Чичен Ица Мексико

Чичен Ица

Чичен Ица Мексико

Територията на майската цивилизация се простира от бреговете на Юкатан до тихоокеанските крайбрежие на Гватемала и на юг до Хондурас.  Между 300-те година и 900 година маите създават големите церемониални центрове като Паленке, Тикал, Чичен Ица и Копан. Прочетете повече за майския календар тук.

Чичен Ица е най-посещавания пирамидален комплекс на маите не само заради своята импозантност, но и заради добрата инфраструктура, свързана с големите курорти Канкун, Ривиера Мая, Тулум и Исла де лас Мухерес което го прави лесно и удобно за разглеждане.

Името Чичен Ица в превод означава буквално „извора на хората на племето Ица“ . „Ица често е превеждано от конкистадорите като „магьосниците на водата“. В близост до пирамидалния комплекс  може да видите свещения сеноте, където маите са извършвали жертвоприношения и са хвърляли дарове в чест на бога на дъжда Чаак. Там където испанците не могли да откраднат, са се намесили наследниците на други европейци а именно американеца Едуард Томпсън, който пресушава сенотето през 1904 година и отмъква много златни скъпоценности и скелети.  Още на влизане в Чичен Ица ще видите част от приспособленията, с които Томсън е вадел реликвите, които никога не се връщат в Мексико.

Сенотите се срещат само на полуостров Юкатан и според едно изследване на National Geographic тези формирования са предизвикани от големия взрив, причинил смъртта на динозаврите заради падане на на метеорит в Карибско Море. В следствие на голямото налягане от взрива са се образували множество подводни пещери.  Сенотите са безценен източник на прясна вода и заради това са били свещени за маите. И /не само/ заради това те са хвърляли вътре даове от златно, сребро които са обект на мародерства от „изследователи“  като Едуард Хурбърт Томас, който пресушава Свещения сеноте от 1904 до 1910 година и и изземва златни предмети и човешки останки. Повече за сенотите тук.

Самостоятелно посещение на Чичен Ица и бюджет.

Ако искате самостоятелно да посетите Чичен Ица и имате кола, изберете платената магистрала за да спестите време. Тол таксите от Канкун са около 10 долара общо и си струва, защото същите пари ще дадете за бензин и време. Абсолютно безопасно е. Входа за чужденци е около 38 лв. Може да си наемете на място гид за около 30-40 лв, зависи от пазарлъка.  Тук се намира едно от седемте нови чудеса на света пирамидата Кукулкан или както испанците го прекръстват Ел Кастило. Същата е обявена за една от новите седем чудеса на света,  построена  съобразно слънчевия календар като  сенките при есенното и пролетното равноденствие да напомнят виеща се по стъпалата й змия. Имайте предвид че от хотелите в комплексите тук офертите са 3 пъти по скъпи. Можете да платите за входа с кредитна/дебитна карта. Определете си поне 3-4 часа и избягвайте да посещавате Чичен Ица по обяд заради жегата. Вземете си задължително гид ако сте самостоятелна единица. Ще изпуснете много повече от колкото си мислите.

Най-интересното в Чичен Ица Мексико

  • Пирамидата Кукулкан, лицето на Чичен Ица

Кукулкан е перната змия, чийто култ е основен за Чичен Ица. Със своите 24 метра височина, това е най-високата сграда в метрополиса. Пирамидата е четиристенна и е подчинена на астрономическите закони. Стъпалата на четирите и стени са точно 91. Като се добавят и тези на върха на храма, сборът прави 365 – по едно стъпало за всеки ден от годината. На 21 март и 23 септември (пролетното и есенното равноденствие) по северната стена на хълма се явява тъмна сянка, която създава илюзията, че надолу по стълбището се спуска огромна перната змия. Едно от другите чудеса на пирамидата Кукулкан е акустичното изживяване. Храма е проектиран така, че ако почнете да ръкопляскате срещу нея, ще чуете подобие на крясъка на свещената за маите птица Кецал.

  • Игрището.

В Чичен Ица се намира една от най-големите запазено игрище на което са се играли популярната игра на маите с каучукова топка. То е оградено от стени с отлично реставрирани каменните барелефи с сцени от игрите. Игрището е  било дълго 168 метра, оградено от две стени с по един каменен обръч, „закован” на всяка от тях, през който играчите е трябвало да прокарват каучукова топка. Състезавали се два отбора от по 7-8 човека , като играчите имали право да играят с лакти, бедра и коляно.  И ако днешните футболисти при победа получават някой лев в повече, древните им колеги са имали далеч по-различна съдба.  Капитана на победителите е била жертвоприношение му като той вярвал, че това ще му донесе вечен живот.  Според източници са били жертвани губещите, така че въпроса е спорен.  Но сцени от убиването на играчите може да видите в  релефните изображения върху двете стени на игрището, което споменахме.

  • Стената с черепи

Стената с черепи представлява четириъгълник,  ограден с каменен барелеф с изображения на стотици черепи които са копие на реалните, лежащи тук. Според някои източници това са били отрязаните глави на бойци от враждуващи племена, а според други на победителите играчи от играта на топка.

  • Обсерваторията. От нея са били наблюдавани астрономическите събития като позицията на Слънцето, Луната, Венера и главно въз основа на тях са се взимали стратегически за маите решения.