Храната в Куба.

Когато посещава Куба всеки турист очаква много екзотични плодове, тропически и морски специалитети. Но това не е точно така. Въпреки че в последните години /от 2013 -2017 година/ храната  в частните ресторанти значително се разнообрази, кубинската кухня е доста проста но и много вкусна. За това има много фактори, по-долу ще обясня защо.

Традиционната кубинска храна се нарича comida criolla.

Алфата и бетата на кубинската кухня е ориз и боб /конгри/ с печено или пържено пиле или пък със свинско.

Конгри

 

 

 

 

 

 

Бананите за готвене /платано/ или кореноплодните зеленчуци като юка, бониато /сладък картоф/ се използват като гарнитура, която прилича на нашия чипс. Често към основната порция се предлага и салата, която представлява домати, зеленчуци и марули или настъргано зеле. Доматите обаче нямат нищо общо с българския вкус. Аз съм вегетарианец, но туристите са ми споделяли, че свинското и пилешкото имат вкуса на “едно време” в България, разбирайте наистина качествено и вкусно месо. Традиционен сос който кубинеца използва се казва потахе. Нещо като гъста бобена супа, в която има освен черен боб има лук, чушки и чесън. Потахето се слага върху ориза и се консумира.

Морски дарове

Въпреки че е морска държава, рибата тук е в оскъдно количество. Това е така заради слабо развития риболовен флот на Куба и заради топлите води около острова които заради това са по-бедни на риба. Друга причина е, че голяма част улова се кара към морските курорти като Варадеро и Кайо Ларго.

Храната в Куба





 

Най-големият специалитет в Куба е омара-лангоста. Опашната му част която се консумира се предлага печена цял, на късове, пълнен с кашкавал и шунка /марипоса/. Достъпен е предимно в частните ресторанти.

Лангоста Омар

В много частни ресторанти ще ви предложат парго /red snapper/, марлин- агуха, риба меч- емперадор. Скариди се предлагат навсякъде. Най-често ги готвят на плоча с чеснов сос или пък се панират. Октоподи се сервират само на 2-3 места в Хавана. Ако искате прясна риба, елате с мен на риболов или станете рано между 6 до 8 сутрин във всеки морски град рибари продават улова си. Или пък вземете въдицата си в Куба. В доста от къщите за гости с които работя и в няколко ресторанти може да опитате и cangrejo- рак на скара. Той се сервира с ориз, зеленчуци. Самият рак може да бъде цял, но най-често е смлян в нещо като яхния.

 

Месо

Както споменах по-горе, пилешкото и свинското в Куба са много вкусни. Предлагат се предимно пържени, често панирани с плънки от кашкавал и шунка. В много малко ресторанти се предлага заешко. Телешкото е по-трудно достъпно, защото в Куба с закон е забранен клането на крави и волове. Много кубинци са се шегували с мен, че ако убият крава лежат повече отколкото ако убият човек. И това наистина е факт. Но в държавните ресторанти говеждото е достъпно винаги. Популярен специалитет с телешко е бифтек по уругвайски- говежда или свинска пържола с пълнеж от кашкавал и шунка.

Още една известна манджа е ропа виеха/стара дреха/. Прави се от говеждо месо /много рядко от агнешко/ Нарича се така, защото телешкото бон филе се нарязва на ивици, добавят се телешки бульон, доматен сок, чушки, лук кимион, чесън и други. В крайния вид ястието прилича на стара дреха, но е вкусно 🙂 Поднася се с ориз и/или боб или пържен банан.

ропа виеха

 

 

 

 

 

 

Десерти

Ако сега /2017 година/ отворите сладкарница като в България, ще станете милионери в Куба. Защото въпреки че Куба е все още всред големите световни производители на захар, десертите им са доста постни. Не в буквалния смисъл. Преобладават пастелес /бутер сладкиши/ пандишпани и тестени сладки от гуаяба.

Това което е много вкусно поне за мен се казва барра де гуаяба.  Сладко блокче от гуаяба.

Обикновено се консумира с кашкавал като десерт.Типичен сладкиш е и кесо кон гуябя- кашкавал със сладко от гуаяба.

Guayaba

Като любител на сладкишите съм ги изучил много добре. Друг специалитет е тарталета, която представлява тестена подложка с пълнеж от гуаяба, банан или кокос. По улиците се продават познатите в Испания чурос- пържени тестени сладки поднесени с сладко от шоколад или карамел.  Също така може да опитата от техния крем карамел- флан. Популярен сладкиш е и torrejas- нещо като нашите пържени филийки. В случая те са напоени със сладък сос.

Бутер сладкиши с мармалад от гуаяба.

 

Сладоледа е нещо като национална религия в Куба. Известната  държавна верига за сладолед Копелия ще намерите във всеки голям град. След като седите на опашка 2-3 часа, може да хапнете 2 топки сладолед за почти без пари. Но има и малки сладоледаджийници където може веднага да го вкусите. Преобладават вкусовете на манго, гуяба, сметана, банан. За разлика от България обаче, в Куба сладоледа е истински и се прави с истинско мляко! Това за съжаление е на път да приключи, тъй като от 2015 хранителния продавач на отрови Нестле масово навлезе на кубинския пазар.

Кубински сладолед

 

 

 

 

 

 

Хранителните привички на Кубинеца се различават в Ориентал/ Източна Куба/ и Западна Куба/Оксидентал/. Около Хавана  преобладават тестените изделия, картофите, доматите, традиционните ориз и фасул свински и пилешко.

Пирули. Кубинското захарно петле

Захар на карамел със  ситно натрошени фъстъци.

Закуските.

Закуската която се предлага от къщите за гости в Куба на туристите  обикновено включва хляб, някакъв колбас, две пържени или варени яйца, сезонни плодове, ароматно кафе и чай. А кубинеца закусва на крак сандвич /лечон кон пан/ което представлява питка с голяма свинска пържола или стек с безалкохолно.

 

 

 

 

 

 

Хлябът.

Кубинският хляб често се прави от царевично брашно и има жълтеников цвят. Като се пресни са меки като памук. В пекарните масово се правят малки питки от бяло брашно които нямат нищо общо с българските. Може да си купите и франзели които са  по-дебели от познатите у нас. Заради вероятно климата на Куба, тук не се отглежда пшеница и суровината се внася предимно от Русия и Канада.

Още мои статии за храна, плодове:

Вижте най-подробните пътеписи за Куба от почти всяко нейно кътче: