Долината на Захарните плантации в  Куба или както е известна Valle de los Ingenios се намира в непосредствена близост до Тринидад.

Тук е едно от първите места в света, където започва комерсиално производство на захар, причината за непознатата в миналото болест диабет… В долината може да видите автентични захарни фабрики от 18 и 19 век както и робските селища край тях.

По време на  експедициите на Колумб тук и в съседните региони  се засаждат  експериментално захарната тръстика от Индия /или по-други сведения от Северна Африка/. Европейците едва ли са подозирали, че остров Куба ще бъде най-големия производител на бялата сладост през 18 и 19 век. Климата тук е изключително подходящ за отглеждане на захарна тръстика. Много дъжд и слънце.

На доста хора е познат сериала ” Робинята Изаура”.  Заради измирането на местното индианско население поради гонения и болестите, донесени от европейците се вкарват африканци за робския труд на полето.

В границите на владенията на  семейство Иснага, най-богатата колониална фамилия в Тринидад била построена 45 метрова кула, от която господарите  бдели за избягали роби и нарушения. Кулата е голямо архитектурно постижение за времето си. На върха на кулата имало камбана, чийто  звън освен да биел началото и края на работния ден можел да бъде и зловещ, тъй като кънтял и в случай на пожар или избягал роб. Обикновено осмелия се да търси свободата роб /симарон/ е плащал с живота си ако е хващан от господарите си…

В непосредствена близост до кулата се намира резиденцията на Иснага. Ведно със строгите погледи на господарите ще видите картини и на робския труд, тежките влакове с канята  и рисунките с методите на извличане на меласа и захар от тръстиката.

Колониална Испания изградила  железопътна линия за износ към пристанище Касилда в близост до Тринидад, откъдето захарта се изнасяла към Европа и света. Надявам се след Ковид19 да се възобнови традицията на туристически влакчета от долината до Тринидад. През  декември 1988 година ведно с историческия център на Тринидад тези места са обявени от ЮНЕСКО като обект на световно наследство.