Информация за Перу

Информация за Перу

Перу е държава намираща се в Южна Америка.На запад граничи с Тихия Океан, а на север с Еквадор и Колумбия, на изток с Бразилия и Боливия а на юг с Чили. Поради разнообразния си релеф, Перу е една от страните с най-богато биологично разнообразие. Разположена е близо до Екватора, но тук съществуват различни климатични зони най-вече заради високата планинска верига Анди която спира топлите въздушни маси откъм Амазония. Държавата попада в екваториалния, субекваториален и тропичен климат. Официален език Испански. Местните говорят и Кечуа- езика на Инките. Населението не съм го броял, но пише че е към 31 милиона души.

Визов режим

Българи и граждани на европейския съюз пътуват безвизово в Перу. Нужно е да притежават валиден паспорт с 6 месечна годност преди да напуснат Перу. Може да пребивавате до 3 месеца без виза. Съществуват такси и за вътрешните полети в Перу за чужденците.

Електричество

Няма нужда от адаптори мрежата е 110/220V

Престъпност и сигурност

В Перу има престъпност, но съществува туристическа полиция която е създадена да я ограничава. Избирайте централни места за нощувки. Особено в Лима избягвайте крайните квартали. Хората по провинцията и особено в Андите /индианците/ са мирни и спокойни. Агресията е рядко наблюдавана но най-вече в столицата е опасно в периферията вечер. С изключение на Мирафлорес.

Пари

В Перу съвсем спокойно може да си служите с долари като средство за разплащане вместо местния сол. 1$ = 3.24 SOL /курс към 27.07.2017/ Но имайте предвид че курсът ще е занижен. Можете да обменяте и евро. 1 EUR= 3.80 SOL но то не се приема толкова както долара. В Лима често могат да ви удрят печати при обмяната като доказателство че банкнотите са истински и за да се знае в кое бюро са обменени.  Обменяйте пари в обменни бюра /casas de cambio/ За разлика от Куба навсякъде може да си служите с кредитни и дебитни карти, дори и в най-малките магазинчета. За джобни се пригответе между 30 и 50 евро на ден. Подробно за валутата в Перу вижте тук.

 

error: Content is protected !!