И така, Вие сте в Куба. Изкарали сте един прекрасен месец. Поради някоя от хилядите причини решaвате да поостанете още известно време. Какво трябва да направите?

Преди всичко трябва да знаете, че ако сте влезли в Куба с туристическа виза, Вашият престой в островната държава може да бъде удължаван максимум два пъти. Ако първоначалният Ви престой е един месец, можете да удължите визата си с още месец. Ако решите да останете още един месец, повтаряте процедурата. В края на третия месец обаче ще трябва да напуснете Куба. След всяко удължаване е необходимо да подадете документи и да платите определена сума.

За всяко удължаване на кубинската Ви виза са необходими следните документи на хартия:

  1. Валидна туристическа застраховка до края на удължения от Вас период на престоя Ви в Куба. Ако не разполагате с такава, можете да си направите на място – от Имиграционния отдел ще ви кажат къде да отидете.
  2. Самолетен билет с датата на заминаването Ви от Куба. Трябва да съвпада с края на удължения  Ви престой на Острова на свободата.
  3. Платена такса от 25 конвертируеми песос. Обърнете внимание, че преди това трябва да отидете в банка, където да си закупите сейос /марки/ на стойността на 25 конвертируеми песо. Прочетете още за валутите в Куба тук
  4. Бележка от къщата ви за гости/хотел с настоящото Ви местожителство.

С тези документи трябва да отидете в Имиграционния отдел за чужденци за Вашия район в съответния град в Куба, където сте отседнали. Ако например сте във Ведадо, Хавана, той се намира на улица J y 17.

Имайте предвид, че в Отдел “Имиграция” често има опашки, така че се заредете с търпение – кубинска национална черта. 🙂

Накрая ще Ви залепят бележка върху визата с новия срок и сте готови! 🙂