Преди да заминем за Перу

Преди да заминем за Перу

Преди да заминем за Перу

Какво трябва да знаем преди да заминем за Перу?

Здраве:

На първо място най-важното е да знаете, че в Перу съществуват много климатични пояси. Трябвa да си вземете дрехи за температури от 0  до 32 градуса /в пустинята Паракас примерно/. Добре е да вземете високи туристически непромокаеми обувки.

Ваксини.

Няма задължителни ваксини. Ако ходим в Амазонската джунгла ви е необходима ваксина от жълта треска. Но засега това няма да го включвам в приключенията си.

Надморска височина и височинна болест.

За приключенията, които организирам правя плавно изкачване за добра адаптация към височините в Перу. Тръгваме от суха и гореща Лима през в пустинята Паракас /надморска височина 0-100 метра, постепенно към Арекипа /надморска височина 2000-2500 метра, следва Колка Каньон /надморска височина 2500-3500 метра/ и към най-високото плавателно езеро Тититикака 3800 метра, Куско 3300 метра. Въпреки всичко често недостига на кислород предизвиква височинна болест в туристите,  което се изразява във временно гадене и главоболие. За това си вземете лекарства като аспирин /при мен това помогна/ дъвчете повече от растението Кока, което го има в изобилие и пийте много вода. Не спортувайте и не се движете много . Прочетете повече за височинната болест тук.

Сигурност.

Следвайте ме винаги по време на преходите. За разлика от Куба тук има престъпност, но из туристическите забележителности, въпреки това все пак е относително безопасно. Има и туристическа полиция. Перу е сравнително безопасна държава сравнение със съседите си Бразилия, Чили или Колумбия. Икономиката и се движи от туризма и правителството прави всичко възможно за безопасността на чужденците.

Пари:

Може да вземете долари. Тук те съвсем спокойно са разменна платежна единица. Все пак ако искате да спестите в курса може да обмените в Лима при вашето пристигане, местната парична единица е СОЛ. Също така може да се разплащате с кредитни и дебитни карти на всякакви издадели и банки: VISA, MAESTRO, MASTERCARD и други. Ваш е изборът  дали КЕШ, или с карта. Има фалшификации на местните пари, затова не се учудвайте, че в повечето надеждни обменни бюра, където ще ви заведа дилъра бие малки печати на банкнотите за да УДОСТОВЕРИ надеждността им 🙂 За джобни си предвидете 20-50 долара на ден.

Други съвети.

Избягвайте да взимате листа от Кока за спомен или за чай. Въпреки че използването на тази иначе чудесна билка помага много за тонуса, смисъла и в западащия Запад и Америка е свързан с известния наркотик. За това вносът му е забранен.

Отоплението в хотелите  в Перу /става въпрос за 2 и 3 звездни хотели и хостелите от висок клас/ не е дневен ред. Няма радиатори и климатици. Имайки в предвид постоянните пролетни температури по туристическите забележителности /15-20 C/ местните  са решили, че е достатъчно топло навън. Често вместо печки ,предлагат одеяла. Взимайте дебели нощни дрехи.

error: Content is protected !!