Площада на Революцията Хавана Куба

Площада на Революцията /Plaza de la Revolución/ е  един от най-големите площади в Южна Америка. Площадa на Революцията се изпълва с над 1 000 000 души по време на майските манифестации пред погледа на ръководните лидери на Куба. Историческото му значение започва от януари 1959 г. като център на кубинския народ за празнуване на триумфа на революцията.Тук е била и трибуната, където  Ел Команданте Фидел Кастро произнася знаменитите си речи, продължавали често до 8 часа.  Като велик оратор той засяга в своите речи теми от  опасността от нова световна война  до проблемите на Мария с хладилника и казанчето на съседа което наводнява приземния етаж…

Присъствал съм на няколко първомайски манифестации. Хората се събират на определени места от 4 часа сутринта по списъци. Всички улици в района са затворени. Полицията е на всякъде. Всеки завод и фабрика изготвя своите плакати. Така примерно фабриката за пури правят голям макет от кубинска пура, а отзад празнуващите от фабриката за ром издигат една голяма бутилка. Направо да дойде на човек настроението за празник 🙂 След манифестацията празника продължава по типично кубински начин. Конга, ром и танци.. Кубинците са неизменни световни шампиони в превръщането на всеки един повод в фиеста. 

Тук се намират най-важните министерства като това на вътрешните работи, на комуникациите, на технологиите, националния съвет както и приемната сграда на президента на Куба. Освен първомайските манифестации, продължаващи и днешни дни, тук бе и поклонението на Фидел /ноември 2016 година/. Бях свидетел как хората чакаха 2 дни за да се поклонят на тленните останки на своя лидер. Прочетете повече за Хавана тук.

Площта му е точно 72 000 квадратни метра. Идеята за изграждането на този площад възниква в началото на 40-те години, когато се свиква международен конкурс за изграждане на паметник на Хосе Марти в този район на кубинската столица, където някога е стоял Ермитажа на каталунците.

Какво да видим тук:

  • Паметника Хосе Марти
    С височина 112 метра паметникът на Хосе Марти е най-високата точка в град Хавана.Представлява пирамидата с ширина приблизително 28 метра. Има вътрешен асансьор от 90 метра и стълбище от 579 стъпала.
    Пред пирамидата е и бюст на Кубинския Апостол на Свободата, в който са прочетени 79 марсиански мисли, гравирани със златни букви, разпределени в петте стаи, които съществуват там.   За да стигнете до върха на монументалния комплекс можете да използвате асансьор или стълбище с 567 стъпала. Гледката от горе е невероятна и препоръчителна ако имате повече време в  Хавана. Има вход 2-3 кука. Повече за валутата тук.
  • Пред монумента е мраморният бюст на кубинския Апостол на Свободата Хосе Марти. Състои се  от 52 мраморни блока и е с височина 18 метра. Той е поставен на това място през 1958 г. като е заобиколен от 6 стълба, представляващи провинциите на Куба. Точно до него обикновено махат партийните ръководители на множеството по време на манифестациите.
  • Внушителната сграда, разположена в северната част на площада, е Министерството на вътрешните работи, известен с огромния стенопис на Че Гевара, който се показва на фасадата му, който е копие от снимката на Алберто Корда, направена през 1960 г. Малко под изображението на Че е написана фразата „До победата винаги“ или ¨ Hasta la Victoria Siempre!¨Повече за мавзолея на Че Гевара край Санта Клара тук.
  • От източната страна на площада е Националната библиотека Хосе Марти.
  • Националният театър на Куба. Тук можете да гледате „Лебедово езеро“ или други спектакли. Не забравяйте, че все още балетното изкуство в Куба е всред най-добрите в света.