Площадът на Революцията в Хавана, Куба

Площадът на Революцията /Plaza de la Revolución/ е  един от най-големите площади в Южна Америка. Той се изпълва с над 1 000 000 души по време на майските манифестации пред погледа на ръководните лидери на Куба. Исторически разпознаваем става през януари 1959 г. като център на кубинските празненства на триумфа на Революцията. Тук е била и трибуната, откъдето Ел Команданте Фидел Кастро произнася знаменитите си речи, продължавали често до 8 часа. Пример за велик оратор, той засяга в своите речи теми от опасността от нова световна война до проблемите на Мария с хладилника и казанчето на съседа, което наводнява приземния етаж…

Присъствал съм на няколко първомайски манифестации. Хората се събират на определени места от 4 часа сутринта по списъци. Всички улици в района са затворени. Полицията е навсякъде. Всеки завод и фабрика изготвя своите плакати. Така например фабриките за пури правят голям макет от кубинска пура, а отзад празнуващите от фабриката за ром издигат една голяма бутилка. Направо да му дойде на човек настроението за веселие! 🙂 След манифестацията празникът продължава по типично кубински начин – конга, ром и танци.. Кубинците са неизменни световни шампиони в превръщането на всеки един повод във фиеста. 

На Площада се намират най-важните министерства като това на вътрешните работи, на комуникациите, на технологиите, националния съвет, както и приемната сграда на президента на Куба. Освен първомайските манифестации, продължаващи и до днешни дни, тук бе и поклонението на Фидел през ноември 2016 година. Бях свидетел как хората чакаха 2 дни, за да се поклонят на тленните останки на своя лидер. Прочетете повече за Хавана тук.

Площта му е точно 72 000 кв. м. Идеята за изграждането на този площад възниква в началото на 40-те години, когато се свиква международен конкурс за изграждане на паметник на Хосе Марти в този район на кубинската столица, където някога е стоял Ермитажа на каталунците.

Какво може да видим тук?

  • Паметникът на Хосе Марти.  Хосе Марти е поет, писател, политик, публицист, философ и борец за независимостта на Куба, известен още като Апостола. Статуята на националния герой се състои от 52 мраморни блока и е висока 18 м., поставена през 1958 г. В петте стаи в паметника със златни букви са гравирани 79 мисли на писателя. Статуята е заобиколена от 6 стълба, представляващи провинциите на Куба. Точно до статуята обикновено партийните ръководители махат на множеството по време на манифестациите. С височина 112 м. обелискът зад статуята на Хосе Марти е най-високата точка в град Хавана. Обелискът е широк приблизително 28 м., има 90-метров вътрешен асансьор и стълбище от 579 стъпала. Гледката от върха е невероятна! Препоръчвам да посетите, ако имате повече време в  Хавана. Входът е 2-3 кука. Повече за валутата в Куба протечете тук.
  • Внушителната сграда, разположена в северната част на площада, е Министерството на вътрешните работи, известно с огромния стенопис на Че Гевара върху фасадата му – копие от снимката на лидера Алберто Корда, направена през 1960 г. Малко под изображението на Че Гевара е написана фразата “До победата винаги” или ¨Hasta la Victoria Siempre!¨ Повече за мавзолея на Че Гевара край Санта Клара прочетете тук.
  • От източната страна на площада е Националната библиотека “Хосе Марти”.
  • Националният театър на Куба. Тук можете да гледате “Лебедово езеро” или други спектакли. Не забравяйте, че все още балетното изкуство в Куба е сред най-добрите в света.