Храната в Куба. Типични ястия и десерти.

Ако искате да пренесете част от кубинската кухня вкъщи, може да използвате тези рецепти, предоставени от кубинката Мариела Нордел:

Фритурас де маланга.

Malanga

Малангата в България е познато като корен Таро – вече се намира и в Метро. Обелете 2-3 корена малангата и я настържете на ренде. Разбийте на пяна 1 белтък със сок от лимон и сол. Когато получите твърда пяна, смесете я с настърганата маланга. Овкусете с пресован чесън и ситно нарязан магданоз. Бъркайте леко и с шпатула. Оставете сместта в хладилника да стегне. Подгответе фритюрника или врящо олио в дълбок тиган – олиото трябва да е много, за да покрива като маслена баня фритюрите. Взимайте с лъжица от малангената смес и пускайте във врящата мазнина. Когато станат хрупкаво златисти, ги вадете с решетъчна лъжица и оставете да се отцедят върху кухненска хартия. Поднесете топли.

Кубинска студена салата

Кубинска студена салата: Сварете макарони, отцедете ги и оставете настрана. В дълбока купа разбъркайте 2 пакетчета майонеза, 1 сл кетчуп, ситно нарязана глава червен лук, ситно нарязана шунка, и малки кубчета кашкавал, 1-2 ситно нарязани червени чушки /може и от буркан/, ситно нарязан пресен магданоз. Овкусете със сол, лимонов сок на вкус и поднесете студена.

Папа рейена или пълнен картоф.
Пълнен картоф
Сварете няколко едри картофа, обелете ги, намачкайте ги на пюре с 1 жълтък, сол и смлян пипер на вкус. Оставете в хладилника да изстине пюрето, а през това време направете плънката: Запържете в малко мазнина 1 глава ситно нарязан лук, 1 сл доматено пюре, 3-4 скилидки пресован чесън. Добавете половин кг кайма, като бъркате здраво, за да не ви остане каймата на бучки. Овкусете със сол, смлян червен пипер и остваете да поизстине. Вземете едно топче картофено пюре, направете дупка в средта и натъпчете вътре от плънката. Затворете дупката с пюре и оваляйте топката в галета. Готовите пълнени картофи отново върнете в хладилника поне за половин час, за да се стегнат. Подгответе фритюрника, а ако нямате, загрейте доста количество олио в дълбок тиган или тенджерка. Пускайте топките във врящото олио една по една, като гледате да се изпържат равномерно до златисто от всички страни. Извадете с решетъчна лъжица и оставете да се отцедят от олиото върху кухненска хартия. Поднасят се топли.
 “Хаванско изкушение” – любимата яхния на Мишел Обама
Хаванско изкушение
 
Обелете 2-3 не много узрели банани и ги нарежете на средно големи парчета. Запържете ги в малко олио до златисто и оставете върху кухнеска хартия да се отцедят от мазнината, след което посолете. В същото олио запържете за кратко, колкото да хванат златиста коричка, нарязано на средно големи жулиени /продълговати парчета/ 200 гр телешко бонфиле или хубаво месо – обезкостено от котлет. Извадете месцата и също оставете да се отцедят, като след това ги овкусите със сол и смлян пипер.

Сложете, ако се налага още малко мазнина и запържете в нея нарязна лук на жулиени, добавете и така нарязана зелена чушка, няколко скилидки преплескан чесън, стрък прясна мащерка и добавете една чл брашно /без връх – равна/. Разбъркайте добре и когато се позапържи брашното, изсипете вътре 1 чч говежди/телешки бульон – горещ и 1 чч червено вино. Отново разбъркайте добре, намалете огъня и върнете вътре парченцата месца. Оставете да покъкри на много слаб огън около половин час до 45 мин. Сервирайте с гарнитура от сварен бял ориз, пържените банани и парчета авокадо.

Пилешка супа по кубински
Пилешка супа по кубински

Нарежете едно пиле и го сипете в тенджера със студена вода. Изчакайте да заври течността и с една лъжица отпенете бульона. 10 минути, след като е вряло, махнете от котлона, прецедете бульона, а месото извадете и оставете настрана да изстине. Отделно сварете 1 чч нахут, докато омекне. В тенджерка запържете в малко зехтин ситно нарязани 1 глава лук, 2 сл целина, 1 морков, 1 сладък картоф, 1 зелен банан, 1 чч касава, прибавете и 1 чч зърна царевица, 1 сл пресован чесън. Когато всичко придобие апетитна, златиста коричка, залейте с пилешкия бульон, добавете 1 кубче пилешки бульон, 1 сл гранули „10 зеленчука“, сварения нахут заедно с течността, и оставете супата да къкри 2 часа на слаб огън. Когато зеленчуците се разпаднат, добавете пилето. Предварително го обезкостете, махнете кожата, а месото накъсайте на конци. Овкусете с половин чл смляна куркума, смлян червен, лют пипер, ако сте любители на пикантното и поръсете със ситно нарязан пресен магданоз. Точно преди поднасяне добавете във всяка чиния 1 сл заквасена сметана или крем фреш, 1 сл ситно нарязано авокадо и 1 ситно нарязано твърдо сварено яйце.

 
 Омар – Лангоста
Лангоста Омар
 След като купите омара го сложете в голяма тенджера да ври подсолена вода. На вкус трябва да сложите достатъчно сол, че да ви напомня за морската вода. Прибавете и цвят от пресен копър, ако намерите. Изгонете децата от кухнята да не гледат и смело слагайте живите омари във врящата вода. Когато цветът на омарът стане червен, вадете от тенджерата и оставете да изстине. Разрежете на две и извадете месото от опашката и щипките, като запазите черупките. Пригответе сос „Бешамел“ – в 3-4 сл краве масло запържете 1 сл брашно. Когато цветът стане златист, започнете да сипвате на тънка струйка, като бъркате непрестанно, загрято топло мляко. Около 2 чч би трябвало да стигнат. Трябва да ви се получи средно гъст сос. На края овкусете с малко лимонов сок, сол и смлян бял пипер. Нарежете месото от омара на еднакво големи кубчета, върнете ги обратно в черупките, размесете с пресован чесън и залейте със соса. Поръсете отгоре с настърган кашкавал, най-добре, ако намерите сирене „Пармезан“ и запечете в предварително загрята на 220 С фурна, докато кашкавалът се разтопи и стане хрупкав.
Бон Филе „А ла Обама“ с гарнитура от пържени банани и черен ориз с боб
Подберете една рибица от говеждо бон филе, изчистете ципите и ако има мазнина. Отрежете края, който е по-тънък, за да получите едно парче с горе-долу еднаква големина и дебелина от двата края. Запечатайте филето – запържете го в 1-2 сл зехтин и краве масло от всички страни, да хване златиста коричка и го оставете да почине 10 м настрана. Сложете филето в огнеупорна чиния и го запечете в предварително загрята на 210 С фурна. Най-добре е да използвате готварски термометър и когато вътрешната температура на месото стане 55 С, вадете. Ако не разполагате с такъв уред, печете 7-8 м. филето отново да почине поне 5-6 м преди да разрежете на шайби с дебелина 2 пръста. Чак сега овкусете със сол и смлян пипер, иначе рискувате соковете да изтекат и да ви си сготвите подметка.

За гарнитура подберете 2 вида банани – зелени, големи или „Платано мачо“, както им викаме в Куба. В България съм ги виждала в „Метро“ и някои магазини на „Пикадили“. Те са по-големи и твърди от обикновените. Белят се с нож и се режат на шайби около 1 пръст дебели. Запържват се за кратко в малко мазнина – най-вкусни стават, ако се пържат в свинска мас. Оставят се да починат и като изстинат, се приплескват между хартия – плик или старата амбалажна хартия. Приплесканите шайби се доизпържват във фритюрник или тенджерка с много и силно сгорещена мазнина, посоляват се накрая. Другата гарнитура се приготвя от обикновени, сладки банани. Обелвате и нарязвате на парчета 2-3 пръста дълги. Запържвате в краве масло и посолявате.
Черен боб с ориз или както му викаме в Куба „арос кон гри“: Слагате да ври в обилно количество вода черен боб. Сол и подправки се слагат на края, когато бобът се свари. Прецеждате готовия боб, като запазвате течността. Запържвате 1 глава ситно нарязани лук, червена чушка и бекон или панчета, . На края добавяте 2 чч ориз и когато си промени цвета, да стане като порцеланов, сипвате 1-2 чл пресован чесън и 3 чч от бобената вода. Оризът трябва да е дългозърнест, не използвайте бисерен или подобен, защото тогава ще ви трябва повече течност. Много е важно да не прекалявате с течността, за да ви се получат зрънцата отделно, а не да се слепнат като при суши или пилаф. Намалете огъня, похлупете ориза и не го пипайте половин час. Изключете след това котлона и не отхлупвайте още поне 20 минути. Прибавете бобените зърна и разбъркайте внимателно, за да не разкашкате някоя съставка.
Вече всичко е готово, за да монтирате ястие „А ла Обама“ – сервирайте в чинията няколко парчета телешко бон филе, сипете 1-2 лъжици от черния боб с ориз, гарнирайте с няколко сладки и солени банани, поръсете със ситно нарязан, пресен магданоз и си сипете едно Мохито!
 
 Кубински сладкиши
Кубински сладкиши
Кубинските сладкиши са доста вкусни, въпреки, че не са така изтънчени, като френските. Преди 100 години Куба отваря вратите си и позволява на хиляди холандци да имигрират. Те донасят и пастри традициите си. Почти навсякъде в Холандия разпознавам любимите ми сладкиши от детството. Най-популярни са тарталетите с меренг и мармалад от гуаяба. Правят се много лесно – основата е класическа – студено краве масло, нарязано на бучки, захар и брашно се омесват на тесто, което се влага във формички за тарталети и се пече на 190 С десетина минути. После в тях се шприцова мармалад от гуава и италиански меренг /рецептата е при снимката с тортата/. Сеньоритите са класически сладкиш “мил фьой” – хилядолистно тесто с пълнеж от ванилиев крем. Разстелете бутер тестото върху тавичка, постлана с готварска хартия и го изпечете, според инструкциите на опаковката. Като изстине, го разрежете на малки правоъгълници и внимателно разделете на колкото можете пластове изпеченото тесто. Примерно една долна кора оставете по-дебела, шприцовайте върху нея от ваниловия крем, добавете по-тънка кора, сложете съвсем малко от крема, пак по-дебела кора и на края поръсете с пудра захар. За крема: сложете мляко да се загрее в тенджерка с дълбоко дъно, но не позволявайте да завира. Бъркайки с тел, изсипете вътре захар, колкото искате да ви е сладко, няколко прахчета ванилия и като се разтвори напълно захарта, сипвайте един по един, като бъркате непрекъснато, жълтъци. Сипвайте и бъркайте с телта, докато кремът се сгъсти. На половин л мляко отиват някъде към 5-6 жълтъка. Махнете от огъня и като изстине, прибавете, като бъркате с шпатула, предварително разбита на твърда пяна течна, животинска сметана.
А, това на снимката са банички с мармалад от гуава. Изпичате бутер тесто, нарязвате го и пак разполовявате листата. Намазвате долната половина с мармалад и захлупвате с горната. Намазвате с гъст сироп, направен от вода, захар и сок от лайм. Сложете в тенджерка половин л вода за заври и изсипете вътре 250 гр захар и сока на 1 лайм. Бъркайте, докато получите гъст сироп. С него намажете няколко пъти баничките отгоре.
 
кубински крем карамел

Кубински крем карамел

Торта Флан /или по български Крем Карамел

Разтопете половин чашка захар до получаване на течен карамел. „Оплакнете“ с карамела отвътре кръгла форма за кекс. Разбийте с миксера 6 яйца с половин чашка захар, прахче ванилия и после прибавете 1 кутия кондензирано мляко, и 1 чашка течна, животинска сметана. Изсипете сместа във формата с карамела и сложете в дълбока тавичка или тенджера, пълна с вода. Внимавайте водата да не достига повече от ¾ от ръба на формата с карамела. Печете на водната баня в предварително загрята на 150 С фурна до пълното втвърдяване на крем карамела– като забиете в него клечка, трябва да излезе суха. Изстудения крем карамел обърнете в тортена чиния и нарежете на филийки. Добавете с разбита с малко захар и ванилия течна, животинска сметана.

Фейсбук страницата на Мариела Нордел

Още статии за храна, плодове: