ПАРИ В КУБА

Последна информация 8 юни 2023 година

В момента в Куба единствената официална валута е Песо Кубано, но заради инфлацията се приема и американски долари,  и евро. Официалния курс е 1 долар -120 песо и 1 евро – 130 песо. Но на улицата тези цени са доста по-високи и повечето хора предпочитат да не обменят в банките и бюрата, където курса е един и същ. На улицата курса зависи от сезона. Ако има повече туристи, курса пада, ако няма се вдига. В момента 8 юни 1 евро е около 190 песо. 1 долар =186 песо. Не можем да гарантираме че този курс ще продължи да се вдига или пада. Избягвайте да сменяте на улицата. Има случаи на фалшиви пари. В някои ресторанти приемат евро/долари.

[cbcurrencyconverter]

Последна информация 13 февруари  2022 година

В Куба вече има само една валута песо кубано.

По официалния курс 130 песо кубано е равно е на 1 евро и 1 долар е равен на около 125 песо кубано. На уличен курс 1 долар е около 140-150 песо и  едно евро е 140-155 песо.

В куророрите не ви трябва песо кубано, там се плаща само с карта.

 

 

Последна информация 16 юни 2021 година. В Куба вече има само една валута. Песо Кубано /CUP/. От 1 януари 2021 година официално се забрани другата валута Песо Конвертибле/ CUC/. Двете валути бяха в обръщение 24 CUP=1 CUC. До края на юни 2021 година може да обмените своите CUC в банковите институции.

 


 

Последна информация /1.01.2020/ От началото на 2015 е взето решение за постепенно преминаване към Песо Кубано като се пуснаха в обръщение големи банкноти по 500, 1000 и 2000 песо кубано. Не че песо конфертибле ще изчезне скоро, имайки в предвид колко зор си дават кубинците, но това е перспективата. Ако пътувате от Европа за Куба, взимайте Евро, швейцарски франкове или Паунди. Най-добре Евро. НЕ ВЗИМАЙТЕ ДОЛАРИ ЗАЩОТО СЕ ОБЛАГАТ НА 10 % КОМИСИОНА. ВЪПРЕКИ ВСИЧКО В НЯКОИ ДЪРЖАВНИТЕ МАГАЗИНИ СЕ ПАЗАРУВА ВЕЧЕ САМО В ПЕСО КУБАНО. СЛЕД КАТО МИНЕТЕ ГРАНИЧЕН КОНТРОЛ В DUTY FREE ЗОНАТА СЪЩО СЕ ПАЗАРУВА САМО В ПЕСО КУБАНО. ТАКА ЧЕ ПРОЦЕСА ПО ЗАБРАНЯВАНЕ НА ПЕСО КОНВЕРТИБЛЕ ЗАПОЧНА. ВСИЧКО ТОВА Е ВЪЗПРЕПЯТСВАНО ЗАРАДИ КОРОНА ВИРУСА НО СЕ ГОВОРИ ЧЕ ДО КРАЯ НА 2020 ГОДИНА ПЕСО КОНВЕРТИБЛЕ ТРЯБВА ДА БЪДЕ ИЗТЕГЛЕНО ОКОНЧАТЕЛНО. ДРУГОТО ВАЖНО Е, ЧЕ НЕ МОЖЕ ДА ИЗНАСЯТЕ КУБИНСКИ ПАРИ, НАПУСКАЙКИ КУБА!

В Куба имаше две валути. Ковертируеми песос /КУК/ и Песо Кубано. Куковете са достъпни за обмяна в обменните бюра /кадеки/ и са предназначени за туристите. Въведената от Кастро валута КУК/Песо конвертибле/ цели да измести доларите и еврото като разплащателно средство на острова на Свободата.  И то успешно. Добре е да ги различавате, защото отношението на Песо Конвертибле към Песо Кубано е 1:24.

Куковете са основна парична единица в цяла Хавана. Заплатите на хората обаче са в песо кубано. След взетото решение на правителстовот за плавно преминаване в Песо Кубано Peso cubano влоговете на хората които имат песо конвертибле стана в песо кубано като е спазено отношението 1:24. Песо Кубано може да си набавите главно на пазарите за зеленчуци и плодове, ако плащате с Песо Конвертибле и искате да ви върнат в Песо Кубано. С Песо Кубано може да си купувате зеленчуци и да хапвате в ресторанти в провинцията /НЕ ВАЖИ ЗА ХАВАНА/. С Песо Кубано също така може да си купувате пици и сандвичи от местните капанчета. Тоест ако сте турист и сте за малко в Куба Песо Кубано няма да ви трябва. Освен това от 2017 а вече през 2018 навсякъде цените на всички стоки в държавните магазини са във двете валути. Така че ако имате случайно песо кубано винаги може да се отървете от него като си купите един хубав кубински ром за 10 песо конвертибле или 240 песо кубано примерно 🙂

Теглене на пари от банкомат.  В Хавана има доста места, от където може да теглите пари.

НО! Трябва да прочетете преди да тръгнете дали вашата банка има американско участие. Ако е така, е твърде вероятно голяма част от превода да бъде задържан.  Всичко е заради търговското ембарго/забрана/, която САЩ продължава да държи по отношение на гражданите и икономиката на Карибската държава. Монетата обаче си има и обратна страна в Куба спрямо ласкавите и съседи.

VISA картите работят, но Master Card- не. Примерно имал съм хора от групите ми  с карта от Пощенска банка си изтегли успешно сума от 300 лв, като всички такси и комисионни бяха около 28 лв. От друга банка / Unicredit Bank/ пък друг човек изтегли 200 кука /1 кук = 1 USD долар/ и 7 кука комисионна за банката.

И така. Как да различаваме двете парични единици които са в обръщение в Куба.

Песо конвертибле. PESO CONVERTIBLE. CUC. Викат им кук, доларес, чавито, сеусе. Има емисия от 1, 3, 5, 10, 50 и 100 песо конвертибле. За 50 и 100 песо конвертибле почти винаги ще ви искат номера на паспорта ако искате да купите нещо. Стотинките на Песо Конвертибле са винаги със сребърен цвят и са в емисии /освен тези 1, 5 сентаго/ и са 10, 25, 50 и 1 кук

Песо Кубано.CUP. MONEDA NACIONAL. Най-лесно ще ви е да различите песо кубано който има лик на известен кубински герой. Стотинките на песо кубано са жълти. Има емисии от 1, 3, 10, 20, 50, 100, 500 песо кубано. Това е бъдещата валута на Куба.

КОЛКО ДЖОБНИ ПАРИ НА ДЕН ВИ ТРЯБВАТ В КУБА? ПРОЧЕТЕТЕ ТУК.