Лас Теразас е малко планинско селце, намиращо се на около 60 км западно от Хавана.

Преди 1960 г. този планински регион в западната част на Куба е бил обезлесен заради безмилостната експлоатация на природните ресурси през колониалната епоха, а и след това. В близост се намирали няколко мини, които образуват лунен пейзаж на местността.

Резерватът се смята за първото обособено био място, създадено през революцията. Проектът е завършен през 1971 г. и е под закрилата на ЮНЕСКО. Името “Терасите” /Las Terrazas/ идва от терасовидните участъци по хълмовете, поетапно залесявани с характерните за района дървесни видове. Taка е възстановена растителността, а мястото  е сред най-спокойните и чисти кътчета в Куба.

В еко гордостта на Кубинската революция живеят около 1000 човека. Тук детската смъртност е сведена почти до нула, а средната продължителност на живота е невероятните 79 години! От тази гледна точка проектът на Кубинската революция наистина е успешен и е пример за всички страни.

Местните са настанени в терасовидни малки блокчета в унисон и хармония с околната среда.  Построени са и детска градина и малко училище. Хората се препитават основно с туризъм. Мястото е изключително живописно с няколко езера – по бързеите на реката Сан Хуан можете да се изкъпете, а ако сте жадни за малко адреналин, може да се пуснете по въжета в джунглата.

Тук се намира и къщата музей на популярния певец Польо Монтанес /почитан като нашия  Емил Димитров/.