Сенотите, чудесата на Мексико

Сеноте, чудесата на Мексико

Името сеноте произхожда от езика маите „dzonoot“ или пещера или карстови дупки, пълни с вода. Маите смятали че бога на дъжда, гръмотевиците и водите ЧААК живее в тези места. Живота на маите и тяхното земеделие бил подчинен изцяло на природните закони, така често строели своите селища близо до свещените сенотес. В същите са намирани много човешки скелети и рядко съкровища. В екстремно сушави години маите правели човешки жертвоприношения и ведно с даровете целели омилостивяване на ЧААК и дъжд. В Чи Чен Ица през 1904 година американеца Томпсън изважда от свещеното сеноте съкровища и стотици скелети и кости.

Сенотите се срещат само на полуостров Юкатан и според едно изследване на National Geographic тези карстови формирования са предизвикани от големия взрив в Карибско Море, причинил и изчезването на динозаврите . В следствие на голямото налягане от взрива са се образували множество подводни пещери.  Сенотите са безценен източник на прясна вода в район сравнително беден на реки и заради това са били свещени за маите. Сенотите образуват най-дългите подземни водни системи в света. Документирани са над 3000 сенотес като в около 65 % от тях са намирани следи от майската цивилизация.

 

Най-известните сенотес в Мексико са Сеноте дос охос в близост до Ривиера Мая, Гранд Сеноте, Сеноте Ик Кил, Чен Ха, Чапултепек, Свещеното Сеноте в Чичен Ица и много други. Не се бъркайте обаче по рекламните снимки на празните красиви пещери. Повечето сеноти са винаги пълни с туристи и за да сами трябва да дойдете преди организираните групи които идват на талази около 10-11 сутрин. Важно е да знаете, че не се допуска туристите да се плуват със слънце защитен крем тъй като той се разтваря във водата. Скоро ще направим и класация на най-красивите сенотес, но ако те са различни. Ако търсите гмуркания /включително с водолазно оборудване и бутилки/ в лазурна синьо зелена вода, посетете сеноте дос охос. Ако търсите природната красота на стръмните скали, посетете сеноте Ик Кил.