Десет факти за Мексико

Десет факти за Мексико

Десет факти за Мексико

  1. В Пуебла Мексико „Фолксваген“ създава производственото предприятие за любимата на Хитлер“колата на народа“. На 30 юли 2003 година се произвежда последния в света фолксваген костенурка.
  2. Бенито Хуарес Гарсия (1806-1872) e първия политик с индиански произход, който става държавен глава. На негово име е кръстено летището в столицата.
  3. Завоевателя на Мексико се казва Ернандо Кортес. Той нахлува тук през 1519 година в близост до днешния град Веракрус. Подобно на много племена в региона, индианците са смятали конквистадорите за богове. Но тук след въоръжена съпротива многобройните местни племена са победени от бруталните действия през август 1521 година.
  4. Най-обичаният и най-големият градски парк в столицата се казва Шапултепек чиято местност преди Колумб е била свещенна
  5. Строителството на Градската Катедрала на „Ел Сокало“ в столицата трае почти 300 години  (1525-1813)
  6. Подобно на могъщия си северен съсед, държавата е разделена на федерални щати, които тук са 31 на брой.
  7. Мексико е страната е на трите култури. Централно американските древни цивилизации, испанското влияние и модерното развитие са най-отличителните следи в историята и. В предколумбовия град Тлателолко на територията на столицата може да видите ацтекски храм, барокова катедрала от XVI век и модерни постройки.
  8. Столицата на Мексико е единствената такава, която доказано потъва. Построена върху пресушено езеро, тя преживява опустошителното земетресение през 1985 година със сила 8.1 по скалата на Рихтер. За сметка на това е заобиколена от действащи вулкани.
  9. Фрида Кало (1907-1954) е името на мексиканската живопис. На 18 годишна възраст художничката получава тежки наранявания на гръбначния стълб. След 3 години прохожда отново, тя показва на бъдещия си съпруг Диего Ривера някои от творбите си. След женитбата им, тя възприема неговия стил, ориентиран към кубизма. Дава подслон на Лев Троцки и се влюбва в него като малко отмъщение на факта, че мъжа и преспива със сестра и. Една от най-знаменателните и картини е „Пречупена колона“ през 1944 година, която изобразява нейното тяло с пречупена колона вместо гръбначен стълб.
  10. Най-популярния курорт в Мексико се казва Канкун и на майски означава „гнездо на змии“.  Tук се събират най-много туристи от САЩ и Канада. Тук можете да видите много  сеноти,  които се срещат само в Мексико.