Времето в Мадагаскар

Времето в Мадагаскар

Времето в Мадагаскар 

Като страна разположена на тропиците, Мадагаскар е уязвим от урагани и тропически бури. Опасност от урагани в Мадагаскар има между октомври и март. Тогава през територията на страната могат да преминат циклони с различна интензивност. Разбира се това не се случва всяка година. 

Мадагаскар има два сезона, сух сезон , който е зимен (от май до октомври) и дъждовен сезон , летния (от ноември до април), но температурата не е същата както и метеорологични условия на острова. Климатът в Мадагаскар като цяло е разнообразен. В най-източната част по цялото крайбрежие с Индийския Океан се простира най-влажната и валежна част на острова. Само на 400 километра на изток обаче в Андавадоака не пада дори една капка дъжд през цялата година.

Най – подходящото време за посещение на острова е от август до края на октомври. Този период е предимно сух, почти в цялата част, но в източната са възможни валежи имайки предвид влажните въздушни маси от океана. Те се спират на запад от планинските вериги и ако по това време сте в Мадагаскар пътувайки на запад ще, видите рязка промяна в климата. Мусоните валежи преобладават от декември до май. Ако искате да посетите най-екзотичната западна част на Мадагаскар през този период, ще бъдете спрени заради високото ниво на реките .

Как да се облечем спрямо сезона. 

Източната зона е най-влажната зона, западната зона е най-горещата а централната зона, наречена „Highlands“, е най-студената. Така че, ако ще посетите трите области, ще трябва да вземете малко от всичко, що се отнася до облеклото.

Имайте предвид, че Мадагаскар се намира в южното полукълбо и нашата есен е тяхна пролет и обратно. В Мадагаскар обаче няма зима и никога не вали сняг. В централната част на „осмия континент“, която е със средна надморска височина  1500 метра където попада и столицата Антананариву,  по време на „зимата“ при изясняване сутрин температурите падат сутрин до 2-3 градуса. 


Следователно най-доброто време да отидете в Мадагаскар е между месеците от април до средата на декември.

Още по темата и най-подходящото време да посетим Куба тук. 

 


 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!