Цветната Планина Перу

Цветната Планина Перу

Цветната Планина Перу. Rainbow Mountain.

Цветната Планина се намира в близост до Куско, Перу.

До нея се стига след 3 часа шофиране югоизточно от Куско. Въпреки че е част от планинската верига на Андите, тук я наричат планина. Цветната планина  е третата по височина в Перу със своите 6384 метра надморска височина. Наричат я  Виникунга или  Покрива на Инките. Това място е било свещено за Инките.  Когато я посетихме през  март 2022 година,  имаше блокада на местната комуна Учулухьо не допускайки  никого заради ниските такси, които държавата /или кметството  плаща на общността. Поради тази причина всички местни туроператори карат туристите от обратната страна на хълма където обаче гледката е съвсем различна. 

Ние обаче по български и заради една силна връзка успяхме да се промъкнем и да бъдем единствените туристи на мястото, където обикновено има тълпи. В момента /2020-2022/ абсолютно всички туристи или поне 90%  от тях пътуват другата страна на планината където гледката е доста по-постна. Но това е нормално, ние от bgspace винаги имаме късмет 🙂

Цветовете на планината се дължат на 14 различни цветни минерали и приличат на българската черга. До преди двадесет години  планината е била доста често покрита със сняг. Между другото  най-популярната снимка на дъгата е на точно 5000 метра надморска височина. Сега,  заради промяната на климата бялата премяна е рядкост или се топи бързо. Макар че в дните които сме били тук често дъжда се примесва със сняг или суграшица за 2 минути.

 

 

error: Content is protected !!