Най-подходящото време да посетим Куба.

Най-подходящото време да посетим Куба

Много хора ме питат. Кога да посетим Куба. Отговорът ми е прост. Винаги когато ви се отдаде тази възможност :)).  Че в Куба е вечно лято! Но все пак ви давам детайлна информация по въпроса, тъй като съм бил почти през всички месеци там.

За това малко статистика. Средният годишен валеж в Куба е около 1400 мм. Тази сума е почти два пъти по-голяма от нашата в България /700 мм/.  Тук валежите през годината не са равномерно разпределени. Обособени са два периода:-сух от ноември до края на април и влажен от май до края на октомври.  Най-голяма вероятност за урагани има от юли до края на септември, а често и през октомври. Най-често се формират в югозападната част на Карибско Море, когато слънцето е над Екватора. След това се придвижват с над 350 км в час към Куба. Тайфуните най-често обхващат двата края на острова, Пиняр дел Рио, Островът на Младежта и Ориенте /Източна Куба/. Тези природни стихии са истински бич за кубинците. Освен човешки жертви, често ураганите буквално заличават села, плажове и гори.
Лятото което за кубинците започва от месец юни и свършва през септември е горещо и непоносимо влажно за нас европейците. Така че лятото им от юни до септември определено не е най-подходящото време за посещение на Куба. Въздуха по време на летния сезон е наситен с много влага 80% а сутрин и 100%

    bgspace YOUTUBEcuba bgspace

През месец януари температурите стигат до 27-29 градуса, но често по време на “френте фрио” или студения фронт температурите падат за два дни до 18-20 градуса придружени със силен вятър, който прави големи поразии по Малекон в Хавана заради силното вълнение  и често популярния булевард се затваря. Добрата новина е, че студения фронт обикновено минава за 2 дни и после пак времето става тихо и слънчево и почти без валежи. Температурата на морската вода край плажовете на Хавана е между 20 и 24 градуса, но често заради теченията бива и по-ниска понякога. Съвсем различно е положението в Кайо Ларго, Сантяго де Куба и изобщо в Ориенте. Температурата на топлото карибско море почти не пада под 25 градуса от ноември до март, а извън тези месеци е повече от чай. Докато в Хавана е по-студено, ако може така да се каже.

Сумарно.

Най-подходящо и най-топло е от октомври до средата на ноември и после от средата на февруари до началото на май. Най-малко валежи, най-малка влажност на въздуха и най-добри температури 25-32 градуса. 

 

Тъй като българите обичаме да сме на топло когато в България е студено, ви препоръчвам посещение на Куба от ноември до май когато има най-малко валежи. На любителите на кайт сърфинга определено им препоръчвам месец януари във Варадеро, Кайо Санта Мария, Кайо Коко и Гуанабо.