Баямо Куба. Bayamo Cuba. Химна на Куба и родното място на Сеспедес.

Ако сте тръгнали към Сантяго де Куба или изобщо към Източна Куба ще минете през този красив град, столица на област Гранма. Баямо е сравнително непознат за туристите, но е пропит с много история. Oснован е през 1513 година. Това е втория от общо седемте селища създадени от Диего Веласкес при колонизацията на Куба, започнала от източната част на острова.

Тук е роден  „бащицата на Куба“ Карлос Мануел де Сеспедес /Carlos Manuel de Céspedes/. На 10 октомври 1868 година бележитият революционер и юрист подписва декларацията за независимостта на Куба и освобождава своите роби. Така започва първия опит за независимост на колониална Куба от Испанската корона. Тази бележита дата в кубинската история поставя началото на 10-годишната война за независимост.

Тук през 1867 година пръв път прозвучава и националния химн на Куба La Bayamesa /El Himno de Bayamo/ като се нарича така по подобие на френската Марсилеза /La Marsellesa/.

Посещавайки Баямо разгледайте:

  • Прекрасната катедрала носеща името на града.

Баямо Куба Bayamo Cub

 

 

 

 

 

  • Централният парк с паметника на Сеспедес

Сеспедес

 

 

 

 

 

  • Площада на националния химн и старата колониална част

Баямо Куба

 

 

 

 

 

  • Накрая може да пийнете по едно в La Bodega с прекрасна тераса гледаща към река Баямо.

Баямо

 

 

 

 

 

Можете да посетите още родната къща-музей на Сеспедес, фолклорната Casa de la Trova, уникалният восъчен  музей на Куба с известни лица от историята и.