  Вариант 2.

    /06:00 часа сутринта до 13:00 следобед/Посещение на действащия вулкан Пакая.

    Антигуа - Панахачел (около 3 часа) Рано сутринта, търсачите на по-силни усещания ще имат възможността да видят от близо действащия вулкан Пакая –едно от малкото места в света, където при късмет може да се наблюдава течаща лава буквално под краката ви (не е гарантирано на сто процента).

    Вулкана

    Може да си изпечем сладко на горещите скали. Все пак няма да се задържаме много и ще се приберем обратно до буса, наслаждавайки се на приказната огърлица от вулкани. След трека до вулкана около 13:00 следобяд се връщаме към Антигуа. Свободно време за почивка, релакс или пазаруване на сувенири.

    •  Тринадесети ден Вариант 3. -Антигуа-eзерото Атлитан-Антигуа

    Езерото Атитлан – Антигуа (около 3 часа oтиване и толкова връщане)

    Рано тръгване около 6 часа към езерото Атлитлан, което е образувано в кратера на вулкан. Около самото езеро гордо се извисяват три вулкана. Като пристигнем, ще се разходим с лодка по езерото и ще посетим автентичното село Сантяго Атитлан, разположено на брега на тесен залив с невероятни гледки към вулкана Сан Педро и с вулканите Атитлан и Толиман издигайки се зад него.

    Ще се разходим до основната църква минавайки по главната улица с нейните галерии и занаятчийски магазинчета, предлагащи чудесни картини и сувенири. Връщане привечер в Гватемала.

    Петнадесети ден.

    КАНКУН

    Първа екскурзия. Гмуркане с костенурки , посещение на единствения археологически комплекс на Маите разположен на морето Тулум /6-8 часа/ и посещение на Сеноте две Очи където имате възможност за гмуркане с екипировка /ако притежавате лиценз/.Цената зависи от колко човека се запишат.

    Втора екскурзия. Посещение на парка Екс Карет.Най-големия от този тип приключенски паркове предлага един изцяло създаден от човека парк с водни тунели, река с лодка по него, ботанически паркове и аквариуми. Цена около 90 долара с включено хранене.

    Трета екскурзия. Посещение на водния парк.Този парк, частично построен от човека включва почти изцяло водни забавления. Водни пързалки, посещение на сеноте /водни пещери/ катерене по въжени мостове, скачане с въжета във водата, кану и сноркелинг.

    Четвърта екскурзия. Посещение на парка на Приключенеца. Каране на джипове, пускане от огромна височина с zip line/въжена линия/ са част от атракциите на този прекрасен парк. За хора с повече адреналин

     

    Пета екскурзия. За тези които искат още история и природа. Еднодневна екскурзия до Храмовия комплекс Чеченица, с Валядолид и най-голямото Сеноте в Мексико Гранд СЕНОТЕ. Чеченица с Храма на бога Кукулкан е пресечена пирамида, което е едно от новите 7 чудеса на света.

    Следва посещение на прекрасния Валядолид и най-голямото сеноте в Мексико Гранд Сеноте.

    Шестнадесети ден. Полет от Канкун към България/Европа.