Тринидад

Карибско синият Тринидад е задължителна спирка в Куба. Това е една магия.  Въпреки че е малък град, тук лесно може да се загубите. Всичките разноцветни къщички изглеждат еднакво,  а по калдъръмените улички дрънкат всевъзможни превозни средства, като автобус Икарус на две нива и т.н. Според много историци това е най-запазения колониален град в Куба.

Тринидад е основан през 1514 година от Диего Веласкес. През първите векове той се е развивал бавно и в края на 18 век е наброявал 1200 жители.  Това е бил тежък период- ту е бил унищожаван от чести пожари, ту е бил подлаган на атаки на английски, френски или холандски пирати. Тринидад и до днес е запазил черти от колониалния облик на епохата. Преобладава арабския архитектурен стил и именно поради това улиците му се различават от другите кубински градове. Тук можете да видите над 70 исторически архитектурни сгради. Задължително вижте Къщата на Паласио де Иснага- старата фамилия която е имала огромна плантация в долината на Захарните хълмове. Сега къщата е превърната в исторически музей. Качете се горе на кулата и вижте града от високо.

Напълно реновирана е Plaza Mayor- стария площад /информация от 2019 година/

Сутрин може да се поразходите,  да пиете едно гуарапо и да се изкачите над градчето по тесните улички до изоставената катедрала за да погледнете градчето отвисоко и близкото Карибско Море.

La canchánchara е типична напитка в Тринидад. Известният коктейл съдържа мед, лимон, алкохол, лед и вода. Можете да я опитате в определени кафенета в близост до Централния площад Plaza Mayor и в таверната La Canchánchara.

На самия център се намира Casa De La Musica, която е открито заведение. Вечер тук може да пийнете по едно мохито и да потанцувате кубинска салса и сон със местните младежи. E и с мен де 🙂

Вечер може да потанцувате салса на откритата Casa de la Musica до катедралата „Света Троица“.

Може да посетите и Исторически музей. Сградата на музея е построена през 19 век. Архитектурният облик на Централния Площад е вдъхновен от времената на Ренесанса, а от кулата прилежаща към музея се открива чудесна панорама към Тринидад и Карибско море. По уличките може да се подкрепите с едно гуарапо/сок от тръстика/ който ще го изстискат пред вас за 2-3 песо кубано /10-20 бг стотинки/

Задължително е да се поизпечете на близкия плаж Анкон /8 километра всяко едно такси ще ви закара за по 2 евро на човек/ Това е Карибско Море. Спокойно, чисто и с морски звезди.

Други идеи за екскурзии е да отидете до Valle de los Ingenios, намираща се на около 6 километра . Перфектните климатични условия са причина тук през 18 и 19 век   да е съсредоточено най-масовото производство на захар от захарната тръстика. Целият труд се е извършвал от робите.  В колониална Куба от периода 1500-1800 година  робите от Африка са произвеждали за износ по целия свят.  Може да разгледате полуразрушените къщи на робите.Можете да разгледате кулата от която  господарите бдели за  за избягали роби и нарушения както и колибите където са преживявали черноработниците. Колониална Испания изградила и железопътна линия за износ към пристанище Касилда в близост до Тринидад, откъдето стоката се изнасяла към Европа и по света.

Прекрасна идея е близкия парк Ел Кубано където може да си направите прекрасна разходка и да се изкъпите в прекрасен вир с водопад.

Още една дестинация е близкия курорт Topes de Collantes  във втората по височина планина Ескамбрай . Там ще намерите водопади и реки и прохлада в тропическата гора.