Обмяна на пари в Перу

Обмяна на пари в Перу

Обмяна на пари в Перу

В Перу националната валута се казва Nuevo Sol. Eдин американски долар се равнява на [convert number=1 from=“usd“ 1 долар  to=“pen“ ]  PEN /перувиански сола/ по курс в момента, когато четете тази статия /обновява се автоматично. В Перу можете да обменяте евро и също английски паунди.По долния калкулатор в реално време може да изчислите курса към валутите Евро, Паунд и щатски долар:

Калкулатор с реалния за деня курс за вашите пари в Перу

Amount
From :
To :

В Перу американския долар е паралелна платежна система, ведно със перуанския сол. Навсякъде може да платите с него. Все пак бъдете подготвени за евентуални измами или по-нисък курс.

Ако решите да обменяте пари, не го правете в национални банки, защото поради някаква неясна за мен логика курсът е по-нисък. Най-изгодна обмяна на пари и валута в Перу става в обменните бюра, / casas de cambio/ който ще намерите в центъра на Лима.
За хора свикнали с безкасови плащания имаме добра новина. За разлика от КУБА примерно тук работят повечето карти на VISA, American Express, Mastercard и други. Направило ми е впечатление, че дори на малки сергийки може да заплатите с вашата карта.

Подходяща валута за обмяна на пари в Перу е американския долар и еврото. Имайте предвид, че ако целостта на банкнотата е нарушена е възможно да ви го вземат на по-нисък курс или да ви откажат. Не носете стотинките на еврото . Интересна подробност е, че като сменяте пари повечето обменни бюра бият техен си фирмен печат върху местното сол перувиано. Този печат е тяхната „гаранция“, че банкнотата не е фалшификат и служи за рекламация. Забавно нали 😉

Банкнотите на са 10, 20, 50, 100 и 200 перувиански сола.

Стотинките в Перу са по 5, 10, 20 и 50 centimos, а големите стотинки са по 1, 2 и 5 сола.

 

1 thought on “Обмяна на пари в Перу

    • […] В Перу съвсем спокойно може да си служите с долари като средство за разплащане вместо местния сол. 1$ = 3.24 SOL /курс към 27.07.2017/ Но имайте предвид че курсът ще е занижен. Можете да обменяте и евро. 1 EUR= 3.80 SOL но то не се приема толкова както долара. В Лима често могат да ви удрят печати при обмяната като доказателство че банкнотите са истински и за да се знае в кое бюро са обменени.  Обменяйте пари в обменни бюра /casas de cambio/ За разлика от Куба навсякъде може да си служите с кредитни и дебитни карти, дори и в най-малките магазинчета. За джобни се пригответе между 30 и 50 евро на ден. Подробно за валутата в Перу вижте тук. […]

Comments are closed.

error: Content is protected !!