Mексико Сити. Потъващият мегаполис

Мексико Сити

Мексико Сити. Потъващият мегаполис

За да обясним заглавието на този пътепис връщаме времето назад.

Ако погледнете тогавашния град Теночтитлан ще видите приказна панорама на столицата на ацтеките, разположен в остров на несъществуващото днес езеро Тескоко с фона  отзад заснежените и  активни  вулкани Попокатепетъл и Истаксиуатъл 5230-5400 метра надморска височина. Приказка.

Датата е 12 август 1521 година. На следващия ден ацтеките ще бъдат победени испанците начело с Кортес заради което  този пейзаж ще се промени завинаги.

Мексико

Древният град Теночтитлан  върху който испанците построяват съвременното Мексико Сити

Древният Теночтитлан  е изграден в мрежа от водни канали в остров.  Така по каналите ацтеките са обменяли стоки или са пътували по вода. Преди да нападне столицата на ацтеките, Ернан Кортес бива пленен от красотата на това място. И съвсем по човешки желае да го има и да го покори. Подобно на Куба и  нейния покорител Веласкес. Само че Веласкес избива индианците и местните племена, а Кортес въпреки старанието не успява. Местните жители са много и територията е огромна за разлика от остров Куба .

След триумфа над ацтеките, испанците разрушават града и започват да пресушават езерото. С годините то изчезва. Но заради подпочвените води Мексико Сити потъва с няколко милиметра всяка година. Доказателство за това ще видите в наклонените фасади на катедралите и по-старите сгради. Ако влезете в емблематичната Градска Катедрала на Ел Сокало може да наблюдавате огромен абажур с поставени под него отметки чертащи отклоненията на абажура заради потъващата сграда. Катедралата е най-голямата в Америка със своите 25 камбани и плачещата статуя на черния Исус.

Мексико Сити е на Дева Мария от Гуаделупе както и на гениалната художничка Фрида Кало. Мексико Сити се променя във всеки един момент. Мексико Сити е и втория град след Лондон с най-много музеи в света.

Какво да видим в Мексико Сити, въпреки че списъка може да е много по-голям:

  • Ел Сокало. Центъра на столицата с неговата катедрала и руините на ацтеките зад нея.
  • Катедралата Дева Мария от Гуадалупе.
  • Латиноамериканската Кула
  • Двореца на изящните изкуства
  • Хошимилко с неговите водни канали, отправка към миналото на Теночтитлан  или Мексико Сити.
  • Музея на Фрида Кало и романтичния квартал в съседство.