Карибско синият Тринидад е задължителна спирка в Куба. Това е една магия.  Въпреки че е малък град, тук лесно може да се загубите. Всичките разноцветни къщички изглеждат еднакво,  а по калдъръмените улички дрънкат всевъзможни превозни средства, като автобус Икарус на две нива и т.н. Според много историци това е най-запазения колониален град в Куба.

Тринидад е основан през 1514 година от Диего Веласкес. През първите векове той се е развивал бавно и в края на 18 век е наброявал 1200 жители.  Това е бил тежък период- ту е бил унищожаван от чести пожари, ту е бил подлаган на атаки на английски, френски или холандски пирати. Тринидад и до днес е запазил черти от колониалния облик на епохата. Преобладава арабския архитектурен стил и именно поради това улиците му се различават от другите кубински градове. Тук можете да видите над 70 исторически архитектурни сгради. Задължително вижте Къщата на Паласио де Иснага- старата фамилия която е имала огромона плантация в долината на Захарните хълмове. Сега къщата е превърната в исторически музей. Качете се горе на кулата и вижте града от високо.

Напълно реновирана е plaza mayor- стария площад /информация от 2016 година/

 

На самия център се намира Casa De La Musica, която е открито заведение. Вечер тук може да пийнете по едно мохито и да потанцувате кубинска салса и сон със местните младежи. E и с мен де 🙂

По уличките може да се подкрепито с едно гуарапо/сок от тръстика/ който ще го изстискат пред вас за 2-3 песо кубано /10-20 бг стотинки/

Задължително е да се поизпечете на близкия плаж Анкон /2 километра/ Това е Карибско Море. Спокойно, чисто и с морски звезди.

Следващата спирка е посещението на Valle de los Ingenios или Долината на Захарните мелници. Долината се намира на няколко километра от Тринидад. Тук е било най-голямото производство на рафинирана захар. В колониална Куба от периода 1500-1800 година  робите от Африка са произвеждали за износ по целия свят. Може да разгледате кулата, от която  наглеждачи сигнализирали за избягали роби или нарушения. Може да разгледате полуразрушените къщи на робите.

4 коментара