Мексиканската кухня

Мексиканската кухня

Мексиканската кухня

В мексиканската кухня кулинарните традиции са смесени с европейското влияние в многобройните регионални варианти. Почти навсякъде присъства царевицата. Основната ястие в мексиканската кухня тортилята /царевична пърленка/ е с пълнеж от месо и зеленчуци се нарича енчилада enchiladas. Пържените тортили се наричат такос tacos. Любимите гарнитури са с ориз,а фасула присъства във всичките му форми били то варен или пък на пюре.

Известното моле побляно по индианска рецепта се приготвя с повече от 20 продукта, сред тях люти чушки и шоколад. Чилито не се пести, почти всичко е средно люто освен ако изрично не споменете да не е. Много популярна салата е гуакамоле. Паста от авокадо, чесън, червена чушка и лук, която се поднася с тортила. В традиционните ресторанти това се прави пред клиента.

Рибата също присъства на масата. Предимно пържена, тя се поднася често с лук и зеленчуци. Рибата е по-често морска, от колкото речна.

Други важни подправки са какаото, кимиона, ригана, чесъна, кромида и лука. Не случайно споменахме какаото като подправка. То често се слага в основните ястия като пилешко с какаов сос.

Определено свързваме текилата с Мексико, но с гореспоменатите ястия по-често се поливат с мичелада. Мичеладата представлява бира с сладък сос и сол. Мичеладата е известна и в Куба. Прочетете повече за кубинската кухня тук.