Основна информация за Мексико.

Основна информация за Мексико.

Думата Мексико произлиза от две думи на езика на ацтеките Nahuatl  “ Мetzli“  означава луна, „Xictli“, което означава пъп у „Co“ което означава „на“. Мексико-Пъпът на Луната.  От различни хипотези за произхода донякъде може да се обясни и с това, че столицата Теночтитлан е бил като пъп в центъра на езерото Тескоко. На нейно място е построен Мексико Сити.

Мексико е най-северната латинска страна и втора по население в Латинска Америка. На север граничи със Съединените Американски Щати, а на юг с Гватемала и Белиз. От най-северозападната точка на границата със САЩ до най-югоизточната с Гватемала са около 3100 километра. Най-голям град е столицата Мексико Сити. Географско Мексико е изцяло в Северна Америка, а културно принадлежи на Латинска Америка. Централно американски високоразвити култури като Маите и Ацтеките с испанското влияние и възникване на модерната цивилизация са най-характерните периоди в развитието на страната. Площта на страната е 1 964 375 километра. Не забравяйте, че към Мексико са принадлежали сегашния щат Калифорния, Ню Мексико, Аризона, Невада и Юта. Почти половината си територия изгубена след Американско-Мексиканската война.

По-голямата част от Мексико се характеризира с планини и високи плата. Около половината на страната се намира над 1800 метра надморска височина. Официалния език е испански. Часовия пояс е -7 до 09 часа спрямо централно европейското време. Броят на жителите на страната е 129 милиона към 2020 година. Официална валута песо мексикано. Доларите са широко приети като алтернативен метод за разплащане.

Българските граждани влизат свободно в Мексико. Не са задължителни ваксини при директно влизане в страната. С българска шофьорска книжка може да шофирате из страната. Сравнително безопасна държава. В най-популярните места като Канкун, Ривиера Мая, Мексико Сити, Паленке няма никакъв проблем със сигурността на туристите.

Meксико е една от най-посещаваните държави в световен мащаб. Въпреки корона вируса ние ще включим Мексико в нашите бъдещи програми през 2020 и 2021 година. Най-посещаваните места след столицата Мексико Сити е полуостров Юкатан с курортите Плая дел Кармен, Канкун, Ривиера Мая и други.